La începutul lunii octombrie a anului trecut o știre publicată de ”Mesagerul de Neamț” făcea înconjurul județului, dar nu numai, după ce procurorii din cadrul DIICOT Neamț au dat de cea mai mare cultură de cannabis din toate timpurile și au găsit aproape o tonă și jumătate de plante interzise. Mai exact a fost vorba de 1,2 tone de plante verzi, plus încă aproximativ 100 de kilograme de plante uscate. De menționat este faptul că prin uscare plantele pierd două treimi din greutatea inițială. De la momentul descoperirii culturii ilicite, s-a finalizat ancheta, dar și procesul la instanța de fond, iar agricultorul de ocazie care a reușit înființarea culturii ilicite a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. În motivarea magistraților de la Tribunalul Neamț este specificat cum a fost posibilă o cultură de asemenea proporții, cum acuzatul a făcut rost de semințe, interesant fiind faptul că acesta nu este consumator de stupefiante, și toată recolta urma să ajungă pe piața neagră. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, la un calcul estimativ câștigul întreprinzătorului ar fi fost de cel puțin 10.000.000 lei.
Semințele de pe internet și sera din spatele casei
Conform actelor de urmărire penală cel care a înființat ogorul ilicit, Matieș Andrei Vlad, ar fi achiziționat semințele de cannabis de pe internet în primăvara anului 2023, ocazie cu care s-a aprovizionat și cu fertilizator. Apoi și-a construit o seră în spatele casei din localitatea Bălușești, comuna Icușești, iar în luna mai a pus semințele la germinat, le-a irigat și le-a fertilizat. Când au ajuns la o anumită maturitate, plantele au fost mutate. Parte au ajuns pe un teren din livada lui Matieș, dar cele mai multe au fost mutate pe o suprafață mai generoasă, din imediata apropiere. Pentru a fi ferită de ochii curioșilor, cultura a fost înconjurată de porumb. Ambele terenuri au beneficiat de îngrijire specială, plantele de cannabis fiind prășite, irigate și fertilizate. Totul a mers ca pe roate până în luna septembrie când doi localnici, frații Cizmaru, Bogdan Andrei și Denis Mădălin, au aflat de preocupările lui Matieș. Cum ambii erau profani în domeniu, au cerut ajutorul unui văr căruia i-au povestit că terenul cu cannabis avea acces la exterior. Vărul i-a învățat ce să facă și le-a propus să sustragă cannabis, să le ducă undeva la uscat, urmând ca ulterior el să se ocupe de vânzare. Zis și făcut, iar pe 22 septembrie, noaptea, cei doi au mers cu mașină la plantația din livadă de unde au luat mai multe plante de cannabis. Ulterior „marfa” a fost transportată într-o casă părăsită din imediata apropiere, fiind puse la uscat în podul care asigura ventilația necesară. Pe 28 septembrie frații au verificat plantele de cannabis care nu erau încă uscate, știind de la vărul lor că trebuie să recolteze doar mugurii, aceasta fiind cea mai căutată parte din plantă. La câteva zile distanță au apreciat că o parte din muguri sunt deja uscați, i-au recoltat și i-au depozitat într-un borcan.
Focuri de armă pentru prinderea acuzaților
Pe 1 octombrie, frații Cizmaru au mers din nou la recoltare de muguri de cannabis, dar nu au mai avut noroc, fiind depistați de o patrulă mixtă de polițiști și jandarmi. La vederea oamenilor legii unul din frați a încercat să fugă pentru a nu fi tras la răspundere penală. A fost urmărit de anchetatori și pentru că a ignorat somațiile, a fost nevoie de executarea mai multor focuri de armă în plan vertical. Nu a fost suficient pentru că suspectul și-a continuat drumul, și chiar dacă s-a tras și în plan orizontal, a reușit să fugă ascunzându-se în pădurea din apropiere. La scurt timp a fost prins la domiciliul bunicii sale. În aceeași zi a fost oprit în trafic, la Bălușești, și Matieș, fiind întrebat dacă deține substanțe interzise. El a recunoscut faptele fără nici un fel de rezervă și i-a condus pe anchetatori la domiciliul său, apoi la cel al mamei sale, unde a fost găsită cea mai mare captură de cannabis din Neamț, din toate timpurile. Din cele două locuințe au fost ridicate cam 100 de kilograme de cannabis uscat, iar de pe terenul disimulat în lanul de porumb anchetatorii au luat 246 de plante care cântăreau 1.200 de kilograme.
Preț de dumping la en-gros: pentru achiziții între 50 și 100 de grame, preț de 10 lei/gram
La audieri, Matieș a recunoscut acuzele aduse, a povestit cum a făcut rost de semințe, dar și faptul că atunci când a fost oprit în trafic a știut care este motivul și a spus tot ce știe. El a susținut că nu este consumator de stupefiante și întreaga cantitate de cannabis ar fi trebuit comercializată. Intenția era să vândă en-gros, respectiv cantități cuprinse între 50 și 100 de grame cu preț care ar fi anihilat orice concurență: 10 lei pentru un gram. De menționat este faptul că Matieș nu este la prima abatere de acest fel și este recidivist, fiind condamnat pentru fapte similare, dar la o scară mult mai redusă. În 2019, pe când avea 34 de ani, el a mai fost anchetat de DIICOT Neamț, după ce a fost depistat cu aproximativ 100 de kilograme de cannabis. Și atunci faptele au fost după același mod de operare, semințele au fost luate de pe internet, plantele au fost atent îngrijite, fiind puse la uscat în podul casei care asigura o bună ventilație. Stupefiantele urmau a fi vândut tot en-gros, un kilogram fiind oferit cu sume cuprinse între 35.000 lei și cel mult 40.000 lei. Doar că plantele au fost ridicate de anchetatori, iar Matieș a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Bărbatul nu a învățat nimic din această întâmplare și imediat după ce a ieșit din penitenciar a reluat afacerile ilicite.
Pedeapsă cu suspendare pentru frații Cizmaru, dar cu executare pentru Matieș
Toți cei 3 acuzați din acest dosar au recunoscut faptele reținute în sarcina lor pentru a obține beneficiul legii, reducerea pedepsei cu o treime. Având în vedere faptul că frații nu au antecedente penale și drogul a fost ridicat de anchetatori înainte de a ajunge pe piață, magistrații au aplicat ambilor pedepse de câte 2 ani și 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Ambii au de respectat mai multe obligații, altfel suspendarea poate fi revocată și pedeapsa trebuie executată în regim de detenție. În aplicarea acestei sancțiuni magistrații au avut în vedere faptul că întreaga cantitate de droguri sustrasă a fost confiscată, precum și faptul că cei doi au colaborat cu organele judiciare. În ce-l privește pe Matieș, judecătorii au considerat că se impune o sancțiune cu privare de libertate. Asta deoarece a mai avut contact cu legea penală, inclusiv pedeapsa de 2 ani și 6 luni, tot pentru trafic de droguri și nu a înțeles să se reabiliteze, ci a trecut la un alt nivel infracțional.
„În baza tuturor acestor considerente instanța apreciază ca scopul pedepsei, acela de a preveni săvârșirea de noi infracțiuni, poate fi realizat în cauză prin aplicarea inculpatului (…) a unei pedepse cu închisoarea orientate mai mult spre minimul special decât spre maximul special, luând în considerare prevederile art. 396 alin. 10 Cod procedură penală în sensul că inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii”, conform instanței.
La pronunțare a fost menținută măsura arestului preventiv dispusă pe 2 octombrie anul trecut. „Consecvența cu care inculpatul pare a recurge la săvârșirea de acțiuni infracționale legate de traficul de droguri și perseverența dovedită în acest sens în decursul ultimilor ani, în ciuda măsurilor coercitive dispuse anterior de autoritățile judiciare față de acesta, dovedesc că inculpatul nu înțelege să își modeleze comportamentul în sensul impus de organele judiciare, manifestând un dispreț fățiș și o lipsă totală de conștientizare a importanței respectării legii și sunt de natură a imprima conduitei inculpatului un caracter deosebit de grav, acesta acționând de așa manieră încât membrii comunității ar putea concluziona că organele judiciare nu sunt în măsură să adopte măsurile preventive și coercitive necesare pentru restabilirea imediată a ordinii sociale, concluzionându-se că interesul public, cel al întregii comunități, primează la acel moment față de cel privat, al inculpatului”, au stabilit judecătorii.
Decizia Tribunalului Neamț nu este definitivă și a fost contestată doar de Matieș. Cauza va ajunge pe rolul Curții de Apel Bacău unde se va decide dacă hotărârea instanței de fond este dreaptă sau nu.
Gabi SOFRONIA