Unul dintre medicii care încearcă să continue realizările celor care au făcut școală la Piatra Neamț, precum Costache Andone, Stelian Corneliac, Virgil Răzeșu, Gheorghe Iacomi sau Vasile Bubulac, ca să-i amintim doar pe câțiva, este dr. Ștefan Gheorghincă, un tânăr medic specialist urolog. Pacienții îl respectă, îl aleg de multe ori pentru că este disponibil și deschis, spune lucrurilor pe nume. Uneori poate prea direct, dar întotdeauna cu argumente, a reușit să facă intervenții în premieră la Piatra Neamț, reușind să scadă exodul pacienților spre destinațiile bine bătătorite de la Târgu Mureș sau Iași. Cum a reușit asta în spitalul din Piatra Neamț? Un scurt dialog cu domnia sa poate să evidențieze o parte din rețeta succesului.
– D-le doctor, secția în care lucrați în calitate de medic specialist a trecut în ultima vreme prin transformări de structură. Din compartiment a ajuns secție, la nivelul dotărilor uzuale par să se fi făcut progrese. Explicați, vă rog.
La nivel organizatoric, că am devenit secție prin creșterea numărului de paturi, de la 20 la 25, asta cu aprobarea ministerului. Ca să se întâmple acest lucru s-au aliniat mai multe astre. Împreună cu colegii am reușit să creștem adresabilitatea secției, asta prin extinderea numărului de intervenții. Pentru a le putea realiza am avut nevoie de aparatura și dotările necesare, care parte au putut fi achiziționate prin SJU Neamț dar și cu ajutoare externe. Așa am reușit sa efectuăm următoarele intervenții: cateterismele ureterale-intervenție chirurgicala de urgență; nefrostomia percutanta-tot urgență; ureteroscopia semirigida și ureteroscopia flexibilă cu litotriție laser-ambele intervenții programate; rezecția bipolară-intervenție programata și în urgență; enucleerea bipolară a prostatei-intervenție programată; puncție aspirare sclerozare chist renal-intervenție programată; punctie biopsie prostatica echoghidată; cistoscopie flexibilă; vaporizarea cu plasmă a prostatei.
– Ce înseamnă aceste intervenții pentru pacienții din Neamț?
Intervenții rapide, timp câștigat, evitarea unor deplasări, zic eu, inutile, a cheltuielilor generate de acestea, pentru că putem asigura aceste servicii la noi acasă fără probleme. Cei care au beneficiat de ele sunt martori.
– De ce ar mai fi nevoie, ca să creșteți în continuare?
Pe rând, un turn complet de laparoscopie, necesar pentru abortul rinichiului (tumori, sindroame de joncțiune), litiaza ureterului de mari dimensiuni, prostatectmie radicală în cancerul de prostată. Avantajele pentru bolnav sunt evidente, de la durata redusă de spitalizare până la o recuperare mai rapidă, cu sechele postoperatorii mai mici.
– Atât?
N-am terminat. Un nefroscop, un cistoscop cu vedere angulară, sunt lucruri absolut necesare. Nu mai intru în amănunte tehnice, dar dacă le-am avea ar crește și mai mult adresabilitatea, iar pacienții și spitalul ar avea de câștigat, timp, bani și am rezolva lucruri pe plan local. Este posibil și nici nu costă foarte mult.
– Dați-mi un exemplu de costuri.
De exemplu, o linie laparoscopică full HD ajunge undeva la 540.000 de lei la prima strigare. E un exemplu, cum spuneți.
– În secție se văd schimbări la nivelul dotărilor pentru pacienți: frigider, televizor, aveți jaluzele, asta pe partea să-i zicem hotelieră.
Aici este o poveste mai lungă și în ea este cuprinsă și o parte din dotarea să-i zicem profesională. Multe dintre aceste dotări s-au făcut cu ajutorul Asociației Apologetica, al unor firme (Bleu Pharma, Medpro, Sun Wave) multe din fonduri proprii.
– Cum adică, din fonduri proprii?
Am cumpărat personal multe lucruri.
– Cum adică?
Da, am cumpărat în timp 3 frigidere și 4 televizoare să avem în saloane, dispozitive de imobilizare, ser fiziologic, cam vreo 1.400 de litri în 2023, 2 saltele anti-escară, cărucior de transport, un aer condiționat, 3 dulapuri metalice pentru medicație port materiale la sterilizare, 2 cărucioare de instrumentar, anse rezectoscop și element de lucru bipolar, medicație care nu se regăsește în spital (nu este decontată de casă sau nu se achiziționează) în valoare de 300 lei pe lună de aproximativ 4 ani. Aș putea adăuga tensiometre, glucometru, termometre, lucruri mărunte, dar necesare.
– Mie mi se pare mult, dar probabil altfel nu se putea, suntem la Piatra Neamț.
Aș vrea să punctez aici multe lucruri care s-au realizat prin Asociația Apologetica, aici cu sprijinul a foarte mulți dintre pacienți. Așa am putut beneficia de o mulțime de sponsorizări. Utile și mai ales necesare, fără de care nu puteam face nici măcar ce facem acum. Vă dau o listă, dacă vreți și precizez că fondurile sunt strânse de la firmele și pacienții ce au vrut să ajute și să îmbunătățească serviciile medicale din secție sau spital: două cistoscoape flexibile, două ureteroscoape flexibile (cu timp parțial de lucru), sistemul de solicitare a asistentei la pat, 3 aparate de aer condiționat, 4 PC ALL in One, branule și urocultoare, anse hemostază rezectoscop monopolar, 30 stenturi JJ, 20 sonde ureterale simple, 5 fire ghid, suporți pentru susținere stingătoare, sistem iluminat de urgență și veghe, 5 scaune birou, tije Alken, plafoniere led secția de urologie și chirurgie pediatrică, cântar medical pacienți, suporți stingătoare pentru întreg spitalul, jaluzele pentru saloane.
– Nu am nici un fel de comentariu, mi se pare că oamenii au înțeles care este modalitatea prin care pot ajuta, la fel și firmele respective. Aminteați de niște firme care s-au implicat.
Aș începe cu un set monitor și ureteroscop flexibil (cu timp parțial de lucru) de la Bleu Pharma, cu două ureteroscoape flexibile (cu timp parțial de lucru) de la SunWave și un sistem de litotriție laser obținut de la Asociatia Culiță Tărâța.
– Dacă ar fi să faceți apel la finanțatorii de drept (Consiliul Județean, în primul rând, apoi ministerul) la sponsori din zona firmelor particulare sau chiar la cetățeni, ce anume ar avea nevoie secția de Urologie, în afară de ce ați amintit deja?
Pentru viitorul apropiat este nevoie de renovarea secției-văruire, montare parchet, înlocuire sistem de iluminare (neoanele vechi), construire toalete în saloane, înlocuire masa de examinare, înlocuire cântar pacienți, înlocuire mobilier bloc operator sala de endoscopie și chirurgie deschisă, înlocuire PC secție și ambulator urologie, montare jaluzele, montare a încă 3 aparate de aer condiționat. Avem nevoie de înlocuirea ușilor termopan, acestea se deschid în calea de acces, avem nevoie de un sistem de detecție și alarmare la incendiu. Sunt convins că toate acestea se vor realiza, deoarece este în interesul tuturor.
(M.N.)