În perioada 1-4 iulie, 3.176 de absolvenți nemțeni care s-au înscris, din care 235 din serii anterioare, vor susține cele trei probe scrise ale examenului de Bacalaureat. Prima probă scrisă, cea de limba și literatura română, va fi luni, 1 iulie, prin răspunsurile la subiectele date candidații urmând să demonstreze competențele căpătate în cei patru ani de liceu. Următoare probă scrisă va fi cea obligatorie a profilului, marți, 2 iulie, iar candidații o vor susține la una din disciplinele: matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie sau economie, în funcție de profilul și specializarea la care au absolvit. Cea de-a treia probă scrisă, în urma solicitării făcute atunci când s-au înscris la examen, o vor da, la alegere, din următoarele materii: anatomie şi fiziologie umană, biologie vegetală şi animală, chimie, economie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, sociologie sau filosofie.
Ce este nou începând din acest an
Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Neamț, accesul în centrele de examen a candidaților se va face în intervalul orar 7:30 – 8:30. Candidații vor avea asupra lor un act de identitate valid și numai instrumentele de scris. Fiecare probă scrisă va începe la ora 9:00, iar timpul destinat fiecărei probe scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise candidații au voie să folosească doar cerneală sau pastă albastră, iar pentru scheme și desene doar creionul negru. La disciplinele matematică și geografie este permisă utilizarea instrumentelor de desen.
Regulile s-au schimbat din 2024, iar candidaţii la examenul de Bacalaureat nu vor mai avea sigilat colţul negru de pe prima pagină a lucrării. Totodată, niciun elev nu va mai ieşi din sala de examen având foaia cu subiectele, ci aceasta se predă odată cu lucrarea. După expirarea timpului de lucru, trei candidaţi vor rămâne în sală până când va fi scanată ultima lucrare, așa cum s-a procedat anul acesta și la simulare. Candidații nu sunt obligați să stea în sala de examen până la finalizarea celor trei ore, dar nu o pot părăsi mai devreme de o oră. Lucrările candidaţilor vor fi corectate până pe data de 8 iulie, când se afișează primele rezultate înaintea contestațiilor. Reguli generale la examenul de bacalaureat:
- este interzis accesul în sala de examen cu manuale, dicționare, orice material scris ce ar putea fi folosit ca sursă de inspirație, ghiozdane, genţi sau rucsacuri. Acestea vor fi depozitate în sala de depozitare, iar cei care nu se supun acestei reguli nu vor putea intra în sala de examen;
- sunt interzise sursele de informare şi inspiraţie ascunse în haine sau încălţăminte ori penare, telefoanele mobile sau căştile;
- este total interzisă comunicarea între candidaţi, în timpul examenului;
- orice tentativă de fraudare a examenului se va solda cu eliminarea automată din probă.
Angela Croitoru