Absolvenții de gimnaziu din județul Neamț care doresc să-și continue studiile în învățământul profesional sau învățământul dual cu durata de 3 ani, au la dispoziție 45 de clase cu 1044 de locuri, potrivit ofertei publicate astăzi, 23 mai, pe site-ul oficial al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț.
Aceștia se pot pregăti în meserii precum: brutar-patiser, electronist sau electrician, sudor, filator, instalator, frizer- coafor-manichiurist-pedichiurist, ospătar, mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, zidar, fierar-betonist, mecanic forestier, pădurar etc.
Oferta integrală și unitățile de învățământ care le oferă, în parteneriat cu anumiți agenți economici, o puteți consulta aici.
Mai trebuie menționat că elevii care optează pentru învățământul profesional beneficiază de o susținere financiară de 300 de lei pe lună prin bursa tehnologică, iar, în cazul unităților de învățământ care au încheiat protocoale de colaborare cu firme de profil, de alți 300 de lei în plus susținere oferită de agenții economici parteneri.
Absolvenții acestui tip de învățământ primesc certificat de absolvire al ciclului inferior al liceului, și, după promovarea examenului de certificare profesională, primesc certificatul de certificare profesională, ceea ce le permite să-și continue studiile în clasa a XI-a de liceu, cât și să se angajeze. O altă posibilitate, în cazul în care optează pentru angajare, este să-și continue studiile la seral.
Angela Croitoru
FOTO: Ministerul Educației
Un comentariu
De remarcat sau de completat ar fi că o meserie cum e cea de tâmplar universal,nu se găsește în școlile profesionale din Piatra Neamț decât la Colegiul Tehnic Forestier.Si lemnul e un material care are viață și după moarte,se poate prelucra și modela în orice formă dacă cei care se pregătesc aici,stăpânesc bine arta de a lucra cu acest ales material.