Responsabilitatea socială și profesionalismul definesc activitatea echipei de specialiști din cadrul Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț. Îmbunătățirea calității vieții comunităților defavorizate din municipiul Piatra-Neamț este principalul obiectiv al Direcției de Asistență Socială, aplicând la nivel local măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor aflate în situaţie de risc social, persoanelor cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice.
Paleta largă de servicii sociale asigură, prin promovarea principiilor de coeziune şi incluziune socială, dezvoltarea capacităților individuale și colective, astfel încât cei aflați în dificultate să depășească starea de dependență în care se află astăzi. Pentru obținerea celor mai eficiente rezultate, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț are licențiate 8 servicii, organizate pe categorii de vârstă și structurate în funcție de nevoile identificate.
În aceea ce privește accesul la educație, Direcția de Asistență Socială asigură servicii socio-educaționale pentru prevenirea abandonului școlar de către copiii de vârstă antepreșcolară, preșcolară și școlară din municipiul Piatra-Neamț.
Acces gratuit la educație pentru copiii proveniți din familii aflate în situații de risc
Accesul la educație, prevenirea și reducerea abandonului școlar al copiilor care provin din familii aflate în situații de risc este unul din obiectivele Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț. Atât prin cele trei centre de zi din subordine, cât și în cadrul Centrului Social Împreună, copii de vârstă antepreșcolară, preșcolară și școlară beneficiază de servicii educaționale la standarde europene. Inculcarea noțiunilor privind bunele maniere și respectarea normelor de conduită socială este primul pas realizat de educatorii specializați ai Direcției.
Prin Centrul de Zi Primii Pași, anual, 76 de copii de vârstă antepreșcolară, aflați în situații de vulnerabilitate, au acces la servicii socio-educaționale corespunzătoare. Serviciile educaționale corespunzătoare etapei antepreșcolara sunt aprobate în baza unui curriculum avizat de Inspectoratul Școlar Județean Neamț și încep de la însușirea capacității de a-și poziționa corect membrele, la acceptarea unui regim alimentar diversificat, la exprimarea experiențelor senzoriale, gustative, olfactive sau vizuale până la implicarea în activități de lectură, jocuri, poezii, îmbogățirea vocabularului, identificarea și denumirea lucrurilor din mediul înconjurător sau dezvoltarea creativității artistico-plastice.
Odată cu sosirea verii și pregătirea pentru vacanță, antepreșcolarii din cadrul centrului au participat la o serie ateliere recreative, prin intermediul cărora își pun în evidență abilitățile dobândite pe parcursul anului școlar. De la jocuri interactive, necesare învățării noțiunilor elementare, precum distingerea culorilor sau a fenomenelor naturale, până la ateliere de gastronomie, micuții care frecventează centrul se dezvoltă armonios.
De asemenea, echipa de specialiști a centrului, organizează periodic ateliere tematice privind promovarea valorilor și tradițiilor naționale. Cu ocazia Zilei Naționale a iei, copiii au învățat despre portul tradional românesc și au îmbrăcat cu mândrie, cămașa transmisă din generație în generație.
Complexitatea activităților desfășurate în Centrul de Zi Primii Pași, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, stimulează creșterea capacităților cognitive, emoționale și sociale ale copiilor proveniți din categorii sociale vulnerabile. Totodată, se asigură și servicii complementare pentru copil, familie, respectiv servicii de consiliere, de educaţie parentală și de informare, în vederea reconcilierii vieții de familie cu activitatea profesională.
În ceea ce privește facilitarea accesului la educație preșcolară, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, prin Centrul de Zi pentru Preșcolari Castani, asigură servicii socio-educaționale pentru copii cu vârsta între 3-6 ani pentru prevenirea riscului de abandon școlar. Activitățile educaționale se desfășoară în baza unui curriculum școlar corespunzător etapei preșcolare, avizat de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, sub coordonarea unei echipei multidisciplinare.
Prin intermediul acțiunilor educaționale desfășurate se urmărește, în primul rând, reducerea tratamentelor discriminatorii împotriva copiilor din familii defavorizate, diminuarea absenteismului și abandonului școlar, precum și accesul la pregătire profesională pentru o viață independentă.
Întrucât o parte dintre copiii care frecventează centrul, vor începe o nouă etapă în ceea ce privește formarea educațională, în ultima săptămână de grădiniță au avut parte de o serie de surprize.
Prin joc și voie bună, preșcolarii au participat la o sesiune de educație rutieră pentru copii, esențială încă din primii ani de viață, deoarece micuții trebuie să cunoască regulile de siguranță, în contextul în care, în ultima decadă, numărul mijloacelor de transport s-a diversificat. Alături de reprezentanți ai Serviciului de Analiză și Prevenirea Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, viitorii școlari au învățat despre conduita pe care trebuie să o aibă atunci când se află pe stradă.
De asemenea, în cadrul Centrului de Zi pentru Preșcolari Castani se organizează periodic întâlniri cu părinții beneficiarilor pentru dezvoltarea abilitățile parentale și îmbunătățirea comunicării intrafamiliale. Pe termen lung, aceste activități îmbunătățesc relațiile interumane, precum și respectarea normelor și regulilor stabilite de comunitate, prevenind astfel dependența socială și comportamentele deviante.
Centrul de Sprijin și Asistență de Specialitate pentru Copii oferă copiilor de vârstă școlară cadrul logistic necesar desfășurării unor activități prin care, copiii aflați în risc de marginalizare, să își dezvolte aptitudinile necesare pentru un stil de viață independent. De asemenea, echipa multidisciplinară actualizează periodic activitățile organizate, în funcție de nevoile identificate atât la copii, cât și la părinții acestora. Beneficiarii serviciilor sociale acordate în centru sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani.
Pentru desfășurarea activităților educativ-recreative, educatorii centrului au elaborat planuri lunare în care sunt cuprinse diverse teme din sfera extrașcolară, cu accent pe supravegherea și suportul în efectuarea lecțiilor școlare. În proiectarea activităților didactice pentru fiecare zi se introduc elemente specifice de ajutorare: fișe de lucru suplimentare cu exerciții asemănătoare celor primite la școală, fișe cu explicații clare și definiții, fișe cu tablele înmulțirii și împărțirii.
De asemenea, în cadrul Centrului de Sprijin și Asistență de Specialitate pentru Copii, săptămânal se desfășoară activități cultural-educaționale ce au drept scop dezvoltarea spiritului civic, precum și a cunoștințelor privind patrimoniul cultural național. Și așa cum ne-au obișnuit, talentații copii care frecventează acest centru, au realizat, cu ocazia Zilei Internaționale a iei diferite tipuri de cusături folosite la brodarea cămășilor tradiționale. Totodată, sub îndrumarea educatorilor, au învățat atât despre principalele componente ale costumului tradițional românesc, cât și despre elementele specifice fiecărei regiuni a țării.
În fiecare zi, în cadrul centrului, echipa multidisciplinară identifică și aplică cele mai potrivite tehnici de învățare prin intermediul cărora să se coreleze subiectul lecției sau al temelor primite, astfel încât procesul de aprofundare să fie facil, iar înțelegerea noilor informații, să contribuie la dezvoltarea capacității cognitive a copiilor și la asigurarea stării lor de bine.
Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, pe lângă servicii socio-educaționale pe care le asigură copiilor, vine în sprijinul acestora și al părinților și prin acordarea unor beneficii de asistență socială, implementate la nivel local. În vederea încurajării familiilor sau mamelor singure, acordăm un stimulent financiar pentru nou-născuți, sub formă de vouchere, în valoare de 1.000 lei pentru primul copil, 1.200 pentru al doilea și 1.500 pentru cel de-al treilea și următorii născuți. De la începutul anului 2024, până în prezent au fost depuse 127 de dosare, dintre care 118 au fost aprobate, iar 9 au fost respinse, deoarece nu s-au întrunit condițiile pentru acordarea stimulentului financiar pentru nou-născuți.
Foto: DAS Piatra Neamț.