Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabilește câte zile de concediu medical pot acorda medicii de familie. Noile norme prevăd că un pacient nu poate beneficia de un concediu medical mai mare de 4 zile consecutive indiferent de afecțiunea cu care a fost diagnosticat. Perioade de izolare mai mari pot fi acordate doar de medicii specialiști. Totuși există două excepții.
Medicii de familie pot acorda concedii mai mari de 4 zile numai în cazul incapacității temporare de muncă și cazul în care o persoană este diagnosticată cu una din cele 35 de boli infocontagioase din grupa A: amibiaza (dizenterie amibiană); antraxul; bruceloza; difteria; febra butonoasă; febra galbenă; febrele paratifoide A, B, C; febra Q; febra recurentă; febra tifoidă; filarioza, dracunculoza; hepatita virală acută; holera; infecția gonococică; infecția HIV; leishmaniozele; lepra; leptospiroza; limfogranulomatoza inghinală benignă; malaria; meningita meningococică şi meningococemia; morva, melioidoza; ciuma; poliomielita și alte neuroviroze paralitice; psitacoza-ornitoza; rabia; scarlatina; sifilisul; şancrul moale; tetanosul; tifosul exantematic; tuberculoza; tularemia; tusea convulsivă; covid 19.
În afară de cele două situații expres prevăzute, medicul de familie nu mai poate acorda unui pacient mai mult de 7 zile de concediu medical într-un an, dar nu mai mult de 4 zile consecutiv.
(G. S.)
Un comentariu
Concediile medicale sunt o mică bubiță. Adevărata mare problemoaie o reprezintă pensionările pe caz de boală. Cred că 80% dintre aceste pensionări sunt fictive. iar toate aceste concedii ( fictive, inventate ), cumulate, reprezintă ENORM, ENORM DE MULȚI BANI CARE SE PIERD DE LA BUGETUL DE STAT ! ! ! AICI TREBUIE INTERVENIT NEAPĂRAT ! ESTE UN ADEVĂRAT ATENTAT LA SIGURANȚA STATULUI, LA BUGETUL ECONOMIEI NAȚIONALE ! Când va binevoi cineva să ia niște măsuri în acest sens ? ! ? ! ?