Comuna Bicaz Chei este una din zonele județului unde administrația publică locală a știut să atragă fonduri, să le gospodărească pe cele proprii și să investească masiv în folosul comunității. Și este vorba de lucrări de amploare care s-au făcut într-o perioadă mai mare de timp, în care drumurile au fost asfaltate aproape în totalitate, s-au făcut lucrări în ceea ce privește alimentarea cu apă și sistemul de canalizare ori ample investiții în unitățile de învățământ. De 24 de ani în fruntea comunei Bicaz Chei este același gospodar, cel care i-a convins pe săteni că lucrează în interesul lor și pentru ei, dar și de faptul că ce promite devine realitate, astfel că din 4 în 4 ani localnicii au avut o singură opțiune la alegeri, Ghiorghe Oniga.
– Domnule Ghiorghe Oniga, sunteți primar în comuna Bicaz Chei din anul 2000, o viață de om…
-Oamenii au considerat că merit să îi reprezint și așa am ajuns primar în anul 2000. Eu nici nu am vrut neapărat să fiu primar, însă niște prieteni au insistat să particip la alegeri și m-am gândit că voi obține un loc de consilier. Iar acum sunt 24 de ani de când sunt primar la Bicaz Chei. În timp s-au făcut foarte multe investiții, iar atunci când am fost ales în funcție, în primul mandat, comuna arăta cu totul și cu totul altfel decât este acum. Era ca după război aș putea să spun acum, uitându-mă în urmă. Iarna, dacă bătea vântul, era zăpadă pe biroul din primărie, era zăpadă și în sălile de clasă, dar acum este cu totul și cu totul altceva. Și atunci, la nivelul anului 2000, nu aveam nici un metru de asfalt în afară de drumul național, iar de apă și canalizare nici nu se punea problema. În timp, a fost construit un sediu nou pentru primărie, școala a fost reabilitată, renovată și corespunde standardelor actuale, aproape toată comuna este asfaltată, s-a investit și în alimentarea cu apă sau canalizare. Tot ce facem este în interesul cetățeanului și nu ratăm nici un fel de finanțare dacă este oportună. Foarte multe din aceste lucrări le-am realizat cu atragere de fonduri din diverse surse, parte cu contribuție din bugetul local, dar au fost și investiții realizate exclusiv cu finanțare asigurată de Primăria Bicaz Chei. Acum localitatea arată altfel, pentru că s-a muncit și s-a investit mult, foarte mult, cu mult efort propriu dar și pentru că am avut alături oameni care m-au înțeles și am făcut totul împreună, ca o echipă. Și așa au trecut 6 mandate, adică 24 de ani.
– Care este situația drumurilor din comună?
-Acum mai bine de 20 de ani în Bicaz Chei nu era nici un metru de asfalt mai puțin drumul național, așa cum am menționat anterior. Acum pot spune că este la fiecare poartă pentru că aproximativ 90% din drumuri sunt asfaltate. Avem aproximativ 40 de kilometri de drumuri comunale și forestiere, acestea din urmă intrând în administrarea noastră de dată recentă. Și dacă la drumurile comunale se mai lucrase în timp, la cele forestiere nu s-a făcut nici un fel de investiție ani și ani de zile. Și în perioadele în care ploua destul de mult acolo nu se putea intra nici măcar cu calul și căruța. Era prăpăd.
Oamenii aveau acolo terenuri, pășuni, care trebuiau întreținute, dar uneori le era imposibil să ajungă pentru că drumul era impracticabil. Drumurile forestiere erau la Direcția Silvică. Ei nu aveau posibilitatea să le facă, nu puteau accesa fonduri, dar primăria putea. Și în urmă cu doi ani aceste drumuri au intrat în proprietatea primăriei și am început să lucrăm la acestea, au devenit o prioritate pot spune.
– Concret, care este situația în acest moment?
-Acum sunt asfaltate toate străzile dar și străduțele pe care am putut intra cu un utilaj. Am asfaltat și totodată am canalizat Ivaneș-ul. Am prins unul din puținele proiecte care erau atunci pe măsura 3.2.2., de 2 milioane și jumătate de euro și am făcut această lucrare. 3 kilometri de drum cu apărări de maluri, cap-coadă. Drumul acela era unul pe care se mergea cu calul și căruța și care tot timpul se inunda. Mai este drumul Ivaneș – Ața, așa cum îi spunem noi, cu o lungime de aproximativ 6 kilometri, fiind vorba de o investiție de 250.000 lei. Aici în câteva săptămâni lucrarea este finalizată. Altfel pe acolo nu se putea intra și oamenii trebuiau să facă un ocol de vreo 50 de kilometri, prin Tarcău, pentru a putea ajunge la proprietăți. Investiția a fost minimă pentru că avem piatra aici, în carieră și nu o plătim. Sunt costuri doar cu transportul și manopera, iar în acest fel se ajunge la un preț mult mai mic. Apoi mai este drumul forestier Lapoș, de 7 kilometri, aici în acest moment se lucrează, drumul fiind realizat aproape în totalitate, cam 90%. Această investiție a fost în valoare de aproximativ 310.000 lei. Drumul forestier Bicăjel, care face legătura cu DN 12 C a însemnat o lucrare de 270.000 de lei cu finanțare din bugetul local, aici fiind făcute și 40 de podețe care asigură accesul la proprietățile localnicilor. Acest drum a fost necesar pentru că este și o zonă turistică. La toate acestea se mai adaugă Șugău – 6 kilometri, unde urmează reabilitarea, Funduri – 2 kilometri unde am făcut achiziția și urmează să-l facem cât mai repede, precum și Smida unde deocamdată nu avem posibilități financiare, dar este în plan.
– Și drumurile comunale?
-De străzile principale nu mai spun, acestea sunt asfaltate în totalitate și lumea este mulțumită, iar eu consider că fiecare cetățean merită. În ce privește drumurile comunale: Lunca Bicazului este asfaltat, la fel drumul comunal Ivaneș, Ulița Gherman-ului, și bineînțeles toate străzile adiacente acestor drumuri. De menționat este faptul că acestea au fost făcute în perioada 2007 – 2008, încep deja să se deterioreze, astfel că am depus un proiect pe Anghel Saligny, în valoare de două milioane de euro, contribuția comunei fiind de 400.000 euro, ca să le refacem. Este în faza de licitație și sperăm să începem lucrările în cel mult o lună și jumătate.
– Care este situația în ce privește alimentarea cu apă?
-Cred că am mai spus și cu alte ocazii, sper să nu mă repet, dar singura apă care există în Bicaz Chei este de la rețeaua publică. Avem o rețea principală de apă în lungime de 7 kilometri, cu hidranți din 100 în 100 de metri, cu finanțare din bani guvernamentali. Este pe toată lungimea drumului național, de la carieră până la ieșirea din comună. Mai avem încă 7 etape de extindere pe străduțe și pe drumurile comunale. La acest moment suntem spre final și urmează recepția la ultima fază, respectiv a 7-a, a acestei extinderi. Aceste lucrări care însumează undeva la 15 kilometri de rețea au fost făcute din bugetul local fiind o finanțare de aproximativ 700.000 de euro. Asta înseamnă că circa 95% din comună este alimentată cu apă. Avem undeva la 600 de racorduri și sunt cereri în continuare.
– Dar sunt și gospodării unde rețeaua nu ajunge…
-Da, există și gospodării mai izolate unde din cauza secetei au secat puțurile. Ori de câte ori oamenii anunță, acolo trimitem mașina pompierilor, se face alimentarea cu apă, iar operațiunea se repetă ori de câte ori e nevoie. Asta se întâmplă îndeosebi vara, în perioadele în care nu plouă. Dar sunt și perioade în care este apă în fântâni. Dar, în cazul în care gospodarii de acolo au totuși nevoie de apă, doar trebuie să anunțe, pentru că mai apoi se rezolvă.
– Vorbiți de perioadele de secetă, dar au fost și vremuri în care precipitațiile au fost abundente și au fost ceva probleme în Bicaz Chei.
-Da, este adevărat, am avut o mare problemă, și de fiecare dată când erau precipitații abundente, comuna era practic sub ape. Astfel că am început cu regularizarea torenților. Pe măsura 1.2.5, prin AFIR, am obținut fonduri și am regularizat două pârâuri, cu o finanțare de un milion și jumătate de euro, bani europeni.
– Am vorbit de alimentarea cu apă, dar care este situația în ce privește canalizarea?
-Avem un proiect pe Anghel Saligny, aprobat. Deocamdată nu am semnat contractul datorită faptului că mai așteptăm un aviz de la Drumurile Naționale. Este o finanțare în valoare de 1,5 milioane de euro care vizează lucrări pe lungimea drumului național ce străbate comuna, o distanță de aproximativ 7 kilometri. Se lucrează la documentație, urmând semnarea contractului și totodată procedurile de licitație a lucrării respective. Sperăm că în următorii doi-trei ani să finalizăm și rețeaua de canal ce străbate comuna de-a lungul drumului național, de la intrare și până la ieșire. Aici este vorba de o lucrare mult mai dificilă având în vedere zona foarte stâncoasă.
-În Bicaz Chei este în construcție un nou dispensar.
-Am investit în infrastructură, apă, canal, dar nu am omis în nici un caz sănătatea. Vechea construcție a dispensarului este acum într-un proces de reabilitare și extindere pe verticală. Proiectul este acum în derulare și sperăm ca lucrările să se încheie până la finalul acestui an. Aici am obținut o finanțare prin P.N.D.L. de 1,5 milioane de euro, contribuția din bugetul local fiind de aproximativ 400.000 de euro. Acești bani îi avem, nu suntem descoperiți. Și toate investițiile care s-au făcut cu contribuție din bugetul local, au fost sume pe care le-am avut și pot spune că Primăria Bicaz Chei nu are nici un fel de datorie și nu are nici un credit. Revenind la dispensar, lucrarea este realizată în proporție de 60-70%, dar acolo a fost ceva deosebit, în sensul în care au fost probleme cu proprietatea, timp în care lucrările au fost oprite, cam doi ani. În acest timp au fost creșteri de preț la diverse materiale, dar am scos-o la capăt. Va fi o construcție modernă, cu apă curentă, panouri fotovoltaice și încălzire cu pompe de căldură, prin pardoseală. Deocamdată cei doi medici de familie își desfășoară activitatea în altă parte, dar sperăm ca la sfârșitul anului nou clădirea dispensarului să fie dată în folosință.
– Și pentru primărie s-a construit un sediu nou.
-Era un alt sediu al primăriei care nu mai corespundea aproape din nici un punct de vedere, însă nu erau resurse pentru unul nou, astfel că totul a fost făcut în timp. Cred că a durat vreo 5 ani. Am cumpărat fierul beton într-un an, apoi în următorul am luat BCA, apoi țigla, iar când am avut toate materialele, am ridicat sediul actual. Este o construcție nouă, care corespunde cerințelor noastre, dar și nevoilor cetățenilor. Practic lucrurile stau cam la fel ca într-o gospodărie. Faci calcule, vezi ce bani ai, de unde mai poți lua, iar când este toată suma, faci lucrarea. Important zic eu este că nu a fost nevoie să ne împrumutăm, să ne îndatorăm. Dimpotrivă, am chibzuit banul public și am urmărit toate liniile de finanțare care s-au deschis, iar în momentul în care a fost ceva ce s-a potrivit zonei, localității noastre, nu am ratat nici o finanțare.
– Așa ați obținut finanțare pentru iluminatul public?
-Este un proiect denumit „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public în comuna Bicaz Chei, județul Neamț”, prin Administrația Fondului de Mediu, în valoare de 1.097.867 lei. Practic, vor fi schimbate corpurile de iluminat cu becuri LED, urmând ca în acest fel consumul de energie pe partea de iluminat public să se reducă la jumătate, acest proiect momentan fiind în licitație și sperăm să înceapă lucrările. Acum există iluminat public, dar cu lămpi vechi pe care vrem să le înlocuim cu unele inteligente. Avem un electrician angajat la primărie, specializat, atestat, iar în momentul când sunt probleme pe un anumit tronson, sau eventual o lampă s-a ars, el se ocupă, o schimbă, se înlocuiește și încercăm pe cât posibil ca iluminatul să fie asigurat în toată perioada.
– Parcuri sau locuri de joacă pentru copii există în Bicaz Chei?
-Desigur, am amenajat un parc chiar în centrul comunei. Aș putea spune că este un parc cu loc de joacă pentru copii. Este un proiect aflat în derulare și sperăm să fie finalizat în cel mai scurt timp, o lună, poate cel mult două luni. Este cu finanțare asigurată din bugetul local, aproximativ 300.000 lei. Se amenajează spațiul unde vor fi construite alei și vor fi montate elemente de joacă pentru copii, diferite leagăne, tobogane, toate dotările necesare, inclusiv mobilier specific, bănci și coșuri de gunoi. În plus, pentru adulții care însoțesc copiii, dar nu neapărat, vor fi montate și aparate de fitness. Am considerat că sunt utile și pot fi folosite de oricine are nevoie, mame, bunici, adolescenți sau tineri dornici de mișcare în aer liber.
– Primăria Bicaz Chei a investit într-o mașină de pompieri. Care a fost valoarea acestei investiții?
-Achiziția am făcut-o din bugetul local, este o mașină de stingere a incendiilor, o autoutilitară de pompieri, care a costat 250.000 de euro. A meritat fiecare bănuț pentru că noi suntem departe de oraș, iar un incendiu nu așteaptă. Din acest motiv, la nivelul Primăriei Bicaz Chei avem un număr de 6 angajați care asigură permanența și suntem aici 24 de ore din 24 pentru orice eveniment de acest fel. Până la sosirea militarilor profesioniști, primii care intervin sunt cei din Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. De asta am considerat necesară achiziția unei mașini de intervenție, iar investiția a fost una mai mult decât utilă pentru că în timp și-a dovedit eficiența și multe case, gospodării, acareturi și chiar afaceri au fost salvate pentru că s-a intervenit în timp foarte scurt. Avem o clădire, un garaj pentru această autoutilitară, sediul SVSU fiind în imediata vecinătate a Primăriei Bicaz Chei.
– Mașina de pompieri este singurul serviciu pe care îl prestează instituția pentru cetățeni?
-Nu, avem un serviciu de apă și canal în cadrul Primăriei Bicaz Chei, care se ocupă de întreținere, și atunci când este nevoie mai fac racorduri la cetățenii care doresc să se lege la rețeaua de apă. În dotarea acestui serviciu avem un buldo- excavator, un mini-excavator, două camioane, o volă, toate acestea fiind achiziționate cu bani din bugetul local. Iar aceste utilaje sunt folosite ori de câte ori este nevoie, indiferent de situație. În cazul în care trebuie să se intervină la deszăpezire, de exemplu, avem o mașină multifuncțională, achiziționată tot din bugetul propriu de primărie.
– Pe scurt s-ar putea spune că interesele cetățenilor din comuna Bicaz Chei sunt bine reprezentate de echipa de la primărie.
-Suntem o echipă sudată, am colegi cu care am plecat la drum acum 24 de ani, dar sunt și oameni tineri în Primăria Bicaz Chei, suflu nou. De exemplu actualul viceprimar, Oniga Ciprian, care are până în 30 de ani. Important este să facem totul în interesul cetățeanului deoarece comuna Bicaz Chei nu este nici pe departe o comună îmbătrânită. Sunt mulți tineri, este o comună activă, este o comună vie, pentru că se poate lucra în diverse domenii și avem aproape fabrica de ciment, cariera de calcar, dar sunt și foarte multe pensiuni care funcționează pe toată raza comunei. Desigur, nu trebuie uitate societățile comerciale care se ocupă cu exploatarea, debitarea și prelucrarea masei lemnoase, acestea absorbind forța de muncă de la nivel local.
Amplu proces de modernizare și dotare a unităților de învățământ
În comuna Bicaz Chei tânăra generație a constituit întotdeauna o prioritate , de aceea, în timp, dar mai ales în ultimii ani, au fost făcute investiții considerabile în sistemul de învățământ. Construcțiile vechi au fost renovate și reabilitate atât din punct de vedere termic, cât și energetic, aducând școala din comună la standarde care depășesc cu mult unele unități similare din mediul urban, și cuvintele sunt acoperite de realități. Nu au fost uitați nici preșcolarii, iar recent în Bicaz Chei a fost construită o grădiniță modernă. În plus, administrația publică locală a căutat și a găsit soluții și pentru familiile tinere cu copii foarte mici, care nu pot fi lăsați acasă cât timp părinții sunt la serviciu. Astfel, a fost construită o grădiniță cu program prelungit unde copiii pot fi în siguranță, fac activități educative, mănâncă și dorm la prânz. Doar proiectul denumit „Extindere, reabilitare, modernizare și dotare școala nr. 1, comuna Bicaz Chei, județul Neamț”, prin PNDL, a avut o finanțare de peste 3.900.000 lei, iar la acesta se mai adaugă o finanțare de 224.250 lei prin GAL – fonduri FEADR care vizează dotarea cu echipamente IT în domeniul educației. Cea mai mare finanțare este în cadrul unui proiect a fost prin CNI, în valoare totală de 15.281.084 de lei și a vizat construirea și dotarea școlii în satul Ivaneș din comună.
Primarul Ghiorghe Oniga și Școala Gimnazială nr. 1 Bicaz Chei au în comun o deviză: „O șansă fiecărui copil pentru a reuși în viață”. Teoretic, în comuna Bicaz Chei sunt trei unități de învățământ. Cea mai mare este Școala Generală nr. 1, unitate coordonatoare. Este o instituție mare unde elevii au parte de condiții excelente, pentru că recent a fost modernizată și reabilitată cu fonduri nerambursabile.
”Au fost trei școli în comuna Bicaz Chei, dar una nu mai funcționează din cauză că nu mai erau copii. În aceste condiții, acum una din unități este în conservare. La nivel local, întotdeauna ne-am făcut calcule și am chibzuit banul public în așa fel încât să ajungă pentru toate investițiile pe care le-am avut în vedere. Și așa a fost tot timpul, nu doar acum când au apărut aceste oportunități cu fonduri nerambursabile. Am urmărit să avem cu ce funcționa, dar în așa fel încât, pe cât posibil, să facem cheltuieli pentru investiții importante care să ducă în viitor la reducerea costurilor, de exemplu cu energia electrică sau energia termică. În aceste condiții, considerând întotdeauna învățământul ca fiind prioritar, s-a investit foarte mult în Școala Generală nr. 1. În ce privește școala din Ivaneș am făcut o expertiză în urma căreia s-a stabilit că nu mai poate fi reabilitată din cauza stării grave în care se află acel imobil. Având în vedere aceste considerente, am făcut un proiect, l-am înaintat la Compania Națională de Investiții și am obținut o finanțare importantă, de peste 15,2 milioane de lei pentru construire și dotare Școala Ivaneș. În cel mai scurt timp urmează să demolăm vechea clădire și să demarăm lucrările pentru sediul nou al școlii, o clădire care va asigura condiții optime pentru desfășurarea procesului de învățământ. În ce privește Școala Generală nr. 1, unitatea coordonatoare, acolo au avut loc ample lucrări de reabilitare și modernizare, iar investiția este finalizată. Acum unitatea de învățământ este una la cele mai înalte standarde, sistemul de încălzire este unul cu pompe de căldură și termostat de ambient, astfel încât tot timpul este o temperatură constantă. Se încălzește până ajunge la temperatura setată, apoi se oprește, iar în momentul în care temperatura scade, să zicem cu un grad, sistemul pornește din nou. Este modern dar și foarte eficient din punct de vedere al consumului. A menține temperatura constantă nu înseamnă nicidecum un consum mai mare, ci unul eficient. Școala are tot ce este nevoie atât pentru elevi cât și pentru colectivul de cadre didactice”, a declarat primarul Ghiorghe Oniga.
„În Bicaz Chei nici o școală nu se mai încălzește cu lemne, ci cu energie electrică”
La școala coordonatoare au fost montate panouri fotovoltaice de 70 kw instalate pe acoperiș. Primăria a achiziționat și un transformator, o investiție din buget propriu de peste 200.000 de lei. Pentru unitățile de învățământ au fost achiziționate trei centrale electrice de câte 60 kw. Au fost finanțări eligibile, dar au fost și bani din bugetul local.
”În Bicaz Chei nici o școală nu se mai încălzește cu lemne, ci cu energie electrică”, spune primarul Oniga. Chiar dacă toți elevii din Bicaz Chei învață sub același acoperiș, prin transformarea unor săli de laborator în săli de curs, s-a evitat programul în schimburi și toți școlarii, indiferent de vârstă, învață doar dimineața. La școala coordonatoare există un teren de sport generos, dar se poate face pregătirea fizică și la interior atunci când condițiile meteo nu permit practicarea sportului în aer liber. Primarul Oniga spune că a urmărit să îndeplinească cerințele tuturor, atât a părinților, cât mai ales a elevilor și a cadrelor didactice, astfel încât elevii să vină cu drag la școală.
Grădiniță cu program prelungit
Autoritatea publică local a investit în școli, dar și în clădiri noi și moderne pentru preșcolari. În Bicaz Chei există acum o grădiniță modernă cu 4 săli de clasă. Toți preșcolarii din comună sunt aduși acolo, într-un spațiu cu dotări excelente, realizat cu finanțare din fonduri europene. A fost vorba de o investiție de aproximativ 700.000 de euro și, la fel ca școala, și grădinița folosește energie electrică pentru încălzire.
”Avem un proiect și așteptăm să vedem ce finanțări vor mai fi prin AFM sau prin Ministerul Energiei ori alte surse pentru a instala și la grădiniță panouri fotovoltaice, cred eu de vreo 60 kw. Este o clădire modernă, dotată cu absolut tot ce este necesar, care asigură toate circuitele cerute acum nu la nivel național, ci la nivel european”, spune primarul. Aici preșcolarii din patru grupe își petrec timpul până la amiază. Tot aici, la grădiniță, este și un cabinet medical unde o asistentă se îngrijește de problemele celor mici, dar și de cele ale elevilor din învățământul primar și gimnazial. Același cadru medical verifica copiii și în perioada crizei sanitare și se îngrijea de respectarea fluxurilor pentru evitarea răspândirii virusului. În plus, asistenta însoțește elevii la toate concursurile sportive și este alături de ei în cazul în care se ivește vreo problemă de natură medicală. Pe lângă toate dotările de la interior, preșcolarii au la dispoziție un spațiu de joacă și în aer liber și indiferent de vreme, nu-l ratează nici înainte de începerea cursurilor, dar nici la plecarea spre casă.
”Este vorba de un spațiu modern, cu cadre didactice pe măsura așteptărilor copiilor și a părinților. Pot spune că acolo unde am construit grădinița era o zonă inundabilă și a fost nevoie de un zid de sprijin, lucrare care a costa undeva în jurul sumei de 200.000 de euro”, a adăugat primarul de Bicaz Chei.
Una din cele mai frumoase clădiri din zonă este grădiniță cu program prelungit unde tinerii părinți pot să își lase copiii până după amiază și pot merge liniștiți la serviciu fără a duce grija celor mici. În timp au fost discuții pentru amenajarea unui astfel de spațiu, acesta devenind imperios necesar în ultimii ani pentru că cei tineri nu mai aveau unde să-și lase copiii. Administrația publică locală a găsit oportună construirea unei astfel de grădinițe, iar acum vreo 30 de copii de câțiva anișori stau cu două educatoare până la ora 16:00. „Această grădiniță cu program prelungit a fost cu adevărat o necesitate, iar lumea-i mulțumită. Părinții lasă copiii acolo și merg la serviciu. Cei mici socializează cu cei de vârsta lor, sunt supravegheați de educatoare și învață tot timpul ceva nou”, a mai adăugat Gheorghe Oniga. Părinții au primit cu brațele deschise inițiativa administrației publice locale și s-au organizat în așa fel încât preșcolarii să beneficieze și de o masă caldă la prânz. Instituția este dotată cu paturi noi și ușoare, care se pot strânge foarte rapid și nu ocupă spațiu, astfel că având în vedere vârsta fragedă a beneficiarilor, după masă aceștia au program de somn. Când se trezesc, continuă activitățile recreative și sunt preluați de părinți în jurul orei 16:00.
Autobuz nou pentru transportul elevilor
Cu o populație școlară de aproximativ 400 de copii, este nevoie și de transportul acestora către unitățile de învățământ. Deocamdată sunt două microbuze școlare, dar ar mai fi mare nevoie de încă unul. Din cele existente la acest moment, unul din microbuze are o vârstă venerabilă, fiind din perioada 2007 – 2008. Cu toate acestea, fiind foarte bine întreținut, este funcțional și în acest moment și este folosit zilnic la transportul elevilor către instituțiile de învățământ, iar la finalizarea orelor, aceștia pleacă acasă tot cu microbuzul școlar.
”Avem și un al doilea microbuz, dar e insuficient pentru că aducem copii de la Pârâul Bicaz și Ivaneș, la Școala 1. Ar mai fi nevoie de cel puțin încă un mijloc de transport, am făcut niște demersuri, inclusiv la Inspectoratul Școlar, dar deocamdată solicitarea nu a fost onorată. În cele din urmă am decis, la nivelul primăriei, să achiziționăm un mijloc de transport pentru elevi din fonduri proprii. Și nu vorbim de un microbuz, ci de un autobuz mare, cu 30 de locuri. S-au făcut eforturi foarte mari în acest sens deoarece valoarea autobuzului este de aproximativ 450.000 de lei. Important este ca toți copiii să ajungă la timp la școală, în siguranță, și așa cum spuneam anterior cea mai bună investiție a noastră este în copii, în educația lor, acest lucru fiind o prioritate pentru administrația locală din Bicaz Chei”, spune Ghiorghe Oniga.
Eforturile au fost cumva răsplătite din moment ce mulți dintre foștii elevi de la Bicaz Chei sunt acum cadre didactice titulare în comună și îndrumă noua generație
În toate aceste demersuri făcute de Primăria Bicaz Chei pentru sistemul de învățământ, un rol important l-a avut directorul Școlii Gimnaziale nr. 1, Mihail Matei.
”Am participat activ și am fost implicat în toate proiectele derulate de primărie, la nivelul comunei, chiar dacă unele nu țineau neapărat de educație și învățământ. Totuși, strict pe acest domeniu, noi ca unitate școlară nu puteam accesa programele de finanțare, dar putea face acest lucru primăria. Astfel au fost identificate sursele de finanțare, majoritatea fiind resurse guvernamentale, am discutat tot timpul pe marginea acestor proiecte și au fost obținute fonduri cu ajutorul cărora instituțiile de învățământ s-au transformat radical în ultima perioadă de timp. Asta spune multe despre relaționarea noastră, a mea cu Consiliul Local și domnul primar. În ce privește resursa umană, zidurile acestea, dotările ar fi nimic dacă nu am avea asigurată resursa umană. Avem 36 de cadre didactice din care 32 sunt cu bază în unitate. Personalul didactic este stabil, fiind foarte rare cazurile de detașări, majoritatea sunt titulari”, spune directorul zonei, Mihail Matei. Acesta are aproape 39 de ani de activitate la catedră, din care cea mai mare parte, 24 de ani, a fost director. Buzoian de loc, spune că a rămas în Bicaz Chei datorită zonei superbe, dar mai ales oamenilor de calitate pe care i-a găsit aici.
”Soția este de aici, din Piatra Neamț, eu sunt buzoian, dar cred că ce m-a făcut să rămân aici au fost oamenii locului. Ca să spun altfel, a resursei umane și aici vorbim și de copii. Mulți dintre foștii elevi ne sunt acum colegi la catedră, sunt cadre didactice titulare care educă tânăra generație. Alți foști elevi au urmat altă cale, dar s-au întors acasă și acum sunt medici stomatologi sau asistenți medicali aici, în Bicaz Chei”, punctează directorul Matei. De menționat este faptul că, exceptând perioada pandemică când concursurile și competițiile școlare au fost sistate, elevii din Bicaz Chei au obținut rezultate notabile an de an la toate olimpiadele sau competițiile sportive, începând de la concursurile pe discipline și ajungând la cele pe echipă. Chiar dacă rezultatele unei școli nu sunt aduse doar de disciplinele matematică sau limba română, elevii s-au remarcat și la examenele naționale. Nu trebuie uitate competițiile sportive sau culturale, și aici fiind rezultate notabile, cu premii pentru performanță.
”Faptul că la Bicaz Chei s-au realizat atât de multe, te motivează, te mobilizează și te face să îți dorești din ce în ce mai mult. Te încântă rezultatele copiilor, colectivul, starea de bine din cancelarie… Îți aduci aminte cum era acum 25-30 de ani și poate mulți uită, dar sunt rezultate concrete, baza sportivă superbă, finalizată, școala la standarde pe care nu ni le-am fi închipuit în urmă cu ceva vreme. Grădiniță nouă, plus grădiniță cu program prelungit. Acestea sunt rezultatele unei colaborări frumoase, care a dat roade, și nu ai cum să uiți așa ceva”, punctează directorul școlii. Afirmații susținute și de primarul Oniga care confirmă buna colaborare, precum și faptul că un primar poate știe mai puține despre necesitățile școlii sau un proiect care vizează dotarea unităților de învățământ ori funcționarea unei școli, fluxurile dintr-o unitate de învățământ. Dar buna colaborare dintre conducerilor celor două entități, faptul că s-au consultat, a fost în cele din urmă benefică pentru cei cărora li se adresează, preșcolari și școlari de toate vârstele. De menționat este faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă fiecare copil din comuna Bicaz Chei, indiferent că este vorba de preșcolari, elevi din învățământul primar sau cei din ciclul gimnazial, primesc cadouri din partea administrației publice locale.
Sală de sport la standarde europene
În comuna Bicaz Chei există o sală de sport care corespunde celor mai înalte standarde. Este un loc în care localnicii, dar nu numai, pot face mișcare și, ori de câte ori sunt posibilități, sunt organizate meciuri de fotbal, handbal, volei sau tenis. Este vorba de un spațiu generos care este încălzit în perioada sezonului rece unde desfășoară și competiții, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Investiția este una care își atinge scopul pentru care a fost realizată, iar primăria poate închiria sala atunci când sunt cereri. Toate utilitățile la sala de sport sunt asigurate de Primăria Bicaz Chei. În același spațiu există un întreprinzător care a investit în aparate de fitness. Chiar dacă la început unii au fost destul de reticenți pentru că mai rar se întâmplă să există un spațiu amenajat pentru fitness în mediul rural, zvonul a circulat repede și localnicii, mai ales cei tineri, fac programări pentru a merge la antrenament, unii venind să-și lucreze corpul chiar de mai multe ori într-o săptămână. Beneficiarii sălii de sport au la dispoziție o parcare de 3.000 de metri pătrați amenajată de administrația publică locală.
George Lazăr, președinte PNL Neamț și candidatul partidului la funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț:
”Cred că un primar mai patriot ca Ghiorghe Oniga găsești cu greu. S-a bătut ani întregi pentru comuna lui și pe lângă asta a reconstruit practic toate instituțiile publice. Primărie nouă, drumuri modernizate, școli moderne, sală de sport de invidiat, atenție deosebită acordată sistemului de sănătate, toate acestea îl recomandă pentru un nou mandat de primar. Munca de 24 de ani se vede peste tot și eu îmi doresc ca, el de la primărie, eu de la Consiliul Județean, să reușim să facem din Cheile Bicazului și din întreaga comună un pol al turismului nemțean. Cu ajutorul dumneavoastră, o să reușim după 9 iunie, când începe schimbarea în județ.”
Ghiorghe Oniga, primarul comunei Bicaz Chei:
” Când se pregătea o lovitură la adresa patrimoniului comunei și al județului, George Lazăr, atunci prefect, mi-a fost alături în lupta pentru a opri un abuz și a repara o nedreptate. Cu ajutorul lui, Cheile Bicazului au rămas ale comunei și ele vor constitui un punct de unde va crește turismul din zonă. Ca viitor președinte al Consiliului Județean Neamț, George Lazăr ne va ajuta să dezvoltăm și mai mult comuna, să creștem calitatea vieții pentru fiecare cetățean. Este un om care merită susținut și care ține la valorile românești, tradiții, familie, credință!”.
Gabi SOFRONIA