Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț a găzduit recent deschiderea unei expoziții interesante, legată de trecutul orașului de la poalele Cetății Neamț. , ”Târgul de sub oraș. Mărturii arheologice medievale și moderne descoperite în Târgu Neamț” este titlul acestui eveniment cultural-științific, iar detalii ne sunt oferite de cercetătorul dr. Vasile Diaconu, cel care a realizat această expoziție.
-Cum a apărut ideea unei expoziții dedicate istoriei orașului Târgu Neamț?
Ideea acestei expoziții a apărut în urmă cu un deceniu, când eu și colegii mei arheologi de la Complexul Muzeal Național Neamț am început o serie de cercetări în vechea vatră urbană a Târgului Neamț. Rezultatele obținute atunci, foarte interesante de altfel, au stat la baza ideii organizării, cândva, a unei expoziții care să valorifice descoperirile noastre din acel moment. La nivelul anului 2014 existau foarte puține informații despre vestigii arheologice medievale descoperite în Târgu Neamț și care se datorau unor cercetători precum Adrian Bătrâna și Ștefan Scorțanu, care efectuaseră săpături restrânse la sfârșitul anilor ’70 și începutul deceniului următor. Altfel spus, istoria orașului de la poalele Cetății Neamț era prea puțin cunoscută, iar noi ne-am propus să aducem o serie de completări, inclusiv prin această expoziție temporară.
-Ne puteți defini scopul acestei expoziții?
Principala motivație care a stat la baza acestui demers expozițional a fost legată de bogăția informației și a patrimoniul arheologic de factură medievală și modernă, descoperit pe teritoriul orașului Târgu Neamț. Ne-am dorit ca în acest fel să oferim, în primul rând comunității locale, posibilitatea de a cunoaște detalii interesante și chiar inedite din trecutul acestui mic oraș. Am vrut să schimbăm percepția publică despre faptul că istoria Târgului Neamț nu ar fi una îndelungată, complexă și valoroasă. După cum bine preciza prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan, de la Facultatea de Istorie a Universității ,,Al. I. Cuza” Iași, prezent la vernisajul expoziției, Târgu Neamț își are începuturile cam în aceeași perioadă cu ale Moldovei și aici a existat un nucleu urban încă de la începutul sec. XIV.
-Ce descoperă vizitatorii în această expoziție? Care sunt detaliile spectaculoase?
Demersul nostru expozițional este unul clasic, bazat pe etalarea diverselor categorii de artefacte arheologice, specifice perioadei cuprinse între sec. XIV-XIX, dar pentru un plus de atractivitate am încercat să dinamizăm spațiul și cu un material ilustrativ interesant, dar și cu unele reconstituiri de complexe arheologice. Pe lângă obiecte folosite în mod curent în perioada medievală, vizitatorii pot admira în expoziția noastră monede rare (din sec. XIV-XVI), emise în Moldova, Ungaria și Polonia. De asemenea, am reconstituit un mormânt pe care l-am descoperit în imediata apropiere a celei mai vechi biserici cunoscute până acum în Târgu Neamț, însă pot fi admirate și mărturii directe ale stilului de viață medieval, accentul fiind pus pe alimentația acelor vremuri. Pentru că munca noastră implică și o documentare și o cercetare științifică permanentă, o parte din vestigiile arheologice descoperite de noi au fost analizate în laboratoare specializate din România și Germania, iar în acest fel au fost obținute o serie de date foarte valoroase, care ne ajută să înțelegem mai bine detalii prea puțin cunoscute ale timpurilor medievale, cum ar fi clima, vegetația și obiceiurile alimentare ale oamenilor.
-Cât de multe știm în acest moment despre trecutul orașului Târgu Neamț și care sunt perspectivele?
Despre trecutul orașului medieval cunoaștem un set consistent de date, obținute prin cercetările noastre din ultimul deceniu. Din păcate, săpăturile arheologice au fost impuse de diverse proiecte edilitare, fapt ce nu a permis o investigare prea amplă. O altă deficiență este legată de faptul că vechiul nucleu urban este suprapus de numeroase construcții actuale, ceea ce limitează posibilitatea unor ample viitoare cercetări arheologice. Cu toate acestea, sperăm ca diverse lucrări de infrastructură care se vor desfășura pe teritoriul orașului să ne ofere ocazia îmbogățirii cu noi informații și vestigii arheologice. Ar fi foarte interesant să include în circuitul turistic aceste zone cu potențial arheologic.
-Care ar trebui să fie impresiile și informațiile cu care rămânem după ce vizităm această expoziție?
Această expoziție este o sinteză a 600 de ani de istorie a Târgului Neamț și confirmă faptul că în perioada medievală, aici, la poalele Cetății Neamț, exista viață urbană, comerț, biserici și clădiri administrative. Exista o intensă producție pentru nevoile locale, dar și pentru comercializare, iar o bună dovadă în acest sens este olăria foarte variată și numeroasele obiecte de fier. De asemenea, vizitatorii pot observa foarte bine modul cum a evoluat, ca așezare urbană, Târgu Neamț, de la un nucleu aflat în partea de vest a orașului, în sec. XIV-XVI, spre actuala zonă centrală, în secolele următoare. Pentru a concluziona, putem spune că această expoziție este prima de acest fel care prezintă în detaliu, prin intermediul patrimoniului arheologic, trecutul acestui mic oraș.
-Până când poate fi vizitată expoziția?
Expoziția poate fi vizitată până la mijlocul lunii septembrie a acestui an și sperăm că o bună parte din locuitorii orașului, cu precădere elevii, vor dori să descopere detalii interesante din istoria noastră comună.
Ciprian Traian STURZU