Copiii și persoanele vârstnice din comună au fost întotdeauna o prioritate pentru primarul Maria Petrariu care, împreună cu echipa de proiecte din primărie, a creat pentru fiecare din cele două categorii de vârstă câte un centru de zi în care să socializeze și să-și petreacă timpul într-un mod organizat și plăcut.
Primăria comunei VÂNĂTORI-NEAMȚ prin Serviciul Public de Asistență Socială este acreditată de către Ministerul Muncii să furnizeze servicii sociale încă din anul 2017, obținând Licențele de Funcționare pentru cele două centre de zi în anul 2018 (copii) respectiv 2023 (persoane vârstnice).
Centrul Socio-Educativ Vânători-Neamț pentru copii
Centrul Socio-Educativ Vânători-Neamț a fost înființat printr-un proiect inovativ, de parteneriat la nivel național, între trei Unități Adminitrativ Teritoriale, cu titlul “Centre socio-educative în comunele: Cumpăna, Județul Constanța, Vânători-Neamț, Județul Neamț și Prundeni, Județul Vâlcea pe Programul RO10 “Copii și tineri în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și promovarea incluziunii sociale”, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, în perioada 2015-2017.
În perioada 2019-2020 s-a realizat dotarea acestuia cu un microbuz 19+1 locuri cu accesibilizare pentru persoane cu dizabilități (2 locuri) , echipamente de filmat, fotografiat și sistem de sonorizare pentru buna desfășurare a activităților din centru, prin fonduri nerambursabile AFIR/ GAL ȚINUTUL ZIMBRILOR., în valoare de 56.315 euro.. Scopul acestor investiții a fost îmbunătățirea situației a 105 copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate pentru îmbunătățirea frecvenței școlare și reducerea cazurilor de abandon școlar.
Centrul a avut în evidență pe parcursul anului 2023 un număr de 45 de copii, care au participat săptămânal la activități socio-educative. Aceștia sunt elevi la Liceul Tehnologic Arhimandrit Chiriac-Nicolau din comună si frecventează cursurile în toate structurile acestei școli.
Programul zilnic al copiilor s-a axat pe servirea mesei, activități educaționale, activități de recreere si de socializare. Activitatea educațională a avut în vedere, zilnic, sprijin pentru efectuarea temelor și recuperare școlară. Programul de recuperare școlară a fost personalizat în funcție de nevoile fiecărui copil, astfel că fiecare beneficiar în parte a avut propriul orar și program. În decursul anului 2023 în programul de recuperare școlară au fost încluși în medie 10 copii pe lună, lucrându-se zilnic cu câte 2-4 copii în funcțe de prezența din ziua respectivă, aceștia fiind programați prin rotație.
Prin jocurile și poveștile diversificate ale activităților zilnice de dezvoltare personală am urmărit ca fiecare să se integreze în grup, să socializeze, să se respecte între ei, să își respecte opiniile, să vorbească în public și să își susțină punctul de vedere, să se cunoască între ei. Săptămânal, copiii au jucat „Jocuri ale copilăriei, au vizionat povești/filme adecvate vârstei lor, au participat la Ateliere de creație, au urcat în „Caruselul cunoștințelor de matematică și limba română”, au aflat și au învățat lucruri noi în cadrul activității de engleză interactivă, au explorat lumea poveștilor în locul special amenajat, colțul de lectură.
Copiii au fost implicați în jocuri de comunicare, de socializare și de cunoaștere precum: „Mingea fierbinte”, „Initialele calitatilor”,„Îți plac vecinii tăi?”, „Aduc scrisoare pentru”, „Concursul de glume” etc.
Au fost implicați în multe activități în aer liber au putut desfășura jocuri ale copilariei precum „Țară, țară, vrem ostași”, fotbal, volei, jocuri de dicție, baloane din săpun, zmee, drumeții prin pădure etc. Copiii au avut șansa de a -și dezvolta simțul estetic, dragostea pentru natură și respectul pentru frumusețile ei, stimulându-le curiozitatea și spiritul de echipă.Au fost implicați activ în activitățile ce marcau zile importante din an: “Hai să dăm mână cu mână”- activități dedicate zilei de 24 ianuarie, “Mărțișor pentru mama”, Ziua Copilului, Pe urmele strămoșilor ( excursie în comună) și multe altele. A fost realizat un parteneriat cu Centrul de petrecere a timpului liber pentru vârstnici, în vederea realizării de obiecte decorative de Crăciun. În acest moment, centrul este finanțat cu fonduri de la bugetul local, fiind în perioada de sustenabilitate.
Centrul multifuncțional de zi pentru vârstnici
Centrul de zi de socializare si petrecere a timpului liber (tip club) destinat persoanelor vârstnice a fost realizat, în urmă cu 2 ani, cu o finanțare totală în valoare de 198.603 euro, din care aproape 87.000 de euro au reprezentat finanțarea nerambursabilă primită de la AFIR/GAL ȚINUTUL ZIMBRILOR, iar restul au fost asigurați de la bugetul local și din alte surse.
Centrul multifuncțional de zi pentru persoane vârstnice este o unitate de asistență socială al cărei scop principal este creșterea calitatii vieții persoanelor vârstnice din comuna Vânători Neamț, aflate în risc de excluziune sociala, sau dificultate, prin furnizarea de servicii de socializare si petrecere a timpului liber, organizarea si implicarea in activități comunitare, culturale și suport pentru realizarea activităților administrative și gestionarea bunurilor, promovând participarea persoanelor vârstnice la viața socială, cultivarea relațiilor interumane prevenind izolarea, excluziunea socială, abandonarea, limitarea accesului la o viață personală, familială și socială.
În cursul anului 2023 un număr de 94 de persoane vârstnice au fost beneficiarii acestor servicii sociale.
Centrul de zi reprezintă singura alternativa la protecția de tip instituțional a persoanelor vârstnice de pe raza comunei Vânători-Neamț, dar și a comunelor limitrofe, oferind servicii specializate pentru aceștia.
Toți beneficiarii au participat la activitățile desfășurate în cadrul centrului de zi 5 zile pe săptămâna, în intervalul orar 9:00 – 17:00, în prima parte a anului 2023, până în luna august, iar ulterior, din luna septembrie 2023, programul a fost de luni până vineri, dar în intervalul orar 8.00 – 16.00, iar serviciile au fost oferit gratuit.
„Centrul de zi încearcă ca beneficiarii să-și dezvolte autonomia și potențialul funcțional asigurându-le toate conditiile necesare. Aceștia au participat la activități de artterapie (modelaj, pictura sau desen, decoratiuni pe diverse materiale, artizanat, muzica, dans etc.), terapie ocupațională și activități de tip vocational / ocupational, precum confectionarea unor decoratiuni și minicadouri cu specificul sărbătorilor de iarnă, pictarea conurilor de brad, realizarea unor desene, strângerea unor frunze uscate din care s-au format cuvinte, simboluri colaje și ghirlande, passepartouri, transformarea unor fructe și legume în stampile creative, modelaj cu ajutorul plastilinei, confectionarea unor matisoare, activități de relaxare prin muzică și dans etc.
Printre cele mai atractive au fost activitățile în aer liber, excursii și pelerinaj la Mânăstirea Prislop, la Mânăstirea Toplița – Mânăstirea Recea – Catedrala Alba-Iulia – Mânăstirea Prislop cu cazare în orașul Hațeg, județul Hunedoara și vizită la Mânăstirea Sâmbăta de Sus și Cetatea Făgăraș”, a precizat Constantin Claudiu Asaftei, șeful centrului.Totodată, vârstnicii s-au bucurat de activitățile în parteneriat cu diverse instituții si organizații pentru integrare / reintegrare precum cele cu CIA PAD Tg. Neamț, CSEI TG. Neamț, DGASPC Neamț – Complex de Servicii Ozana Tg. Neamț, Centrul Socio-Educativ Vânători-Neamț, Asociația Culturală ”Vânătorii lui Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Au celebrat numeroase zile internaționale precum: ”Ziua mondială a radioului” „Ziua Mondială a Scrisului de Mână”, ”Ziua Internaţională a Râsului şi Fericirii”, ”Ziua Facerii de Prieteni”.
În anul 2023, Chestionarul de satisfactie a fost aplicat unui număr de 102 persoane vârstnice ce au beneficiat de serviciile sociale furnizate de Centru de zi, constatându-se că aceștia sunt mulțumiți de serviciile oferite, de relația dezvoltată cu personalul, dar și de modul în care personalul păstrează confidențialitatea.
Angela Croitoru