Cea mai grea săptămâna din viața de elev a celor peste 4000 de elevi nemțeni care au absolvit clasa a VIII-a în acest an va fi cea care urmează, pentru că atunci vor susține ambele probe scrise la limba română și la matematică.
Acest examen ce contează pentru admiterea la liceu, nu începe de luni, 24 iunie, când se sărbătoresc Rusaliile, ci de marți, 25 iunie cu proba scrisă la limba română.
Calendarul Evaluării Naționale este următorul:
- 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
- 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
- 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
- 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
- 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
- 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.
Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu diverse obiecte, inclusiv ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, rezumate, ciorne, telefoane mobile, căști audio sau alte dispozitive de comunicare. Ei trebuie să lase toate aceste obiecte în sala de depozitare a obiectelor personale, altfel, nu li se va permite accesul în sala de examen.
De asemenea, elevii nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită materiale, să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar facilita rezolvarea subiectelor. Elevii care încalcă aceste reguli pot fi acuzați de comiterea infracțiunii de fraudă sau tentativă de fraudă și pot fi excluși din proba respectivă. Există riscul ca unui elev să-i fie interzis să mai participe la următoarele sesiuni ale Evaluării Naționale în cazul în care este prins că a comis fraudă sau tentativă de fraudă.
Structura probelor
Foarte important pentru candidați este să cunoască structura probelor pe care le vor susține, așa cum au fost ele concepute de reprezentanții Ministerului Educației. Programele pentru disciplinele limba și literatura română și matematica, valabile pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2023—2024, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educației nr. 4.730/2022 privind aprobarea programelor pentru susținerea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022—2023, conform Ministerului Educației.
Așadar, potrivit Ministerului Educației, structura probelor va fi următoarea:
Limba română:
Partea I: Lectura (50 de puncte) – prima parte este formată din două subpuncte:
- Punctul A urmărește înțelegerea unor texte literare și/sau nonliterare la prima vedere, asocierea unor texte și utilizarea informațiilor receptate în context proprii;
- Punctul B vizează noțiunile de limbă – elemente de fonetică (grupuri de sunete, corespondența sunet-literă, diftong, triftong, hiat, accent, despărțirea în silabe), vocabular (sinonime, antonime, omonime, cuvinte polisemantice, paronime, câmp lexical, mijloace de îmbogățire a vocabularului, locuțiuni, confuzii paronimice, pleonasmul), morfologie (părțile de vorbire și categoriile gramaticale specifice acestora)și sintaxă (părțile de propoziție, construcții sintactice, fraza).
Partea a II-a: Redactarea (50 de puncte) – vizează conținuturile de redactare introduse în programa de examen, după cum urmează: comentarea unor pasaje din textele citite, descrierea unei emoții; caracterizarea personajului; modalități de exprimare a preferințelor și a opiniilor; alte tipuri de texte: scrisoarea, e-mailul, jurnalul, text narativ, text descriptive, text reflexiv etc.
Matematică:
- Partea I: Probleme cu alegere multiplă (30 de puncte);
- Partea a II-a: Probleme cu răspuns deschis (70 de puncte).
Procedura de corectare a lucrărilor la Evaluarea Națională 2024 – Corectura lucrărilor la acest examen se va realiza digital, pe platforma dedicată, lucrările scrise fiind scanate la ieșirea din sală a candidaților.
Angela Croitoru
Foto ilustrativă: arhivă – Imagine de la Evaluarea Națională 2023 de la Colegiul Național Calistrat Hogaș din Piatra Neamț