Scurt-metrajul “Viața lui Isus” este primul film cu această temă realizat de tineri și copii în România, cel puțin din anii ’90 încoace și este reușita Grupului Catehetic de la Asociația “Armina” din Piatra-Neamț. Despre povestea din spatele acestui film și alte activități ale acestor copii și tineri talentați aflați în rândurile care urmează.
La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2024 să fie declarat “Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și “Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, în Patriarhia Română.
Proiectul Catehetic „Iisus – Cuvântul care vindecă” al Grupului Catehetic din cadrul Asociației Ortodoxe Social -Culturale “Armina” din Piatra-Neamț se derulează în cadrul celei de-a XVI-a ediții – 2024 a concursului cu același nume și este realizat în cadrul unui parteneriat cu Parohia “Buna Vestire” din Sarata.
Scopul proiectului este acela de a-i învăța pe copii și tineri, în mod deosebit, cum să se apropie de omul aflat în suferință. Despre empatie și despre credința care lucrează prin fapte bune este vorba în acest concurs. Activitățile s-au desfășurat până la începutul lunii aprilie, atunci când proiectele au fost depuse la protopopiate.
„O mare provocare”
Cea mai importantă activitate din cadrul acestui proiect este filmul de scurt metraj “Viața lui Isus”, cu o durată de 4 minute și 30 de secunde, care surprinde momente cheie legate de tămăduirile și minunile pe care Isus le-a făcut pentru a le arăta ucenicilor săi cât de mare este puterea vindecătoare a credinței.
Este prima încercare îndrăzneață din țară a unor elevi de a realiza o astfel de producție, având această temă, însă tinerii din această asociație au mai fost implicați în astfel de proiecte cu o tematică diferită. În rolul lui Isus este Horia Ştefan Ungureanu, orbul Bartimeu – Ionuţ Gâdei, omul cu mâna uscată – Yannis Imbru, văduva din Nain – Daria Moraru, copilul văduvei – Casiana Manolache. Au mai apărut în film în alte roluri: Bogdana Bîrjoveanu, Ilinca Alexandra Capşa, Filip Constantin Capşa, Maria Teodora Gâdei, Catherina Sofia Niţă, Matei Manolache, Ioana Alexia Negruş, Elena Chirica și Dragoş Chirica.
Horia este cel care a dat viață rolului principal, a fost Isus, partitura actoricească cu cea mai mare greutate și pe care și-a asumat-o cu îndrăzneala caracteristică adolescenței: „În primul rând cred că a fost o mare onoare să primesc acest rol și o binecuvântare pentru mine să văd și să înțeleg toată munca din spatele unui personaj, mai ales că nu a fost orice personaj, ci Însuși Fiul lui Dumnezeu, Isus. Mă cuprind emoțiile numai cât Îi rostesc numele. Însă, cu ajutorul domnului profesor Capșa, care este sufletul tuturor activităților noastre de la Armina, a colegilor mei, al celor care au filmat, eu cred că am reușit să mă transpun în acest rol, bineînțeles pe măsura puterilor mele de înțelegere. Îi rog pe cei care vor viziona acest film să ierte micile stângăcii, noi chiar ne-am străduit și suntem mândri că facem parte din această echipă și din acest film!”.
Scenariul şi regia filmului îi aparțin profesorului preot dr. Mihai Capşa şi Simonei Rivera. Echipa de filmare a fost formată din videograful Adrian Ciupercă, montaj & colorizare – Marius Teodorescu, sunet – Ciprian Sfântu și Ionuţ Stoian, remixare sunet – Ciprian Sfântu, la caval a interpretat Ştefan Miron, voluntari tehnici şi recuzită – Ionuţ Negruş și Călin Ungureanu, iar partea de fotografie tehnică a fost asigurată de Petre Gâdei.
„A fost o mare provocare pentru noi toți participarea la realizarea acestui film care prezintă o mică parte viața lui Isus. Am fost foarte entuziasmați, deși nu a fost ușor, dar ne-am implicat total și ceea ce a ieșit, cred că ne reprezintă. Am învățat multe lucruri despre viață, despre valorile creștine, precum compasiunea, iubirea față de aproapele și iertarea. Am început să înțeleg și cât de complexă și frumoasă este meseria aceasta de actor de film. Le doresc tuturor celor care participă la această competiție mult succes și să vizioneze neapărat filmul nostru!”, ne-a spus Ilinca.
Filmul a fost turnat între ruinele unor cetăți medievale
Pentru a reda cât mai bine atmosfera și momentul istoric surprinse pe peliculă, echipa de filmare și interpreții s-au documentat foarte serios înainte, iar filmările au fost realizate în zone cu o încărcătură istorică aparte care au ajutat foarte mult în redarea cât mai apropiată de adevăr a atmosferei. Filmul a fost turnat în mai multe locații din județul Tulcea, printre ruinele cetăților medievale Enisala din comuna Sarichioi și cetatea medievală Argamum din localitatea Jurilovca, dar și în zona lacurilor Razim şi Babadag – Capul Doloşman.
„Am fost fericită să particip la realizarea acestui film care este de o importanță aparte și din care oricine, la orice vârstă are multe de învățat. O experiență inedită, plină de greutate, pe care aș repeta-o oricând și pe care ar trebui să o trăiască cât mai mulți adolescenți. Vor înțelege că există lucruri mult mai importante în viață decât să fii popular sau să pierzi timp prețios cu jocurile pe calculator. Îi îndemn pe toți copiii și tinerii să citească, să experimenteze și să viseze, să își dorească mai mult de la viață, stă în puterea lor și îi va ajuta să conștientizeze faptul că valorile morale au mult mai mare importanță decât orice alte lucruri”, ne-a spus Daria, cea care a dat viață văduvei din Nain.
Profesorul doctor preot Mihai Capșa-Togan a mai marcat o reușită a asociației pe care o conduce și deja se pregătește, împreună cu copiii, pentru un alt proiect: „Participarea la activități nonformale poate ajuta copiii și tinerii să se dezvolte, să își asume responsabilități și să își gestioneze timpul și resursele în mod eficient. În același timp vorbim despre formarea unor valori precum respectul, toleranța, echitatea și solidaritatea, încurajându-i pe copii și tineri să devină cetățeni activi și responsabili în comunitatea lor. Mă bucur cel mai mult de entuaziasmul și dedicarea cu care copiii au participat la toate activitățile din cadrul concursului catehetic și, deja, suntem în pregătirea unui alt alt proiect, pregătim scenariul pentru un alt film, după romanul “Alteța Sa cititoare” de Alan Bennett, în traducerea Smarandei Câmpeanu”.
Partenerii proiectului au fost: Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea; Consiliul Judeţean Tulcea; Radio România Cultural; Teatrul Național “I.L. Caragiale” – București; Teatrul Tineretului – Piatra-Neamț; Teatrul Tandem – Piatra-Neamț; Librăriile Humanitas și Librariile Cărtureşti.
Alte activități din proiect
Parohia „Buna-Vestire” Sarata prin Asociația Armina, în parteneriat cu Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț, a organizat joi, 7 martie, conferința „Cuvântul – sunet, undă, vibraţie şi frecvenţă. Boală sau terapie (aspecte tehnico-stiinţifice)”. În Sala Multimedia A TT-ului, au elevii din Asociația Armina, sub coordonarea prof. preot Mihai Capșa-Togan, președintele asociației, i-au avut ca invitați pe inginer Olga Pricop şi maistru de sunet Ionuţ Tofan, de la teatru.
O seară deosebită, interactivă, cu multe întrebări și posibile răspunsuri, a fost organizată de Asociația Ortodoxă Armina în parteneriat cu salonul-educaţional interactiv Sweet & Sour şi Hub-ul educaţional Parohia “Buna-Vestire” Sarata. Atelierul de creație motivaţional intitulat “Iisus Hristos & Publicitatea” adresat copiilor din asociaţie a fost organizat, prin implicarea prof. preot dr. Mihai Capşa, preşedintele Asociației Armina și a avut loc în seara zilei de 14 martie. Atelierul a fost susţinut de către consultantul în servicii creative şi de marketing Andreea Nemens, care a lucrat în agenții de publicitate de top din România peste 20 de ani.
Anul trecut, echipa Asociației Ortodoxă Social-Culturală “Armina” din Piatra-Neamț a reușit să obțină premiul I internațional la secțiunea Boovie Kids, la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Boovie. Tinerii au obținut premiul pentru “Cel mai bun trailer” după romanul “7 lucruri importante” scris de Shelley Pearsal. Cinci din cele șapte nominalizări pe această secțiune au fost ale echipei Armina, iar rezultatul final al celei mai nominalizate echipe din festival a fost, firește, premiul I.
Angela Croitoru