Administrația publică locală dintr-o comună din Neamț are de recuperat o sumă record de la o angajată care a intrat în sistem prin fraudarea concursului de angajare. Când înșelăciunea a ieșit la iveală, raporturile de muncă au încetat constatându-se că fosta angajată a încasat pe nedrept drepturi salariale care au însumat aproximativ 264.000 lei. Au fost sesizați anchetatorii, iar la finele urmăririi penale femeia a fost trimisă în judecată fiind acuzată de comiterea infracțiunii de înșelăciune și uz de fals. La finele procesului de la instanța de fond, Judecătoria Piatra Neamț, magistrații au aplicat o pedeapsă cu suspendare. Prin aceeași sentință fosta funcționară a fost obligată să achite banii pe care i-a încasat pe nedrept timp de aproape 4 ani. De menționat este faptul că decizia primei instanțe nu este definitivă și a fost atacată doar de acuzată. Cauza este acum pe rolul Curții de Apel Bacău, instanță care trebuie să stabilească dacă hotărârea Judecătoriei Piatra Neamț este dreaptă sau nu. Faptele au avut loc la Primăria Borlești, în perioada 1 mai 2019-10 mai 2023. Dar iată cum s-a întâmplat ca o femeie să poată frauda un concurs de angajare la stat, să treacă de examen și să încaseze în mod injust o sumă importantă.
Concurs cu un singur candidat
Conform actelor de urmărire penală totul a început în luna aprilie a anului 2019 când Primăria Borlești a scos la concurs un post de referent I la compartimentul Implementări Proiecte. Una din condițiile pentru accederea în această funcție era ca doritorii să aibă studii medii absolvite cu diplomă de bacalaureat. În urma anunțului de organizare a concursului s-a înscris un singur candidat, Purcariu (fostă Irimia) Vasilica Maura, de 39 de ani. Comisia de concurs a verificat dosarul candidatei constatând că este complet și conține actele necesare, în copie, respectiv copie pentru diploma de bacalaureat emisă de un colegiu din județul Iași la data de 11 august 2003. Raportul final al comisiei a relevat faptul că femeia a promovat atât proba scrisă, cât și interviul, fiind declarată admisă. În aceste condiții, ea a fost angajată pe perioadă nedeterminată, cu începere de la data de 1 mai 2019. La aproximativ un an distanță, pe 16 iunie 2020 oamenii legii din cadrul Secției nr. 1 de Poliție Rurală Borlești s-au sesizat din oficiu referitor la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri oficiale și uz de fals, constând în aceea că femeia ar fi folosit pentru angajare diplome false atât de finalizare a studiilor liceale, cât și universitare. La acel moment urmărirea penală a început „in rem”, adică împotriva faptei, nu a persoanei. Ulterior, pe 2 iunie 2022 s-a dispus extinderea urmăririi penale și pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune și fals în declarații, constând în aceea că ar fi obținut în mod injust venituri după ce a indus în eroare reprezentanții școlii din comună, dar și ai Primăriei Borlești, folosindu-se pentru angajare de diploma de bacalaureat, care atesta că ar fi finalizat studiile unui liceu din Iași și diploma de licență ca absolventă a Facultății de Economie și Administrația Afacerilor, ambele fiind contrafăcute. În timpul procesului femeia nu a dorit să dea declarații, prevalându-se de dreptul la tăcere. Liceul din Iași de unde provenea diploma de bacalaureat a comunicat că acuzata nu a fost eleva instituției de învățământ, iar diploma cu numărul și seria celor comunicate a fost eliberată unui alt elev al instituției de învățământ. În plus, în acea perioadă pe diplome era menționată denumirea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, și nu Ministerul Educației Naționale, așa cum era specificat în documentul măsluit. Prin aceeași adresă unitatea de învățământ a mai comunicat faptul că în 2003 denumirea era alta, Liceul Economic Administrativ și nu Colegiul Economic Administrativ așa cum era menționat în diploma cu care femeia a reușit să fraudeze examenul. De menționat este faptul că atât în timpul urmării penale, cât și în cursul judecății acuzata a refuzat să dea declarații în apărarea sa.
Reconsiderarea prejudiciului
Inițial Primăria Borlești s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 221.812 lei, constând în venitul brut obținut de către fosta angajată în perioada 1 mai 2019-2 august 2022. Ulterior, unitatea administrativ-teritorială și-a reconsiderat poziția și a comunicat anchetatorilor că pretențiile se cifrează la 263.939 de lei, constând în salariile încasate de fosta salariată de la data angajării, 1 mai 2019, până la data suspendării contractului de muncă, 10 martie 2023. Pe lângă primărie, și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț s-a constituit parte civilă în procesul penal și a comunicat că are de recuperat de la aceeași acuzată suma de 7.803 lei, cu titlu de stimulent de inserție. Conform normelor legale în vigoare stimulentul de inserție constă într-o sumă de bani acordată de stat pentru persoanele care se află în concediu de creștere a copilului care revin în câmpul muncii înainte de finalizarea perioadei cât ar fi avut dreptul să fie în concediu.
Tupeu: acuzata a solicitat achitarea
Prin apărător ales, în timpul procesului acuzata a solicitat să fie exonerată de răspundere penală, deoarece nu ar exista prejudiciu și nici o activitate de inducere în eroare, deoarece a mers la serviciu în fiecare zi în cadrul Primăriei, cererea sa fiind însă respinsă ca nefondată de către completul de judecată. „Instanța respinge aceste apărări, întrucât este irelevant faptul că inculpata a desfășurat efectiv activitate zilnică în cadrul Primăriei Comunei Borlești, atâta timp cât aceasta nu îndeplinea cerința de studii medii la data angajării și, prin urmare, nu avea dreptul să fie angajată în funcția de referent și să primească remunerația respectivă, iar angajatorul, dacă ar fi cunoscut situația reală a inculpatei, nu ar fi angajat-o și nu ar fi remunerat-o”, se arată în decizia instanței, conform rejust.ro. Magistrații au considerat că femeia a indus în eroare angajatorul referitor la pregătirea sa profesională, consecința directă a acestui fapt fiind remunerarea acesteia potrivit funcției obținute, salariile și stimulentul de inserție reprezentând prejudiciul produs prin săvârșirea infracțiunii. „Instanța conchide că s-a dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele care formează obiectul acuzației penale aduse inculpatei există, constituie infracțiuni și au fost comise de inculpata (…), cu vinovăția prevăzută de lege. (…) Cu privire la faptele comise, instanța consideră că pedeapsa pronunțată trebuie să aibă un puternic caracter exemplar, pentru a descuraja atât pe inculpată, dar și pe ceilalți membrii ai societății de a săvârși asemenea fapte prevăzute de legea penală, dar cu respectarea obligatorie a principiului proporționalității dintre gravitatea faptelor și sancțiunea aplicată”, se mai arată în documentul citat.
Sentință cu suspendare și obligarea la plata prejudiciului
Având în vedere toate aceste considerente judecătorii au aplicat o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, precum și 2 ani de închisoare pentru acuzația de uz de fals. Cele două sancțiuni au fost contopite și a rezultat o condamnare de 2 ani și 8 luni de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere pe un termen de 3 ani. Prin aceeași decizie femeia a mai fost obligată să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Roznov sau Primăria Piatra Neamț. Judecătorii au dispus desființarea diplomei de bacalaureat falsificată. „Admite, acțiunile civile exercitate de către: partea civilă Primăria Comunei Borlești, jud. Neamț, prin primar Mutu George și obligă inculpata Purcariu (Irimia) Vasilica Maura să plătească părții civile suma de 263.939 lei constând în salariile încasate de către inculpată de la data angajării, din data de 01.05.2019 și până la data suspendării contractului de muncă, în data de 10.03.2023, precum și cea exercitată de către partea civilă A.J.P.I.S. Neamț și obligă inculpata Purcariu (Irimia) Vasilica Maura să plătească părții civile suma de 7.803 lei încasată cu titlu de stimulant de inserție pentru perioadă 05.02.2020-04.02.2021, reprezentând prejudiciul cauzat prin săvârșirea faptelor”, se arată în decizia Judecătoriei Piatra Neamț.
Gabi SOFRONIA
2 comentarii
Nici dacă vinde casa ,NU adună banii pe care, îi are de plătit. Azi Aprilie și n general 2024 sunt vremuri grele. MAURA are șanse să devină ISAURA !
Dar este o dovadă irefutabilă că în primării pot lucra indivizi fără școală, că munca din primării (și munca din alte multe instituții ale statului) , cu excepția a trei-patru posturi calificate, este o cacealma bine plătit, fără de care treabă ar merge mai bine.