Bucătăria grecească are o tradiţie de peste 4.000 de ani, iar prima carte de bucate cunoscută din istoria omenirii se spune că a fost scrisă de un grec, Archestratos, în 330 î.H. Începuturile acestei adevărate culturi culinare se pierd în vremurile mitologice, când zeii din Olimp coborau printre muritori pentru a gusta și ei din bucatele tipic mediteraniene, cu elemente comune bucătăriilor italiană, balcanică şi orientală.
De la tavernele grecești la Greek House
Grecii sunt cunoscuți acum în întreaga lume pentru dezvoltarea extraordinară a industriei ospitalității, practic trăiesc din aceasta. În tavernele grecești, care sunt o adevărată instituție, cu atmosfera lor familială, plină de viață, încă mai găsești unele mâncăruri care îşi trag rădăcinile din vechea Grecie clasică: skordalia – un piure gros preparat din cartofi, nuci, migdale, usturoi şi ulei de măsline, supa de linte, retsina – vin alb, sau rosé, sigilat cu răşină de pin şi pasteli – desert din seminţe de susan şi miere. Din perioada elenistică şi romană s-au păstrat până în zilele noastre loukaniko (cârnaţi de porc uscaţi), sau bizantină: brânza feta, avgotaraho (icre sărate) şi paximadhi (pâine tare, preparată din porumb, orz şi secară). Experții în nutriție susțin că mâncarea mediteraneană a grecilor este cea mai sănătoasă din Europa.
Din aceste taverne grecești, printre care a trăit timp de 17 ani, s-a inspirat și Gabriela Drușcă, o nemțeancă frumoasă și harnică, plină de talent în bucătărie și care îți insuflă un vibe pozitiv și o bună dispoziție molipsitoare încă de la primele vorbe schimbate.
Am găsit-o cu meniul în mână, aranjând o față de masă la una dintre mesele celui mai nou restaurant din oraș, “Greek House” (Casa Grecească). Și asta pentru că Gabriela așa face întotdeauna, este omniprezentă, se ocupă de toate, chiar dacă are angajați pentru orice este necesar. Își întâmpină musafirii, așa cum își consideră ea clienții, cu bucurie, cu un zâmbet larg venit dinăuntru și este gata să le ofere ceva bun încă din clipa în care s-au așezat.
Şi mâncarea de la “Greek House” chiar vine direct de la greci, pentru că majoritatea produselor provin direct din laboratoarele de pe însoritele insule grecești. Și nu este doar sănătoasă, ci şi foarte gustoasă, cu o personalitate puternic conturată, gătită de un chef cu peste 20 de ani experiență în bucătăria elenă, din ingrediente proaspete şi hrănitoare, asezonate cu minunatul ulei de măsline, aromat şi sănătos, nelipsita miere de albine, vin uşor şi rece, brânzeturi excepţionale şi deserturi răcoritoare.
“Avem contract de exclusivitate, pe toată Moldova, pentru toate produsele. Colaborăm cu laboratoare din Grecia, dar și cu Zoomserie. Pentru început, ei s-au adaptat cumva la cerințele din România și cam 90% dintre produsele pe care le găsiți aici sunt 100% grecești, excluzând legumele și fructele pe care le cumpărăm de aici, pentru că vrem să fie cât mai proaspete. Am vrut încă de la început să fie ceva 100% autentic, grecesc”, ne spune cu mândrie în glas Gabriela.
De ce Greek House?
Gabriela este după cum o trădează și numele ce îl poartă care în ebraică înseamnă “puternică”: are o personalitate puternică, se concentrează asupra propriilor obiective și are abilitatea de a pune cu ușurință și eficacitate în practică noi idei creative. Acum doi ani a revenit în țară pentru ca micuța lor să-și petreacă copilăria acasă, în România, chiar dacă familia Drușcă este îndrăgostită de-a dreptul de Grecia. Încă de atunci s-a gândit ce ar putea face ea, în Piatra-Neamț, pentru a-și folosi talentul și dorința de a fi gazdă. Soțul ei are deja de mult timp o afacere prin care aprovizionează toate restaurantele și cofetăriile grecești din Anglia.
Acum un an i-a venit ideea de a deschide o casă grecească, un restaurant în care nemțenii să găsească adunate la un loc toate produsele culinare îndrăgite de ei în concediile petrecute pe diferite insule grecești. Firma soțului îi asigură și ei toate produsele și ingredientele necesare, carnea, pitele, etc.
În urmă cu numai o săptămână, după ce a pus totul la punct și -a adus un arhitect grec care să-i facă designul interior, a inaugurat Greek House. “Am fost foarte surprinsă cât de receptivi au fost oamenii, pietrenii. Și cât de bine cunosc bucătăria și produsele grecești! Mulți dintre oaspeții noștri de la inaugurare știau exact ce să caute în meniu, știau exact ce vor și cum trebuie să fie! Am fost foarte bucuroasă să constat că eram așteptați în Piatra-Neamț, oamenii își doreau să aibă unde mânca produsele tradiționale grecești. Oamenii n-au venit de curiozitate, au venit deschiși, pur și simplu știau exact la ce vin. Eu revenind doar de doi ani în România, nu cunosc prea mulți. Au venit mulți oaspeți pe care nu-i cunosc și au fost foarte deschiși. Surpriza lor a fost că au fost învățați cumva să li se promită un specific anume și să nu fie de acolo, să fie doar reclama. La noi mâncarea chiar este grecească, este chiar de acolo! Eu merg pe ideea că aș vrea până și condimentele să fie de acolo, pentru că asta e, la urma urmei, cred că asta-i dă gustul final”, spune cu un zâmbet larg Gabriela.
Savoarea și ospitalitatea grecească
Bineînțeles că acesta este doar începutul, de aici încolo restaurantul se va dezvolta însă, deocamdată numai pe linia diversificării produselor. Gabriela își dorește, cel puțin deocamdată, să păstreze spațiul intim, familial, care să amintească de tavernele grecești.
Prin rotație, în fiecare zi, vitrina restaurantului conține alte și alte produse, Gabriela număra la un moment dat peste 280 de coduri de produse culinare. Unul dintre produsele cele mai căutate este prăjitura “șoricel” – Ποντίκι, care se pare că este iubită la fel de mult de greci și de români.
“Avem o fetiță de 5 ani, căreia vreau să-i dedic mai mult timp, de aceea m-am gândit, pentru început să fie ceva la un nivel mai mic, astfel încât să pot să fiu prezentă. M-am gândit la o cofetărie simplă de familie, la un restaurant în care să pot veni cu fetița la orice oră. Să fie un restaurant liniștit, o atmosferă de familie frumoasă, astfel încât eu să pot să o aduc oricând să mănânce și să se simtă bine și ea și oaspeții noștri. Deși, seara și în weekend spațiul fiind atât de mic, devine neîncăpător pentru oameni. Am ajuns să avem un meniu cu de toate, pentru că ne-am adaptat mereu la cererea venită din partea oaspeților noștri și am tot extins meniul pe baza cererilor. Deja am ajuns să avem de toate în meniu, pornind de la ideea că mie, personal, primul lucru care mi-a lipsit foarte mult a fost mâncarea grecească cu care eram obișnuită. Și am zis că tuturor celor care au venit în contact, în excursii, în concedii -pentru că foarte mulți români își petrec concediile pe insulele grecești – cu această cultură, cu acest gust, sigur toți acești oameni își doresc un loc unde să o regăsească. Nu am mers pe ideea de imitație, ci de originalitate, pe gustul, savoarea și atmosfera de acolo”, spune Gabriela Drușcă.
Cei care tânjesc după soarele și gustul Greciei în farfurie, gyros pita, tzatziki, musaca în vas de lut, suculentele souvlaki, delicioasele salate proaspete sau deserturi pline de savoare precum portokalopita trebuie doar să treacă pragul restaurantului “Greek House” din Piatra-Neamț de pe variantă, strada Dimitrie Leonida, nr 13, la intersecția de la Brădet.
“Când văd că unele dintre produse nu mai sunt în stoc după primele 3 zile, și noi avem o cameră frigorifică de 80 m², acesta este cel mai bun barometru că mâncarea este bună și că am reușit în acest scurt timp să ajungem la inima oaspeților noștri. Ne-am gândit și la organizarea unor mici petreceri cu specific grecesc pentru zile de naștere, de exemplu”, spune Gabriela.
În viitor Gabriela se gândește la o franciză “Greek House”, care va veni firesc, așa cum s-au întâmplat toate în afacerea ei, asta și în ideea în care are încheiate acele contracte de exclusivitate pe zona Moldovei, cu toți furnizorii. Gabriela a luat de la greci căldura și familiaritatea cu care aceștia își întâmpină oaspeții, a învățat de la ei, în cei 17 ani de experiență pe insulele lor, cum să își dezvolte afacerea, cum să-și mențină oaspeții, dar și angajații mulțumiți și cum să-i țină aproape.
Te aștepți ca la intrarea în “Greek House” să răsară de nicăieri lângă tine acel chelner mustăcios, cu șervetul pe braț, cu paharul de apă proaspătă cu lămâie și să-ți ureze: Καλώς ήρθατε (Kalos irthate – Bun venit)!
Angela CROITORU