Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a organizat serie de activități dedicate cărții, lecturii și bibliotecilor publice, marți, 23 aprilie 2024, cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România, precum și a Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor. În cadrul întâlnirii cu bibliotecarii din bibliotecile publice ale județului – bibliotecile comunale, orășenești și municipală – a avut loc o dezbatere profesională în care s-a adus în atenția participanților o serie de aspecte importante ale profesiei de bibliotecar, a rolului bibliotecii publice în societatea informațională. De asemenea, au fost abordate temele „Pledoarie pentru carte, lectură și bibliotecă. Rolul bibliotecarului în societatea contemporană“ și „Proiecte de succes în bibliotecile publice din județul Neamț. Schimb de bune practici“, după care a urmat „Gala bibliotecarilor 2024“. A fost, de asemenea, un prilej de omagiere a cărturarului G.T. Kirileanu, prin organizarea, în spațiul expozițional de la parterul Corpului A, a expoziției „G.T. Kirileanu – ctitor de bibliotecă“, reunind facsimile din scrierile lui G.T. Kirileanu și lucrări ce i-au fost dedicate de către cei care s-au ocupat de posteritatea sa.
În fiecare an, pe data de 23 aprilie, sunt marcate două evenimente care au în centru cartea şi utilizatorii ei: este vorba despre Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor şi Ziua Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice.
Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor, prima manifestare de acest fel desfăşurându-se în anul 1995. Data de 23 aprilie nu a fost aleasă întâmplător, această zi marcând dispariţia a doi titani ai literaturii universale, William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915). Totodată, 23 aprilie este ziua de naștere a multor personalități care au slujit scrisul, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel MejíaVallejo.
Şi pentru că lectura nu poate fi concepută în afara bibliotecilor, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, pe data de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor. Astfel, pe data de 23 aprilie, bibliotecarii din România marchează această zi prin diferite activităţi: sesiuni de comunicări, vizite interbibliotecare, schimburi de bune practici, reuniuni profesionale, etc.
Istoria celei mai importante biblioteci din judeţul Neamţ – Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” – începe în toamna anului 1935 și este legată de numele cărturarului Gh. Teodorescu – Kirileanu (născut în satul Holda-Broşteni de pe Valea Bistriţei aurii sau moldoveneşti) ce îşi materializează dorinţa de a se întoarce pe meleagurile natale și a se stabili la Piatra-Neamţ, cu întreaga comoară de manuscrise, cărţi şi periodice a bibliotecii sale. În acest scop, a cumpărat un teren şi a construit (pe str. Ştefan cel Mare nr. 25 – astăzi nr. 27) casa ce l-a adăpostit până la moarte (13 noiembrie 1960). Oficial, biblioteca a căpătat caracter public în anul 1956, prin actul de donaţie din 24 februarie, ce stipula înfiinţarea – în casa sa – a unei biblioteci documentare „pentru luminarea poporului”. La începutul anului 1968, în contextul noii reorganizări teritorial-administrative a României, între noile construcţii ale oraşului s-a aflat şi actualul sediu al bibliotecii din Bd. Republicii nr. 15. Investiţia a fost realizată de către Consiliul Judeţean Neamţ chiar în Anul Internaţional al Cărţii, 1972, aceasta fiind şi prima clădire destinată unei biblioteci publice, construită în ţara noastră după cel de al doilea Război Mondial. În 1973, fosta bibliotecă a cărturarului G.T. Kirileanu şi-a încetat statutul de bibliotecă de sine stătătoare, colecţiile sale fiind transferate în noul sediu al Bibliotecii Judeţene şi căpătând regim de funcţionare sub denumirea de Fondul Documentar „G. T. Kirileanu”.
Virgil Cojocaru