Sorin Lavric este președintele Senatului AUR, medic de profesie, scriitor, absolvent și al Facultății de Filozofie, autor al mai multor volume publicate de editurile “Humanitas” și “Ideea Europeană” și traducător. A intrat în politică pentru că nu a mai vrut să fie un simplu observator, ci să participe activ la schimbare, în primul rând la schimbarea mentalității. În 1997 a devenit redactor la Editura Humanitas, iar din 2003 ține cursuri semestriale la Facultatea de Filosofie București, a căror tematică este axată pe filozofia lui Constantin Noica. A fost și redactor al revistei România literară. Candidează la președinția Consiliului Județean Neamț din partea AUR Neamț.
– De ce candidați la președinția Consiliului Județean Neamț și nu la o altă funcție?
Candidez la președinția Consiliului Județean Neamț pentru că este funcția cu influența cea mai mare asupra județului și “Omul sfințește locul”. Iar eu vreau să sfințesc județul acesta, să-l scot de pe orbita mediocră și meschină în care se complace de peste 30 de ani, din cauza adversarilor noștri. Vreau să mișc județul și să-l duc pe un făgaș de bunăstare și un făgaș de civilizație. Îmi place să spun că Piatra Neamț și Neamțul, în genere, poate să se preschimbe într-o mică Bavarie a României. Cu condiția ca cei care conduc acest județ să aibă voința de a-l duce în această stare civilizație. Am și voință și putință, pentru că acolo unde există o voință, există și o putință.
– Cum credeți că veți reuși să începeți o epurare în județul Neamț, în sensul despre care vorbeați?
Din păcate, cei care au condus Neamțul timp de 34 de ani au avut o singură voință și o singură dorință: aceea de a se înavuți și de a se căpătui pe ei înșiși pe seama sărăcirii celorlalți oameni. Am făcut calculul că, la o populație de 460.000 de locuitori care ne aflăm astăzi în județ, există o pătură suprapusă de paraziți financiari al căror număr este cam de 5.000. Acești 5.000 de oameni înseamnă primari, consilieri și apoi toate firmele clientelare care încheie contracte păguboase pentru buget, dar câștigătoare pentru ei. Ei, acești oameni, alcătuiesc această țesătură de căpușe financiare care sunt cam 5.000. Acești oameni parazitează organismul județului Neamț, așa cum un parazit căpușează organismul gazdă și îi suge sângele, ca în biologie. Dar, dacă vom putea înlătura aceste 5.000 de căpușe, atunci județul acesta va căpăta un alt avânt și va ajunge la un prag valoric și cultural pe care nu l-a avut niciodată. De aceea vreau să ajung președintele Consiliului Județean pentru că simt că pot să aduc o stare de spirit din care viclenia, corupția, obiceiul acesta mercantil de a-i plăti pe votanți (pentru că asta fac PSD-ul și PNL-ul, îi plătesc pe fiecare cu câte 500 lei, 600 lei, le cumpără votul), să dispară! Iar ceea ce mă miră este că nemțenii sunt atât de docili încât își vând conștiința pentru 500 lei pe care îi cheltuiesc în 2 zile, pentru ca apoi, patru ani de zile, să-i suporte în continuare pe aceeași nimeni, pe acești nemernici. Nemernici care au dus județul Neamț într-un loc pe care nu-l merită! Pentru că Neamțul, latent vorbind, are o asemenea potență încât poate fi în activat să fie în fruntea ierarhiei județelor din țară.
– Care ar fi primul lucru, primul proiect care credeți că ar trebui să fie făcut în județul Neamț în acest scop?
Primul proiect este asanarea conștiinței și înlăturarea din administrație a acestor căpușe inutile care stau acolo doar pentru a absorbi bani. Deci, este un proiect în primul și în primul rând de sanepid moral. După aceea pot eu să vă îndrug câte proiecte vreți, începând cu spitalul județean la care visează, pe care-l țin de atâta timp și nu-l au, pentru că este o căzătură de spital. Începând cu drumurile și podurile din județ care sunt într-un hal fără de hal, ți-e frică să mai mergi pe ele, cum e podul de la Costișa sau cel de la Girov, urmând apoi cu Apa Serv. Este o dramă în județul acesta în care există atâta apă, există un rai al apelor, lacul de acumulare, să n-ai tu apă în Roman și în comunele limitrofe, în Târgu-Neamț, din cauza unor șnapani care conduc Apa Serv pentru niște salarii incredibile de până la 7.000 euro, cum poți?
– Asta ar presupune să faceți curățenie în compania județeană de apă?
Bineînțeles. Dar, țesătura lor este atât de compactă și ei se apără, se sprijină între ei. Iar în noi, în cei de la AUR, văd un mare pericol. Pentru că ei vor pleca, își vor pierde funcțiile sau unii vor mai sta acolo doar dacă sunt buni profesioniști, cu o singură condiție să accepte niște salarii decente, așa cum iau ceilalți oameni. Dar nesimțirea asta de salarii sunt lipsite de temei! Nu au voie să primească asemenea salarii nici cei din conducere, din consiliul de administrație și nici cei din AGA! Sunt atâtea căpușe, nu știu cum să le zic altfel, care s-au lipit, s-au înșurubat atât de bine în aparatul administrativ încât vor face orice ca să ne împiedice să ajungem la putere. Dar noi nu ne lăsăm și, dacă ajungem la putere, cu condiția ca nemțenii să se trezească, să spună “Gata cu ei, hai să ne scuturăm de ei așa cum ne scuturăm de păduchi și de ploșnițe! Hai să măturăm ploșnițele astea!”… atunci ei vor pleca! Atunci județul acesta va renaște și va căpăta un nou suflu, o putere de regenerare pe care în clipa de față nu o are, pentru că este vlăguit, este supt de aceste firme aflate în complicitate cu primăriile, cu consiliile locale și, bineînțeles, cu Consiliul Județean și cu Primăria Piatra -Neamț.
– Vă gândiți să faceți curățenie și în rândul celor din Consiliul Județean Neamț, din aparatul de specialitate? Credeți că e nevoie și acolo de așa ceva?
Ce Dumnezeu! Vom face curățenie în toate primăriile și toate consiliile, începând cu consiliul județean! Sunt băgați acolo oameni care nu au ce să caute și al căror singur merit este că sunt rubedenii, amante și prieteni de-ale consilierilor sau ai altor funcționari. În Consiliul Județean sunt ca un ciorchine de paraziți care stau acolo, nu fac nimic, mută hârtii dintr-o parte în alta. Fiecare primărie este o fabrică de hârtie, e o birocrație înfiorătoare și așa este începând din Consiliul Județean. Toată această povară trebuie să dispară! Ei sunt ca niște melci cărora puțin le pasă de mediu și de ceea ce se întâmplă în județ și care trăiesc numai pentru bunăstarea cochiliei lor, atât, cochilia lor îi interesează! Chiar dacă alte cochilii se duc de râpă, mor și se complac într-o mizerie cumplită! Noi îi vom scoate din aceste cochilii și îi vom da afară! Ei n-au ce să caute acolo!
– Unul dintre motivele de dispută cele mai frecvente în județul Neamț, este modul în care se împart banii, în special acei 6% la dispoziția consiliului județean. Cum veți face dumneavoastră această împărțire a banilor?
Dacă voi ajunge președintele Consiliului Județean Neamț, voi înlătura tot ceea ce înseamnă contract cu firme de consultanță, de studiu de fezabilitate. Tot ceea ce înseamnă achiziții de tot felul se vor face numai în numele cinstei și a onestității. Știu că sună a lozincă patetică, dar de aici trebuie plecat! Și atunci distribuirea banilor se va face numai după criterii privind bunăstarea comunelor, satelor unde să duc acești bani. Dar, pentru nimic în lume, nu se vor mai distribui banii pe criteriu de părtinire politică! Eu trimit banii la primarii mei, pentru că sunt din AUR sau la consilierii mei că sunt de la AUR, așa procedează ei acum! Deci, conflictul între consiliul județean și primărie, de aici pleacă, pentru că sunt în tabere politice diferite și se luptă pentru bani și nu există nicio negociere. De fapt, când spun negocieri, ei se gândesc doar la lupta pentru pradă, prada financiară! Este dramatic că domnește deja un adevăr subînțeles – acela că, dacă intri în politică și intri consilier local sau județean, nu faci altceva decât să-ți negociezi un post cât mai călduț într- un consiliu de administrație, la o AGA ș.a.m.d. Te doare în cot de destinul acestui județ, dar, în același timp, te bați cu pumnul în piept că ești naționalist și ești creștin!?
– Pentru că ați vorbit despre negociere politică, cum veți proceda dacă nu veți reuși să aveți majoritate în Consiliul Județean, pentru că, se știe, proiectele nu trec la vot fără o majoritate?
Vom negocia, dar nu vom negocia ca să ne căpătuim! Vom încerca să îi punem pe ceilalți, să se uite în oglindă ca să vadă mizeria lor lăuntrică și cât de rapace sunt. Pentru că sunt niște fiare rapace și culmea e că nemțenii știu acest lucru! Așa cum, în fiecare județ din țara asta, românul știe că acolo te duci numai ca să te pricopsești și că te doare în cot de România și de biserică, și de familie! Ești în stare să-ți încalci conștiința, să te preschimbi într-o lichea. Și, culmea, dormi bine noaptea!… Oamenii aceștia n-au conștiință, nu mai zic de remușcări, nu știu ce înseamnă remușcarea. Sunt niște arghilofili, adică purtați doar de lăcomia de bani și de putere. Pentru ei, împlinirea în viață stă în numărul de pășuni pe care l-au luat de la primărie, numărul de case pe care-l au și l-au făcut și, bineînțeles, salariul pe care-l au și cu asta basta!
– Deci, sunteți pus pe făcut curățenie la toate nivelurile…
Da, nu vom lăsa decât oamenii competenți, în a căror conștiință mai există un dram de ambiție bună și de aspirație către valorile clasice europene, îndreptați într-adevăr către bine și frumos. Nu mai vrem puși la mare rang potlogari, ipocriți care vin la televizor și spun cât s-au străduit ei pentru acest județ! Și când te duci prin sate te îngrozești de ce sărăcie lucie este acolo și cât de golașe și depopulate sunt satele.
Lista AUR de candidați la Consiliul Județean:
- Lavric Sorin
- Oanea Cătălin
- Neacșu Andreea
- Popescu Vasile
- Gaman Claudiu
- Apetri Dorin
- Borda Leon
- Rișcuță Doru Honoriu
- Panaitescu Romeo
- Jărcuță Florin
- Nădejde Adina
- Poețelea Ionuț
- Armanu Valerică
- Pleșoianu Gheorghe
- Ladan Ciobanu Camelia Monica
- Burghelea Cristinel
- Gălbează Ionuț
- Buzdea Ciprian
- Dolhescu Carmen
- Cucoș Ciprian
– Despre echipa cu care mergeți la Consiliul Județean, ce ne puteți spune?
O să-i punem în fruntea listei pe cei pe care noi sperăm să-i avem în Consiliul Județean, pe acei oameni care sunt pregătiți să lupte moral și juridic cu adversarii. Pentru că asta va fi o luptă puternică! Iar puterea președintelui consiliul județean depinde și de calitatea și de stofa consiliului de care se înconjoară. Puterea unui lider stă până la urmă în a se înconjura de o falangă, de o gardă pretoriană de consilieri care pot fi mai buni decât el! Pentru că, din păcate, la noi regula este să te înconjori numai de lingăi, de oameni mai proști, ca nu cumva să suferi de complexul de inferioritate al liderului care se pomenește surclasat de subaltern.
Interviu realizat de Angela CROITORU