În perioada 19-23 februarie, nouă elevi de la Liceul Economic ”Alexandru Ioan Cuza” – Piatra Neamț, selecționați din rândul celor de clasa a IX-a, au avut șansa de a petrece o săptămână în Franța, în cadrul unei mobilități de grup – finanțată de Uniunea Europeană -, cu copiii francezi de la Collège Condorcet (localitatea Saint Philbert de Grand Lieu din apropierea orașului Nantes). Întâlnirea a stat sub semnul proiectului Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-SCH-000143845, din cadrul acreditării pe domeniul educație școlară obținută de liceul nostru, care ne permite finanțări europene până în anul 2027.
În ceea ce privește obiectivele acestei vizite, prin care elevii noștri au desfășurat în comun o multitudine de activități cu colegii lor nantezi, acestea s-au concentrat în jurul achiziționării de abilități soft-skills (comunicare, lucru în echipă, empatie, flexibilitate, inteligență emoțională etc) și în jurul schimbării atitudinii și comportamentului în direcția dezvoltării durabile.
Prima zi a fost dedicată cunoașterii orașului Nantes, prin intermediul unui tur ghidat oferit de elevii din orașul gazdă. Gheața s-a spart foarte repede și vorba s-a legat foarte ușor între elevii români și cei francezi. Au fost curioși să afle unii despre ceilalți ce îi preocupă, ce muzică ascultă, câte teme au, dacă au voie sau nu cu telefoane mobile la școală, cum se împacă cu părinții, cum li se par profesorii, câte ore de sport fac etc. Și mult amuzament… râsete din belșug și bucuria unor trăiri nesperate la vârsta de 15 ani. Am văzut împreună Jardin des Plantes – o imensă grădină botanică -, castelul Ducilor de Bretagne, Turnul LU, Pasajul Pommeraye și imensa catedrala Saint Pierre et Saint Paul, am hoinărit pe bulevarde, ne-am bucurat de atmosfera liniștită a acestui oraș, în care poluarea nu este deloc la ea acasă, în care oamenii sunt foarte civilizați și politicoși, în care am observat multă preocupare pentru spațiile verzi și în care dezvoltarea durabilă este un cuvânt de ordine.
A doua zi a început cu o primire călduroasă a delegației nemțene de către elevii, profesorii și direcțiunea Colegiului Condorcet, urmată de un mic dejun franțuzesc, unde s-au remarcat celebrele preparate de patiserie. A urmat vizitarea școlii și întâlnirea cu toate colectivele de clasă corespondentă elevilor noștri. Apoi, timp de două ore, bobocii noștri s-au inițiat alături de colegii lor în practicarea sportului baseball. Servirea mesei de prânz la cantina școlii ne-a oferit pe lângă plăcerea unei noi experiențe culinare franțuzești și pe aceea a introducerii și respectării managementului deșeurilor. Am fost uimită să văd cum elevii francezi, după ce termină de mâncat, stau răbdători la rând și apoi sortează și așează separat resturile de mâncare, servețelele, tacâmurile, vesela, paharele. O bună lecție de dezvoltare durabilă! Și în plus, se pare că în sistemul de învățământ francez elevii au căpătat o putere din ce în ce mai mare de a influența viața școlară prin faptul că există comitete în care au drept de decizie alături de profesori și directori cu privire la problemele importante care apar. Cea mai lungă zi s-a încheiat cu serata internațională în care copiii noștri, purtând cu mândrie iile, au prezentat în limba franceză un material despre frumusețile României și despre școala lor, după care s-au întins mese cu preparate tradiționale românești și franțuzești, s-a dansat hora, Ciuleandra, Brașoveanca precum și dansuri tradiționale franceze.
Cu totul remarcabilă a fost ziua în care s-au desfășurat atelierele creative și elevii de la Condorcet au aflat de la ai noștri despre Mărțișoare, simbolistica lor, și mai mult, folosind materiale reciclabile au învățat să le confecționeze. A fost o adevărată uimire pentru ei, să cunoască ceva atât de simplu și de românesc și s-au bucurat sincer de această nouă incursiune în tradițiile noastre.
Ne-am despărțit de tot ce a însemnat Colegiul Condorcet cu inima încărcată de emoții pozitive dar a mai urmat o experiență marcată de trăiri cu valoare de amintiri: ziua petrecută în capitala Franței. Aceasta nu era în program, dar datorită avertizării de grevă feroviară, am fost nevoiți să ne deplasăm de la Nantes la Paris la prima oră a dimineții, astfel că, în data de 23 februarie, în jurul orei 11 eram „Aux Pieds de Tour Eiffel”. Ce explozie de entuziasm și surpriză, mai ales că, după aceea, am votat pentru o croazieră pe Sena și o plimbare pe Bulevardul Champs-Elysees…
Consider că este ceva meritoriu să acordăm elevilor noștri șansa unor astfel de întâlniri cu colegii lor din Europa, deoarece acestea îi ajută să devină mai independenți și mai responsabili, mai creativi și deschiși la nou și, de ce nu, să-și facă o idee mai clară asupra scopurilor de viață personală și profesională.
prof. Gianina BURUIANĂ
Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza”