În timp ce primul episod îşi urma cursul spre tipar, pentru ediţia din 11 aprilie a săptămânalului nostru, ca dintr-o dezîntunecare a apărut în spaţiul public un document ieşit oficial din Teatrul Tineretului pe 10 aprilie şi iute înregistrat la CJ Neamţ. Este motivul care impune o… derivaţie de la cursul iniţial al serialului. Însă este una care întăreşte subiectul.
În document, managerul Gianina Cărbunariu anunţa intempestiv plecarea de la Teatrul Tineretului înainte de termen (FOTO 1), începând cu 8 iulie. Destui au înţeles (eronat) că e vorba de o demisie. Inexplicabil, prea puţini au citit documentul cu atenţie. Eventualele conexiuni şi lămuriri serioase din partea Pădurii Tutelare (aka CJ Neamţ) ar fi trebuit să vină până la această oră, dar nu e cazul.
Graba…
…întocmirii documentului sare în ochi şi minte dacă îl parcurgi cu atenţie. Mai întâi, o persoană cultă şi instruită – cum e Gianina Cărbunariu (*) – nu are cum să uite virgula obligatorie după subsemnata, înainte de nume şi prenume. Imediat, se prezintă în calitate de „director general manager”, cică în conformitate cu Contractul de management încheiat pe 27.11.2020.
În contract, la Capitolul I, art. 1, scrie altceva: are calitatea de „manager, funcţie corespunzătoare celei de director general, prevăzută în legislaţia în vigoare privivnd salarizarea (…) denumită în continuare manager (director general)”.
Din viteză, anunţă renuţarea la mandat tot în baza unei prevederi din contract, dar sare peste o trimitere explicită şi la art. 14, al. (2), unde este menţionat preavizul de cel puţin 30 de zile acordat de manager. Acolo mai scrie ceva util şi, dacă nu ştii să cauţi nedirecţionat, iată ce se pierde: „managerul (directorul general) este obligat sa efectueze operațiunile de predare-primire a activității managerului (directorului general) interimar desemnat de autoritate”. La autoritate, liniştea-i adâncă.
Vor spune unii că sunt chiţibuşuri? Nici vorbă. Totul confirmă graba! Ce o fi determinat-o, căci suntem în faţa unei contradicţii cu siguranţa etalată de Gianina Cărbunariu din 2017 încoace?
Una dintre explicaţii are legătură cu evaluarea anuală programată (FOTO 2). Din datele noastre era iminentă, chiar pe 10 aprilie, desemnarea oficială de către CJ Neamţ a comisiei de evaluare şi a celei de contestaţii. Greu spre imposbil de crezut în coincidenţe, mai cu seamă pe fondul nemulţumirilor şi memoriilor, precum cel de la care a pornit serialul. Iar odată anunţate cele două comisii şi data evaluării, nu mai ţinea faza cu mandatul depus.
…şi treaba
Am solicitat un comentariu, un punct de vedere oficial din partea CJ Neamţ. Implicit, devenea interesant şi ce zice Consiliul administrativ al teatrului, indiferent dacă vorbim de cel regulamentar, de 6 membri, sau de cel cu 10, stabilit de Cărbunariu şi despre care a cărui valabilitate CJ nu s-a pronunţat nici în ziua de astăzi.
Conform aşteptărilor, răspuns oficial semnat şi înregistrat nu am primit. În schimb, a fost băgat(ă) la înaintare cineva să trimită un mesaj, în cursul zilei de 11 aprilie. Ia uitaţi ce scrie: „Întrucât doamna Gianina Cărbunariu a renunțat la mandatul încredințat înainte de demararea procedurii de evaluare, nu se mai impune evaluarea anuală a managerului”. Însă, potrivit art. 39, al. (1) din OUG 189/2008 (privind managementul instituţiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice, bibliotecilor şi al aşezămintelor culturale de drept public), managerul are obligaţia de a înainta, în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea situaţiilor financiare anuale, un raport de activitate întocmit conform modelului elaborat de Ministerul Culturii şi Cultelor şi aprobat prin hotărâre a Guvernului. De verificat rămâne, cu oarece şanse numai după alegerile locale, când a depus TT situaţia financiară anuală, după care să numărăm 15 zile. Te pomeneşti că managerul a scăpat şi de grija raportului de activitate!…
Oricum, Cărbunariu îşi continuă activitatea – aşa, cel puţin neevaluată – sub pretextul continuării unui proiect internaţional de maximă importanţă (teoretică şi practică) în care teatrul este angajat.
Se derulează în cadrul programului Creative Europe. De pe site-ul TT, unde lipsesc informaţii extrem de importante şi obligatorii când e vorba de finanţări europene, aflăm totuşi partenerii din proiect:
■ Fondazione Piccolo Teatro di Milano (Italia);
■ Politecnico di Milano (Italia);
■ Het Toneelhuis Stichting (Belgia);
■ Teatrul Tineretului Piatra Neamț (România);
■ Fundació Teatre Lliure – Teatre Públic de Barcelona (Spania);
■ Høgskolen i Østfold (Norvegia);
■ Akademie múzických umění v Praze (Republica Cehă).
În actul de renunţare, Gianina Cărbunariu a subliniat că face parte din „consiliul ştiinţific şi artistic al proiectului”. Asta ar implica profesionalism şi responsabilitate. Până la episodul de săptămâna viitoare, reţineţi şi judecaţi doar o captură (FOTO 3) de pe site-ul oficial teatrelliure.com al partenerului spaniol. Se vorbeşte despre… Teatrul Tineretului din Bucureşti. Departe gândul de a provoca cititorii la comentarii. (va urma)
(*) Extras de pe site-ul oficial al TT:
Gianina Cărbunariu este regizor dramaturg, născută în 1977 la Piatra Neamț. Este absolventă a Liceului Teoretic “Petru Rareș” din Piatra Neamț (1996), urmează cursurile Facultății de Litere din București (1996-2000) și este absolventă a Facultății de Teatru, secția Regie de Teatru (2004) și a Masterului de scriere dramatică la UNATC I.L Caragiale București (2006). Își susține teza de doctorat în 2011, la UNATC I.L Caragiale, cu lucrarea “Regizorul dramaturg” (Magna Cum Laude).
Viorel COSMA