Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, cea mai mare unitate sanitară din județul Neamț, a rămas fără secția de anestezie și terapie intensivă în urma incendiului devastator care a avut loc în noiembrie 2020. S-a întâmplat în timpul crizei sanitare provocată de Covid 19, incendiul soldându-se cu decesul a 10 pacienți care erau internați în acel moment. S-au căutat soluții pentru reconstruirea secției, iar în timp ce spațiul unde a avut loc nenorocirea a fost închis, fiind la dispoziția anchetatorilor pentru expertize, a fost realizată o altă secție ATI. Este vorba de construcția modernă din curtea spitalului ridicată de Asociația „Dăruiește Viață”, investiție modulară finalizată la sfârșitul lunii iulie 2021. Timp de aproximativ 3 ani, saloanele unde a avut loc nenorocirea au fost sigilate de procurorii care ar trebui să stabilească cauzele incendiului și vinovații pentru tragedie. Desigilarea spațiilor și redarea acestora unității spitalicești s-a făcut în noiembrie 2023. Atunci s-au căutat soluții pentru refacerea secției de anestezie și terapie intensivă, însă demersurile nu au dat roade imediate, așa cum se preconiza la acel moment.
Primul impediment: ordonanța trenuleț
La finalul anului trecut, când s-a putut intra în vechea secție ATI pentru refacerea acesteia, nu s-au putut folosi resurse bugetare din cauza „ordonanței trenuleț” adoptată de guvern, ordonanță de austeritate care prevedea că instituțiile publice, implicit Consiliul Județean Neamț, nu mai puteau aloca bani în regim de urgență. În acest fel s-a ales calea privată, cu bani din fondurile unei asociații, dar și sponsorizări. Astfel, alegerea unui ONG pentru realizarea lucrărilor la secția în discuție nu a fost o alegere, ci mai degrabă s-a impus.
„Am reușit să deschidem vechiul ATI care a ars în anul 2020. Odată cu redeschiderea lui, am început să ne gândim ce și cum am putea face ca să-l reintroducem în circuitul spitalului, să readucem ATI-ul acasă. Pentru că ATI-ul modular care a fost construit de Asociația Dăruiește viață a fost foarte bun și nu se putea fără el atunci, dar a fost construit special pentru Covid. Nu este conform, nu este ceea ce ar trebui Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în momentul actual. În plus, este în curte, iar personalul este împărțit între două locații, etajul IV și ATI-ul modular. Nu sunt locuri de izolare pentru pacienți, deci refacerea vechiului ATI a devenit o prioritate pentru noi”, a declarat dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.
Așa se face că lucrările au început cu bani privați, din fondurile ONG-ului Alex Zamfir, dar și din donații și sponsorizări de la oamenii de bine. La acel moment s-a apreciat că nu ar fi nevoie de mai mult de jumătate de an pentru finalizarea lucrării ale cărei costuri au fost estimate undeva la 500.000 de lei, bani care existau.
Estimările inițiale nu au fost realiste
Timpul și practica au demonstrat că estimarea inițială, atât a costurilor și implicit a termenului de execuție a lucrării, nu au fost stabilite exact. Chiar dacă lucrările de reabilitare și reamenajare au început imediat, undeva la începutul primăverii s-a constatat că mai este nevoie de resurse financiare. S-au făcut expertize și proiecte pentru instalația electrică, cea de ventilație și fluide medicale, apoi s-a trecut la realizarea acestora. A urmat tâmplăria și montarea acesteia, precum și montarea tarqet-ului, o pardoseală specială pentru unitățile sanitare. La începutul lunii februarie previziunile erau optimiste, cum că lucrările s-ar putea încheia în luna martie, cel mai pesimist scenariu fiind începutul lunii aprilie. Doar că au intervenit alte impedimente.
Între timp s-a stabilit că suma inițială, 500.000 lei este insuficientă și ar fi nevoie de cel puțin 800.000 lei pentru finalizarea lucrărilor. Asta deoarece pe parcurs au apărut probleme care nu au fost luate în calcul inițial, scumpirea materialelor, dar și cheltuielile cu proiectele. Având în vedere toate aceste considerente, a mai fost nevoie de bani, dar resursele asociației se epuizaseră deja. Dar cum ordonanța trenuleț nu mai era în vigoare, a fost posibilă finanțarea de la Consiliul Județean Neamț. De menționat este faptul că nici cei 800.000 lei nu au fost suficienți pentru că a fost nevoie de lucrări suplimentare pe partea de ventilație și cea electrică. S-a constatat că este nevoie de o alimentare în plus, printr-un post de transformare suplimentar, branșament pe care s-a angajat să îl facă Consiliul Județean Neamț. Acest aport de capital din bani publici a schimbat regulile, pentru că fondurile publice se supun altor reglementări.
„La momentul zero, eram amenințați cu acea autorizație sanitară de funcționare și cu contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că dacă nu ai autorizație de funcționare, nu ai contract cu Casa de Asigurări și practic poți să pui lacătul pe spital sau să lucrezi în sistem privat, pentru că altfel nu se poate. Fiind presați de această autorizație sanitară, am ales să lucrăm cu un ONG, cu o asociație. S-a lucrat foarte, foarte bine, Atunci, în luna noiembrie, am început imediat, iar acum lucrările sunt foarte avansate. Doar că socoteala din târg nu se potrivește întotdeauna cu cea de acasă, iar costurile inițiale au fost mult depășite de faptul că o secție ATI trebuie să fie conform normelor. Și atunci asociația a rămas fără posibilități de a ne ajuta, în schimb în sprijinul nostru a venit Consiliul Județean Neamț și a alocat o sumă pentru finalizarea lucrărilor la ATI. Singura problemă este că nu vom putea rezolva atât de repede cum am fi realizat cu acel ONG, pentru că banul privat îl cheltuim într-un fel, iar banul public în alt fel”, a punctat managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.
Termenul pentru executarea lucrării a fost prelungit neașteptat de mult
Având în vedere toate aceste considerente, calculele inițiale au fost cu totul și cu totul nerealiste. De la o estimare de 500.000 lei și un termen de execuție până în luna martie, s-a ajuns la o valoare a lucrărilor de cel puțin trei ori mai mare. Iar redeschiderea secției ATI nu va avea loc, cel mai probabil, până în toamna acestui an, dar deocamdată vorbim doar de presupuneri. Asta deoarece pentru realizarea postului de transformare și pentru branșarea secției trebuie să se organizeze licitație, apoi urmează perioada de contestații, apoi contestații la rezultatul contestațiilor, și mai apoi se trece la treabă. Așa stând lucrurile, la acest moment este greu de spus când se vor termina lucrările la secția ATI pentru ca aceasta să devină funcțională. Managerul unității sanitare a apreciat că totul s-ar putea prelungi până în toamnă.
„Nu vreau să fiu nici pesimistă, dar nici optimistă. Sperăm ca până în toamnă, cel mai probabil luna octombrie, să reușim să finalizăm, dar depindem foarte mult de procedura de achiziție, cea de contestații. Trebuie făcută o nouă expertiză a lucrărilor care au mai rămas de executat. Apoi urmează licitația lucrărilor”, a mai spus dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie.
Indiferent dacă vorbim de luna octombrie sau noiembrie, acel moment, dacă este realist, înseamnă că secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț ar putea fi redeschisă la 4 ani de la incendiul devastator care a îndoliat 10 familii. De menționat este faptul că ancheta penală deschisă în acest caz nu a fost finalizată, dosarul fiind încă în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar la acest moment nici o persoană nu a fost deferită justiției pentru cea mai mare tragedie care a avut loc în sistemul sanitar din județul Neamț.
Gabi SOFRONIA