A început campania, ar spune cei care cred în seriozitatea politicienilor și mai speră într-un viitor mai bun asigurat prin programele de dezvoltare propuse de aceștia. A început circul, ar spune scepticii și dezamăgiții sufocați de promisiuni neîndeplinite și de mizeria morală în care se scaldă clasa politică românească. În Neamț, ca și în restul țării, campania ne-a adus deja de toate, pornind de la atacuri între partide (chiar sau mai ales cele aliate) sau candidați, migrație de la un partid la altul, trădări, prezentarea de programe fanteziste, dar și programe necesare, dar care suferă la capitolul modalități concrete de implementare. Din acest motiv am început demersul de prezentare a celor care timp de o lună de zile vor încerca să vă convingă că merită să-i votați pentru a conduce județul și localitățile sale
7 – cifra magică pentru președinția Consiliului Județean!
În credința creștină cifra 7 simbolizează liniștea, milostivirea și pacea. Ar fi bine dacă aceste 3 binecuvântări s-ar revărsa și asupra județului Neamț după alegerile din 9 iunie. Aceasta este cifra candidaților ce reprezintă tot atâtea partide ce s-au înscris în cursa pentru câștigarea președinției Consiliului Județean Neamț. De menționat că toți cei șapte, cu susținerea formațiunilor politice, au avut de adunat fiecare câte 4.554 de semnături, adică 1% din numărul total de alegători înscriși pe listele electorale permanente și din cei 450 de cetățeni ai Uniunii Europene care au reședința în Neamț, potrivit deciziei Biroului Electoral de Circumscripție Județean nr. 29 Neamț. Dintre cei 7, 4 par să aibă șanse mai mari, în primul rând prin notorietatea pe care o au, dar și prin numărul de susținători din interiorul partidelor care i-au propulsat: Daniel Vasilică Harpa (PSD), George Lazăr (PNL), Sorin Lavric (AUR) și Maria Apostol (USR – Alianța Dreapta Unită). Ceilalți trei cu care vor împărți scena în campania electorală sunt: Claudiu Ștefan Neguriță (SOS), Lucia Melinte (România Socialistă) și Raluca Cucu (Alternativa Dreaptă). Pentru cei cărora numele Partidului Alternativa Dreaptă nu le spune nimic, acesta este un partid înființat, în 2019, prin fuziunea partidului creat de Monica Macovei – M10 cu un alt partid mai puțin cunoscut Forța Moldova.
Președintele PSD Neamț, Daniel Vasilică Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț în ultimele 3 mandate, are 51 de ani, este de meserie ofițer de poliție, trecându-și în CV la capitolul competențe și abilități sociale și organizatorice: leadership și spirit organizatoric, capacitatea de lucru în echipă, abilități de comunicare și negociere, spirit de inițiativă și originalitate, capacitatea de a lucra cu termene limită, rezistență la stres.
Contracandidatul său cel mai puternic este președintele PNL Neamț, avocatul George Lazăr. Acesta a fost consilier local și viceprimar al Romanului, prefect în două mandate, iar acum este secretar de stat în Ministerul Energiei. Are 43 de ani, este căsătorit și are doi copii. Are trei masterate, unul în dreptul administrației publice, altul în științe penale și un al treilea în dreptul european. A absolvit mai multe cursuri de perfecționare destinate înalților funcționari publici. Promite un nou spital județean de urgență cu finanțare europeană, realizarea unei variante ocolitoare a municipiului Piatra-Neamț și a drumului expres Piatra-Neamț – Bacău, care face legătura cu infrastructura mare.
O prezență feminină aparte, care a ținut piept președintelui interimar Ion Asaftei ori de câte ori a avut ocazia în ședințele de CJ, este Maria Apostol de la USR, cea care a cerut și a obținut montarea de GPS-uri pe utilajele de deszăpeziri. Înainte de a intra în politică, a trecut printr-o experiență antreprenorială în Spania, în domeniul transporturilor, întorcându-se în țară pentru a-și educa copilul aici, în România, unde și-a continuat activitatea în același gen de afaceri. A cerut justificarea modului în care s-au cheltuit banii publici din anumite proiecte și a fost vocea unora dintre nemțeni atunci când aceștia i-au cerut sprijinul.
Senatorul și scriitorul Sorin Lavric, liderul Senatului AUR, este licențiat în medicină și filozofie, doctor în filozofie, redactor al Editurii Humanitas, autor a mai multor volume și traducător al lui Heidegger. S-a remarcat încă de la debutul său în politică prin declarațiile radicale și controversate. Campania sa electorală se bazează pe ideea necesității de a scăpa de “țesătura de căpușe” formată din cei “5.000 de nemțeni care folosesc banii publici în scopuri personale”.
Ultimii trei, prea puțin cunoscuți publicului, începând cu omul de afaceri romașcan Claudiu Ștefan Neguriță (SOS), continuând cu psihologul Lucia Melinte (România Socialistă), tot din Roman și încheind cu Raluca Cucu, antreprenor din Piatra-Neamț, au timp să se prezinte alegătorilor în următoarea lună de campanie.
PSD primul pe buletinul de vot la alegerile pentru CJ Neamț
Pe 11 mai a avut loc tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot la alegerile locale din 9 iunie pentru alegerea președintelui și a consilierilor județeni în Neamț. Potrivit procesului verbal al Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 29 Neamț, Partidul Social Democrat se va afla pe poziția nr. 1 pe ambele buletine de vot. Ordinea exactă de înscriere pe buletinele de vot este următoarea:
Pentru alegerea președintelui CJ Neamț:
Daniel Vasilică Harpa (Partidul Social Democrat)
George Lazăr (Partidul Național Liberal)
Sorin Lavric (Alianța pentru Unirea Românilor)
Lucia Melinte (Alianța Politică România Socialistă)
Raluca Cucu (Partidul Alternativa Dreaptă)
Maria Apostol (Alianța Dreapta Unită)
Claudiu Ștefan Neguriță (S.O.S. România)
Pentru alegerea membrilor CJ Neamț:
Partidul Social Democrat
Partidul Național Liberal
Alianța pentru Unirea Românilor
Alianța Politică România Socialistă
Partidul Alternativa Dreaptă
Alianța Dreapta Unită
Partidul Pro România
Partidul S.O.S. România
Partidul Umanist Social Liberal
Tragerea la sorți a avut loc în prezența membrilor BEC Județean nr. 29 și a reprezentanților unor partide: Sorin Lavric, Ionuț Poețelea (AUR) și Gregorian Vlad din partea PSD.
11 pentru Piatra-Neamț
Înghesuială mare pentru funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț, unde și-au depus candidaturile până la data limită, 30 aprilie, nu mai puțin de 11 candidați. În privința notorietății, mai bine de jumătate dintre ei sunt cunoscuți, fiind mai activi în viața politică, ceilalți mai puțin.
Actualul primar, Andrei Carabelea, candidatul PNL nu mai poate miza în această campanie pe ideea tinereții sale și a schimbării. Discursul său se bazează însă pe faptul că a făcut ce trebuia pentru dezvoltarea orașului, că a atras peste 100 de milioane de euro și că cei care acum aruncă cu piatra nu au făcut-o atunci când au fost în primărie: “Vă mulțumesc pentru încrederea acordată acum 4 ani! Atunci mi-am asumat candidatura la Primăria Piatra-Neamț, am început proiecte curajoase și am ales să nu mai continui spoiala vechilor administrații. Am venit cu cele mai importante investiții în viitor: educația copiilor noștri. Am ales să reabilitez și să modernizez infrastructura de utilități și infrastructura rutieră. Și acum avem nevoie de continuitate!”.
Adrian Niță, fostul prefect de Neamț, candidatul PSD, vine în echipă cu Dragoș Chitic (vicepreședintele CJ Neamț, fost primar și viceprimar la Piatra-Neamț) cel care ar urma să fie administratorul public în ideea câștigării alegerilor. Adrian Niță a lucrat în administrația județeană, ca șef al Compartimentului Comunicare al CJ Neamț, pe vremea când Ionel Arsene era președinte, iar anterior, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost purtătorul de cuvânt al Danielei Soroceanu, actualul secretar general al județului, atunci când aceasta era prefect de Neamț. Campania sa se bazează în mare parte pe atacuri virulente la adresa actualului primar Andrei Carabelea și a PNL.
Pe aceeași formulă, cu alte nume sonore, vine și PUSL: Vasile Panaite – primar, Gheorghe Ștefan (Pinalti) – administrator public. Traseul politic și administrativ al lui Vasile Panaite a început ca primar la Dragomirești, a fost prefect de Neamț și a culminat cu funcția de secretar de stat oferită de liberali, la Ministerul Mediului. A trecut prin cel puțin 5 partide: PDL, PSD, Pro România, PNL și, acum, PUSL. A fost un apropiat al lui Ionel Arsene, dar și a lui Gigi Ștefan cu care face echipă în această campanie electorală. În vârstă de 52 ani, Vasile Panaite este acum dublu licenţiat în Finanţe-Contabilitate şi Teologie.
Candidatura doamnei Alina Tatomir pare una surprinzătoare din partea Partidului Mișcarea Populară. În realitate este o mișcare perfect normală, în condițiile în care liderul partidului, Bogdan Gavrilescu, duce în cârcă deciziile de colaborare cu PSD și Ionel Arsene și faptul că și-a negociat o slujbă, asigurând în felul acesta majoritatea pentru PSD în CJ.
Omul de… AUR este fostul consilier județean (liberal) Marius Vasile Apopei, activist social și expert în fonduri europene. Marius Apopei are atât studii juridice, cât și sociologice, un master în sociologie juridică, dar a urmat și burse de studii în Franța, Anglia și Belgia în domenii conexe și în proiecte europene. A fost manager de proiect în mai multe proiecte cu finanțare europeană, evaluator extern pentru tehnocrați (manageri publici), evaluator civic extern pentru Mecanismul Național de Prevenție din cadrul Avocatului Poporului. A fost sociolog expert al Băncii Mondiale și a realizat o serie de cercetări sociale în instituții din Moldova și din județul Neamț pe aspecte ce țin de respectarea legislației, evaluarea serviciilor sociale, etc. A militat pentru păstrarea valorilor și tradițiilor familiale și pentru respectarea drepturilor omului. Convingerea lui este că proiectele de mobilitate, care au transformat orașul într-un imens șantier creând disconfort tuturor puteau fi făcute pe etape, cu mai puțină bătaie de cap în trafic și cu o mai judicioasă organizare.
Fostul inspector general școlar al județului Neamț, Florentina Luca Moise, dar și fostul viceprimar eliberat din funcție, Alin Ștefan Lehăduș, candidează ca independenți, tabloul fiind completat de o figură feminină mai puțin cunoscută Diana Acatrinei. Cea din urmă vine cu o campanie în social media sub sloganul “E timpul să mă implic” în care Piatra-Neamț este “cetatea eternă”, promite o bună administrare și se prezintă drept “manager de proiect la UAT” Tașca. Este absolventă a Colegiului Național Petru Rareș, licențiată în drept și cu un master în dreptul administrației publică.
Florentina Luca-Moise, profesor psiholog, titulară în învățământ, a fost directorul Școlii Gimnaziale Săvinești, director al Casei Corpului Didactic și inspector general școlar, numită de PSD unde a fost și președinte al Organizației Municipale Piatra-Neamț. A fost înlocuită cu Adrian Niță, moment din care a început ruptura cu cei din conducerea social-democrată. După mișcarea cu numirea colegului ei de partid, Eduard Minuț, ca viceprimar la Piatra-Neamț, cu care a făcut apoi rocada pe această funcție, și imediat după retragerea sprijinului politic de către social-democrați, Florentina Luca-Moise a intrat, pentru scurt timp în PNL, unde nu a găsit loc pe nici o listă de candidați. Acum își justifică mișcarea printr-o lehamite politică: “ m-am săturat, ca și voi, de partide! (…) POT face mai mult! Îmi doresc să fac mai mult!
Politica de azi este diferita de cea de acum 4 ani. Nu mai avem direcție, nu mai există stânga, dreapta, nu mai știi cine s-a aliat cu cine, ce partide mai mari sau mai mici s-au unit sau au fuzionat sau… sau… Toți caută doar voturi și atât!”
Alin Ștefan Lehăduș, devenit inamicul public nr. 1 al primarului Andrei Carabelea, după ce a fost eliberat din funcția de viceprimar a fost adoptat de PSD cu puțin timp înainte de a fi făcute cărțile pentru alegerile din 9 iunie. A pierdut lista social-democraților la județ, așa încât, a decis, să candideze ca independent.
Are 36 de ani, este jurist de formație cu licență luată la Universitatea Româno-Americană, a urmat și un curs de asigurări la București și alte cursuri făcute după 2020, când a devenit viceprimar.
AUR numărul 1 pe buletinele de vot la Piatra-Neamț
Biroul Electoral de Circumscripție Municipală nr. 1 a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinele de vot pentru alegerea primarului municipiului Piatra-Neamț și a Consiliului Local al Municipiului Piatra-Neamț la alegerile locale din data de 09 iunie 2024. Ordinea de înscriere pe buletinele de vot este următoarea:
Pentru candidații la funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț:
Marius Vasile Apopei (Alianța pentru Unirea Românilor)
Adrian-Vasile Niță (Partidul Social Democrat)
Andrei Carabelea (Partidul Național Liberal)
Vasile Babătă (Alianța Politică România Socialistă)
Constantin Băltog (Partidul Progresist)
Vasile Panaite (Partidul Umanist Social Liberal)
Marius-Loredan Popa (S.O.S. România)
Alina-Mihaela Tatomir (Alianța Dreapta Unită)
Alin-Ștefan Lehăduș (Independent)
Florentina Luca-Moise (Independent)
Diana Nicoleta Acatrinei (Independent)
Pentru alegerea Consiliului Local al Municipiului Piatra-Neamț:
Alianța pentru Unirea Românilor
Partidul Social Democrat
Partidul Național Liberal
Alianța Politică România Socialistă
Partidul Progresist
Partidul Umanist Social Liberal
Pro România
S.O.S. România
Alianța Dreapta Unită
Alin Ștefan Lehăduș – independent
Florentina Luca Moise – independent
Diana Nicoleta Acatrinei – independent.
Angela CROITORU
Un comentariu
Dintre toti, cel mai de nevotat pare Lebadus.