În fiecare an, odată cu venirea primăverii, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, prin programele și proiectele pe care le desfășoară, aduce în dar un mărțișor comunității locale pentru depăşirea situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi a creşterii calităţii vieţii persoanelor defavorizate.
Și pentru că luna martie este despre a fi mai bun față de aproapele tău, atât copiii care frecventează centrele de zi ale instituției, cât și bunicii din Centrul Social Pietricica, s-au pregătit să întâmpine anotimpul renașterii și al speranței, cu multe flori și mărțișoare. Începând cu micuții antepreșcolari din Centrul de Zi Primii Pași, până la școlarii Centrului de Sprijin și Asistență de Specialitate pentru copii, au avut parte de un început de primăvară plin cu activități specifice perioadei, unde și-au pus în evidență măiestria și abilitățile practice.
Activități socio-educaționale tematice pentru copiii proveniți din medii sociale defavorizate
În Centrul de Zi Primii Pași, copiii de vârstă ante‐preșcolară, care provin din medii aflate în risc de părăsire timpurie a școlii, beneficiază de servicii socio‐educaționale orientate spre dezvoltarea abilităților cognitive și emoționale. Începând cu luna martie, echipa multidisciplinară le-a pregătit micuților o serie de ateliere de creație în vederea creșterii capacității cognitive, emoționale și sociale a acestora. Folosind cele mai simple materiale, micuții, sub îndrumarea educatorilor, au confecționat felicitări, pe care le-au oferit persoanelor importante din viața lor.
Prin joc și voie bună, micuții din cadrul Centrului de Zi pentru Preșcolari Castani s-au pregătit să întâmpine anotimpul renașterii și al speranței cu săli de clasă înflorate. În cadrul activităților, copii au confecționat felicitări și mărțișoare, pe care le-au expus în incinta centrului.
Așa cum ne-au obișnuit, grupele de școlari care frecventează Centrul de Sprijin și Asistență de Specialitate pentru Copii s-au pregătit temeinic, și anul acesta, pentru cea de a treia ediție a târgului de mărțișoare. Astfel, la sediul Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț – Biroul Registratură au fost expuse o varietate de mărțișoare lucrate manual. Atât personalul instituției, cât și cetățeni veniți să rezolve anumite spețe, au achiziționat mărțișoare, iar sumele colectate au fost folosite pentru a le oferi copiilor o atenție dulce.
De asemenea, și copiii tinerilor găzduiți în cadrul Centrului Social Împreună s-au pregătit pentru venirea primăverii. Împreună cu educatorul centrului, micuții au participat la ateliere de creație, organizate cu sprijinul Asociației Smile.
Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, prin compartimentele speciale, asigură copiilor de vârstă ante-preșcolară, preșcolară și școlară, care se află în risc de abandon familial și școlar, servicii comunitare integrate în domeniul protecției copilului și familiei. Totodată, în luna martie, Serviciul Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului a început campania de informare a opiniei publice în scopul ocrotirii interesului superior al copiilor.
Această campanie vine în întâmpinarea părinților care decid să plece la muncă în străinătate și au în creștere copii minori, pe care îi lasă în grija rudelor apropiate. Astfel, în vederea aplicării prevederilor Legii 272/ 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, părinții au obligația de a notifica această intenție serviciului public de asistență socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara.
În urma notificării, asistentul social căruia îi este repartizat dosarul va monitoriza periodic situația copilului rămas în grija altei persoane, prin efectuarea unei anchete sociale la domiciliul declarat. Astfel, prin acest instrument, se va observa dacă interesul superior al copilului este ocrotit, iar în caz de necesitate să se poată interveni cu celeritate.
Servicii sociale integrate pentru seniorii din municipiul Piatra-Neamț
Pentru bunicii noștri, găzduiți în Centrul Social Pietricica, începutul primăverii a adus în suflet raze de soare, dar și un mărțișor, oferit cu multă căldură de domnul primar, Andrei Carabelea, împreună cu alți reprezentanți ai Consiliului Local al municipiului Piatra-Neamț. La final, seniorilor noștri li s-a pregătit și o surpriză muzicală, în interpretarea unor tinere talente, din Piatra-Neamț. De asemenea, personalul Centrului Social Pietricica a fost felicitat pentru devotamentul și respectul pe care îl poartă antecesorilor și care, zilnic, fac eforturi ca să le îmbunătățească starea de spirit.
Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț asigură accesul la o paletă largă de servicii sociale pentru seniorii aflați în situații de marginalizare socială. Persoanele vârstnice reprezintă o categorie de populație vulnerabilă cu nevoi particulare, din cauza limitărilor fiziologice şi fragilității caracteristice fenomenului de îmbătrânire.
În funcție de particularitățile care au creat starea de vulnerabilitate a persoanei vârstnice, specialiștii din cadrul instituției intervin cu un set de măsuri de asistență socială pentru îmbunătățirea calității vieții acestora. Una dintre măsuri este asigurarea de servicii de găzduire și ajutor pentru realizarea activităților de bază ale vieții, care se concretizează prin activitatea desfășurată în Centrul Social Pietricica.
Centrul Social Pietricica găzduiește persoane vârstnice aflate în situații de excluziune socială din municipiul Piatra-Neamț care prezintă diferite afecțiuni cronice, nu au familie, nu au locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condiții minime existențiale din resursele proprii. De asemenea, o condiție necesară admiterii în centru este aceea de a nu realiza venituri suficiente pentru îngrijirea personală și necesită asistență specializată.
Media anuală a beneficiarilor găzduiți în Centrul Social Pietricica este de 75 de persoane. În decursul ultimilor 3 ani, centrul a trecut printr-o etapă de modernizare și reabilitate, cheltuielile fiind în cuantum de 783.750,6 lei și au fost acoperite din bugetul local al municipiului Piatra-Neamț.
Serviciile sociale se acordă la cerere și în baza consimțământului persoanelor vârstnice sau, după caz, al reprezentantului legal și au în vedere îngrijirea temporară sau de lungă durată.
De asemenea, prin intermediul Centrului de Îngrijiri la Domiciliu pentru Persoane Vârstnice, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț monitorizează și identifică situațiile de risc în care se află seniorii din comunitatea locală.
Prin serviciul social de îngrijiri la domiciliu se asigură activități care să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor vârstnice din punct de vedere emoțional, social, medical, funcțional și motric, precum:
– servicii de consiliere, de acompaniere, dar și servicii destinate amenajării sau adaptării locuinței, ținându-se cont de natura și gradul de afectare a autonomiei funcționale pentru ca persoana vârstnică să se simtă în siguranță în mediul propriu de viață;
– elaborarea planurilor individualizate de asistență și de îngrijire medicală a seniorilor aflați în diferite grade de dependență.
Activitatea Centrului de Îngrijiri la Domiciliu pentru Persoane Vârstnice este finanțată din bugetul local al municipiului Piatra-Neamț.
Preocuparea pentru bunăstarea comunității locale este continuă, de aceea echipa Direcției caută soluții să diversifice serviciile pe care le oferă astfel încât să acopere nevoile identificate.
„Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț intenționează să înființeze un nou centru de zi, prin intermediul căruia să asigure servicii de asistență și suport pentru persoanele adulte cu dizabilități. Întrucât ne dorim să îmbunătățim calitatea vieții acestui grup de persoane din municipiul Piatra-Neamț, considerăm că este oportun atragerea unor surse de finanțare nerambursabile, prin Componenta 13 – Reforme Sociale, din Planul Național de Redresare și Reziliență. În momentul de față am primit în administrare terenul situat pe strada Ozana, nr. 27 și suntem în etapa elaborării documentației tehnico-economice, care va sta la baza realizării investiției”, a declarat Ana Berea, director executiv al Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț. (M.Z.; FOTO: DAS Piatra Neamț)