Astăzi, 27 iunie, aproape 4.000 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Neamț susțin cea de-a doua probă scrisă la examenul de Evaluare națională, cea de matematică. Sunt 111 centre de examen în școli gimnaziale și la licee care au clase de gimnaziu din județ și o singură comisie de evaluare a lucrărilor, cu trei subcomisii deoarece anul acesta corectarea se va face online pe platforma dedicată.
Accesul în sală al candidaților este permis între orele 8 – 8.30, potrivit Ministerului Educației, iar timpul efectiv de lucru este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare, conform procedurii.
Candidații “trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor se poate folosi și creion negru” precizează un comunicat al ministerului.
Proba începe la ora 9:00, când elevii vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne, iar dacă va fi cazul pot fi solicitate și pagini suplimentare. Profesorii asistenți le vor citi regulile de respectat pe parcursul probei și candidații vor semna un proces verbal prin care își asumă că le-au înțeles.
Cele două ore pentru rezolvarea subiectelor se calculează după completarea casetei de identificare (pentru care au la dispoziție 15 minute), date pe care profesorii asistenți din sălile de examen le vor verifica. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Evaluare potrivit procedurii, pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neuro-dezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2024.
Pentru completarea lucrării scrise, candidații trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor candidații pot folosi şi creion.
Candidații trebuie să folosească numai hârtia distribuită de către asistenți. Subiectele rezolvate pe ciornă nu se iau în considerare.
Pentru a corecta o greșeală, trebuie să taie cu o linie orizontală fiecare rând din pasajul greșit și completează, alături, răspunsul considerat corect.
La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. În situația în care elevul revine asupra răspunsului selectat/ încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/ celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.
La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
La expirarea celor două ore acordate pentru redactarea lucrării scrise, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări.
Colțul lucrării conținând datele personale ale elevului nu se închide și nu se lipește, secretizarea urmând să fie realizată în platforma destinată evaluării digitalizate după încărcarea acesteia.
„Candidaților le este interzis să folosească mijloace de calcul în timpul probelor scrise, cu excepția instrumentelor compensatorii prevăzute pentru candidații cu tulburări specifice de învățare”, precizează ministerul.
Pătrunderea candidaților în sala de examen, având asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare, în băncile în care sunt așezați etc,, cu materiale ajutătoare (manuale, dicţionare, cărți, notiţe, însemnări, ciorne, rezumate, culegeri etc.), cu telefoane mobile, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, atrage eliminarea din examen. Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Angela Croitoru