Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ a concurat şi anul acesta la competiţia National Space Society Space Settlement Contest, ediția 2024. De această dată, a participat cu 2 echipe, echipe care au avut de luptat cu alți 29.000 de elevi din 28 de țări ale lumii cu mai mult de 5200 de lucrări.
“Avem o veste bună, cu sprijinul părinților și cu demersurile făcute de noi, vom obține viza pentru Statele Unite. Pe 7 mai vom merge la ambasadă pentru obținerea vizelor, suntem în linie dreaptă cu toate aceste lucruri și urmează să achiziționăm pachetul pentru transport și cazare. Vineri, 3 mai, așteptăm un răspuns de la ambasadă, nu se pune problema să nu o obținem pentru că acești copii vor merge acolo la o conferință internațională și un schimb de experiență. Marele câștig este că tinerii noștri vor obține această viză pentru Statele Unite pentru 10 ani. Am stabilit să mergem să vizităm două universități reprezentative, CalTech și UCLA, dar și Observatorul Griffith, o clădire emblematică. Mulțumim sponsorilor care ne-au sprijinit și celor care vor veni alături de noi pentru a face posibilă participarea copiilor la Conferința NSS! Toate cele bune!”, a declarat profesorul Grigoruță Oniciuc.
Reamintim cititorilor noștri faptul că echipele Rareșului au obținut premiul I și medalia de aur la ambele categorii la care au participat. Echipa “Anebris”, formată din elevii: Apalaghiei Ioan, Atomulesei Tudor-Gabriel, Bodron Dimitrie-Hrisostom, Denciu Andrei-Cristian, Dumitrescu Maria-Nicole, Mărunțelu Alexia, Niță Călin-Mihai, Nuțu Bianca-Elena, Sandu Ilinca, coordonată de prof. Grigoruță Oniciuc, a obținut premiul I la clasa a XI-a – large group, iar echipa “Spes Nova”, formată din: Crihan David, Abaloaiei Crina Georgiana, Agafitei Ecaterina-Ioana, Ciubotaru Laura-Maria, Ciubotaru Radu-Mihai, Custura Elena-Sofia, Ghioc Elena-Cristina, Lupu Karina-Maria, Păstrav Andrei-Costin, Savin Tudor-Alexandru, Vaida Flaviu-Victor, coordonată de prof. Oniciuc Grigoruță și prof. Alexandru Iacob, a câștigat premiul I la clasa a IX-a – large group. Alte detalii găsiți aici.
“Anebris” este o colonie spaţială autonomă de orice corp ceresc, echipa a construit o navă și o nouă societate de la zero. La construirea acestora au fost luate în calcul detalii tehnice, energia folosită, asigurarea hranei. Colonia imaginată de ei este situată într-un sistem solar aflat la zeci de ani lumină, unde ar urma să fie duși oameni.
Echipa Spes Nova a realizat un proiect bazat pe ideea unei colonii situată foarte departe de Pământ, care găzduieşte câteva sute de oameni, ingineri, biologi, cercetători în diverse domenii, medici, specialişti în mentenanţă. Colonia a fost gândită ca un mic orășel având drept scop cercetarea spațială gândit în cele mai mici detalii.
Angela Croitoru