„Moartea pe munte nu este un act eroic, demn de admirație, ci o consecință a unei neglijențe” – din decalogul drumețului montan
Masivul Ceahlău a fost întotdeauna o atracție pentru turiști, indiferent că vorbim de cei care locuiesc la poalele muntelui ori vin din alte regiuni ale țării sau chiar din afara granițelor României. Legendele create în jurul muntelui sfânt al românilor, dar și fenomenele rare și care pot fi văzute de norocoși, marea alpină – un plafon de nori ce se formează în urma inversiunii termice, piramida holografică care poate fi văzută în zorii zilei de 6 august, dar nu doar atunci, precum și Efectul Gloria căruia i se mai spune Spectrul Broken sau Stafia proiectată pe cer, fac din Ceahlău unul din cele mai vizitate obiective turistice. Totuși, cei care se aventurează la o astfel de drumeție montană, trebuie să aibă în vedere reguli stricte pentru a fi siguri că ajung în siguranță și nevătămați la Cabana Dochia sau Vârful Toaca (1.904 metri).
Nu poți pleca de la birou sau de la plajă direct pe munte, ascensiunea urmând a avea loc numai după ce înțelegi ce presupune o călătorie montană, în funcție de anotimp. Pentru ca toată lumea să priceapă ce înseamnă o diferență de nivel de aproape 2.000 de metri dacă ne referim strict la Ceahlău, și cum se pregătește o astfel de drumeție, Salvamont România a sintetizat o serie de reguli ce trebuie urmate într-un calup intitulat generic „Recomandări pentru turistul montan”.
„La munte vremea este imprevizibilă și condițiile meteo se pot schimba rapid”
Prima și cea mai importantă regulă este să alegi traseul în funcție de experiența și pregătirea ta. Nu plecați în drumeție dacă sunteți obosiți sau nu aveți avizul medicului, în cazul în care suferiți de anumite boli sau sunteți în convalescență. Efortul depus atât la urcare, dar și la coborâre, nu trebuie neglijat. Înainte de plecare în excursie, informați-vă despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, porțiuni periculoase și starea vremii. Important este să vă informați la salvamontiști sau cabanieri de starea traseului (poteci, podețe, marcaje), a refugiilor și a punctelor Salvamont. Nu uitați de prognoza meteo și evitați deplasarea pe timp nefavorabil. Calculează timpul necesar parcurgerii traseului, în funcție de pregătirea ta. Chiar dacă indicatoarele arată un timp, nu uita că acela este unul estimat pentru o condiție medie, iar dacă pregătirea ta este sub acest nivel, deși nimeni nu recunoaște acest lucru, ar fi bine să mai pui una-două ore în plus. „Plecați pe munte cu echipament adecvat, atât pentru condițiile meteo, pentru specificul traseului și al activităților. Luați haine de schimb, haine de protecție împotriva vântului și ploii și haine mai groase, pentru cazul în care temperatura scade. Nu uitați că la munte vremea este deosebit de imprevizibilă, iar condițiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt”, conform Salvamont România.
Călătoriile montane nu sunt solitare, iar traseul se alege în funcție de cel mai slab din grup
Nu uitați să puneți în rucsac lanternă, busolă, hartă, ochelari de spray cu piper și/sau generator de ultrasunete, briceag, trusă de prim-ajutor medical și pungă pentru gunoi. Pe munte nu sunt tomberoane, pentru simplul motiv că în afară de sălbăticiuni, nu are cine le goli. Nu încărcați rucsacul peste limite rezonabile. Evitați să plecați singur la drum, recomandabil în grup de cel puțin trei persoane din care una să cunoască zona. Informați cabanierul, familia, prietenii despre traseul pe care îl urmați. „Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup. Folosiți doar trasee marcate, nu vă abateți și evitați scurtăturile Urmăriți și respectați marcajele și indicatoarele. Pasul turistului încercat este regular și rar, mersul grăbit duce la epuizarea prematură a forțelor”, mai recomandă salvatorii montani. La pornire mergeți într-un ritm mai lent, ajungând treptat la viteza normală de mers.
Vorbiți puțin și încet
La urcare, călcați pe toată talpa, cu genunchii ușor îndoiți, iar la coborâre călcați, de asemenea, pe toată talpa, dar cu genunchii mai mult împinși înainte și bustul aplecat. Lungimea pasului trebuie să fie proporțională cu talia și raportată la înclinația pantei. Respirația va fi liniștită, adaptată la viteza de deplasare, iar ritmul de mers trebuie să fie variabil în funcție de înclinația terenului. Pe pantele cu iarbă, puțin înclinate și cele foarte înclinate, urcarea se face direct, iar între acestea urcarea se face în serpentine. Pe grohotișuri urcarea se face pe bolovanii mari, iar la coborâre numai pe grohotișul mărunt, ordinea de mers fiind în coloană, câte unul. Cei mai puțin inițiați vor fi încadrați în coloană imediat după conducătorul grupului; după primele 20 de minute de mers se va face o pauză; prima pauză mai mare (20-30 minute) se face după 2 ore de mers. În timpul mersului se recomandă să vorbiți cât mai puțin și încet. Luați o cantitate de lichide mai mare decât necesarul normal, pentru a vă hidrata corespunzător. Alegeți apă, ceaiuri sau sucuri naturale, iar iarna luați lichide calde. „Nu consumați băuturi alcoolice înainte și în timpul excursiei; acestea slăbesc organismul, diminuează capacitatea de efort și iarna favorizează înghețul. Este bine să beți apă numai la sfârșitul pauzelor, înainte de a porni din nou la drum”, spun specialiștii.
Nu-i lăsați în urmă pe cei obosiți
Alimentația este esențială. Iarna se recomandă grăsimi și zaharoase, băuturile calde și bine îndulcite. În pauzele mai mari puteți consuma dulciuri (zahăr, glucoză, miere). La apariția dificultăților pe traseu sau înrăutățirii vremii retrageți-vă la cea mai apropiată cabană. La ploile cu descărcări electrice părăsiți culmea, nu va adăpostiți lângă copaci izolați, înalți sau stânci. Căutați urgent un adăpost. În nici un caz nu lăsați în urmă pe cei obosiți. Evitați strigătele și orice alte zgomote în locurile unde se pot produce avalanșe. La traversarea pantelor prielnice avalanșelor trecerea se face la o distanță de câțiva metri unul de altul și se calcă exact în urma lăsată de capul coloanei, înaintându-se în șir indian. Sub nici o formă nu rămâneți în urma grupului. Ocrotiți flora, fauna, peșterile, monumentele naturii, apele și lăsați-le curate pentru cei care vin în urmă. Nu deteriorați amenajările turistice, marcajele și indicatoarele.
„Nu profana munții prin mania recordurilor; înțelege-le sufletul”
În caz de accident reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigura accidentatul. „Anunțați Salvamont specificând ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul, locul unde se găsesc persoanele accidentate”, spun salvatorii montani. În cazul în care credeți că v-ați rătăcit, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți, mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia, nu consumați alcool și anunțați Salvamont. Apelați cu încredere la ghizii montani autorizați și membrii Salvamont, special pregătiți și antrenați pentru orice fel de incident. Priviți periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmări prezența sau absența semnalului și țineți minte locul unde ați avut ultima dată semnal. Economisiți acumulatorul telefonului sau puneți în rucsac unul de rezervă. În caz de necaz apelați Dispeceratul Național Salvamont, la telefon 0725/826668 sau prin numărul unic de urgență 112, încercând să protejați accidentatul până la sosirea salvatorilor. Codul eticii spune să nu pângărești locurile prin care treci și să nu murdărești frumusețile naturii; nu uita că și cel care vine după tine vrea să bea din izvorul limpede. Să respecți cabana cum trebuie să-ți respecți propria casă. Nu coborî cabana la nivelul unei cârciumi. Alegeți cu grijă locul de dormit, dar renunță la el dacă vezi că alții mai obosiți sau mai slăbiți ca tine au nevoie de el. Să nu furi liniștea și plăcerea altora, sau florile pe care natura le-a lăsat pentru toți. Să nu dobori sau să scrijelești pomii. Să nu minți, să nu te lauzi, să nu exagerezi. Nu blestema niciodată vremea, nu înjura; respectă credințele și obiceiurile oamenilor de munte. „Nu profana munții prin mania recordurilor; înțelege-le sufletul”.
Gabi SOFRONIA