Mugur Cozmanciuc a descins în Neamț într-un moment în care organizația județeană a PNL nu se simțea foarte bine. Că a fost atunci impus la șefia organizației este foarte clar. De către cine, nu mai are importanță acum, dar sub conducerea lui Cozmanciuc filiala și-a revenit, a atras oameni noi, mulți dintre ei acum pe funcții. În 2020 a pierdut alegerile pentru președinția Consiliului Județean Neamț destul de onorabil (dacă există onorabilitate când pierzi în politică), având în vedere că a concurat cu Ionel Arsene, un personaj cu potențe încă necunoscute și cu sprijin provenit din cele mai variate zone de influență din România. A urmat o punere sub acuzare via DNA pentru trafic de influență, într-un dosar în care era prins și Vlad Marcoci, la acea vreme pe funcție la Administrația Națională „Apele Române”. La scurt timp, președintele deputat a făcut pasul în spate și a părăsit funcția de președinte al PNL Neamț pentru a nu pune filiala într-o situație dificilă. A urmat trimiterea în judecată și o achitare care a mirat pe multă lume, mai ales pe cei care vorbeau și despre alte dosare care ar fi în curs de cercetare.
În acest moment, filiala are un președinte ales, pe George Lazăr iar Cozmanciuc este încă deputat de Neamț, fără să existe vreun semn că ar fi luat în cărți pentru vreun loc pe lista liberală pentru parlamentare. În ultimele luni au apărut tot felul de zvonuri dinspre PSD despre discuții pe care oamenii din Neamț le-ar fi avut cu doi deputați din PNL, fără a se face nominalizări, dar toată lumea i-a „suspectat” pe Cozmanciuc și Leoreanu, din motive diferite. Cozmanciuc, pentru că ar fi avut influență asupra unor primari iar Leoreanu pentru că ar fi nemulțumit că i s-a sugerat revenirea la Roman ca primar. Cel puțin până acum discuțiile nu s-au materializat în vreun fel favorabil pentru PSD, dar pe măsură ce se apropie alegerile, crește nerăbdarea unor jucători. Unul dintre ei probabil chiar Mugur Cozmanciuc, care a tot așteptat din partea conducerii centrale a partidului un semn că după achitare va fi prins într-un fel în echipă. Ca un fel de compensare că s-a retras atunci când a fost acuzat.
Recent a ajuns în zonă, „pe surse”, un fel de sondaj de opinie în care deputatul PNL apare ca un posibil candidat independent pentru alegerile locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț. Mai ales că, spuneam deja, la alegerile din 2020 a obținut, per total, un scor peste cel al partidului. Chiar și în localități unde teoretic PNL ar fi avut probleme, Târgu-Neamț, Agapia, Roznov etc. ca să nu mai spunem că și în municipii a avut voturi mai multe decât partidul pe vot politic. Acum, a apărut pe surse, un sondaj de opinie în care Cozmanciuc este măsurat din postura de candidat independent.
În slide-ul respectiv apare doar el și Daniel Harpa, cotat la 27% , fără George Lazăr. Cozmanciuc are 11,9%, ceea ce ar fi un scor foarte bun dacă luăm în calcul „dispariția” sa din activitatea politică curentă din județ. Întrebarea este cine a comandat sondajul, deputatul Cozmanciuc sau altcineva și cui folosește un asemenea demers. Contactat telefonic, deputatul liberal a declarat că știe despre sondaj, nici nu a confirmat, nici nu a infirmat faptul că ar fi fost făcut la inițiativa sa, punându-ne totuși la dispoziție și alte date din el pe probleme generale din județ, evident în legătură cu alegerile viitoare.
La întrebarea cui folosește sondajul pot fi făcute mai multe scenarii. În primul rând deputatului însuși, care poate a vrut să vadă cum ar fi primită o candidatură independentă, în condițiile în care partidul nu pare să-l fi luat în nici un calcul electoral. Ar putea fi de folos mai degrabă PSD-ului, dacă acesta ar fi interesat de o candidatură care să rupă din voturile lui George Lazăr- PNL și ar putea fi un semn că bătălia pe județ este extrem de strânsă. Partidului Național Liberal i-ar folosi sondajul doar în eventualitate în care l-ar corobora cu propriile rezultate și și-ar face calcule cu privire la candidatura pentru președinte de CJ.
Mugur Cozmanciuc nu este un personaj care să facă gesturi infantile din punct de vedere politic. Dacă este implicat în acest demers are, cel mai probabil, calculele făcute și mai multe variante de lucru. O candidatură ca independent este greu de dus până la capăt, cu strângere de semnături, fără un activ de partid în spate ar fi un demers dificil, chiar cu ajutorul prietenilor rămași în județ, mulți-puțini, dar nu imposibilă. În schimb o candidatură la un partid gen PUSL, cu un tandem cu Vasile Panaite de la Piatra Neamț ar putea însemna câteva procente importante la județ. Ca să nu spunem că ar fi vorba despre un tandem cu Antenele lui Voiculescu, ceea ce ar însemna mult în timpul campaniei.
Pe termen lung, având în vedere prietenia din teritoriu dintre PSD și PUSL, un partenerial la Consiliul Județean ar veni ca soluție telefonată. Cert este că în eventualitatea unei candidaturi, Cozmanciuc știe exact de unde i-ar putea veni voturile, chiar și dacă ar candida ca independent, pornind de la notorietatea și relațiile pe care le are în zonă. Dacă ar candida din partea PUSL sau chiar de la AUR – cu Simion nu știi niciodată- voturile le-ar rupe în primul rând de la PSD și PNL.
Indiferent de unde vine demersul și în folosul cui este făcut, el va anima și mai mult lucrurile în competiția pentru Consiliul Județean, chiar și dacă va rămâne la nivel de intenție. Probabil în zilele următoare ne vom lămuri cum stau lucrurile și dacă chiar va apărea un nou competitor.
Apropo de sondajul respectiv, mai publicăm un slide, cel privind alegerile europarlamentare, care poate deschide și el o întreagă discuție. Atrage atenția că cele două partide aflate pe lista comună sunt sondate separat și numărul mare de nehotărâți.
(V.B.)