După ce luni, 24 iunie, a avut loc o ședință solemnă a Consiliului Local Piatra Neamț în care a fost semnat draft-ul acordului de înfrățire cu orașul Istiaia-Aidipsos din Prefectura Evia din Grecia (amănunte și imagini aici), evenimentele organizate cu prilejul Zilelor Municipiului Piatra-Neamț au continuat și astăzi printr-o vizită importantă la Garnizoana Piatra Neamț”
Directorul Institutului Polonez din București, Wojciech Mrozowski și ataşatul de apărare, militar, naval şi aero Col. Arkadiusz Kobielak au participat la o ședință solemnă româno-polonă organizată marți, 25 iunie la Batalionul 634 Infanterie „Mareșal Jozef Pilsudski”. Evenimentul a fost o continuare a conferințelor internaționale în 2022 la Piatra Neamț și Iași care a avut în vedere câte două forțe de armată ale celor două țări, „Batalionul 634 Infanterie „Mareșal Józef Pilsudski” Piatra Neamț/Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” și Batalionul Logistic «Carol II» / Brigada 17 Mecanizată «Wielkopolska» văzute din postura de continuatori ai tradiției de cooperare militară dintre România și Polonia. Evenimentul a fost organizat de Garnizoana Piatra-Neamț – Batalionul 634 Infanterie „Mareșal Józef Pilsudski, iar Primăria Municipiului Piatra-Neamț a fost partenerul operațional, tehnic și logistic al acestei manifestări științifice.
În cadrul ceremoniei de astăzi a avut loc dezvelirea plăcii de onoare care celebrează aniversarea a 105 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Regatul României și Polonia Restituta, placă ce se află la intrarea în cazarma Batalionului din Piatra-Neamț.
Primarul Municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, a subliniat importanța momentului și a continuării eforturilor comune de a păstra democrația și echilibrul în regiune: “Ne regăsim la un nou moment care marchează relația de prietenie și colaborare de peste un veac dintre România și Polonia. Trebuie să vă mărturisesc că sunt deosebit de onorat și de mândru ca primar, și în numele comunității pietrene, să spun că Piatra-Neamț găzduiește o unitate militară care poartă numele unui dintre cei mai marcanți oameni politici, șefi de stat și comandanți de oști din Europa – pentru că marcăm astăzi peste un veac de prietenie și colaborare dintre România și Polonia, statele care încă din 1919 putem spune că au apărat Europa și au marcat decisiv evoluția Europei în ultimul veac. (…) Astăzi, cele două popoare sunt într-o alianță mai mare, într-o familie militară mai mare, care este garantul echilibrului și democrației în lume. (…) Felicit, pe această cale, pe toți reprezentanții și profesioniștii militari, de față și care fac parte din această familie! Doamne ajută să vedem cât mai repede pace în lume și în această macro-regiune a lumii și Dumnezeu să binecuvânteze Polonia și România!”.
„Suntem împreună astăzi pentru un moment solemn și plin de semnificație. Dezvelim placa aniversară care celebrează 105 ani de cooperare, de alianță și de înfrățire a celor două popoare și a celor două armate, română și poloneză și, bineînțeles, a poporului român și a poporului polonez. Această placă nu este doar un simbol fizic, ci este o mărturie a legăturii strânse și a eforturilor comune depuse de-a lungul decadelor pentru securitate și stabilitate în regiunea noastră. (…) Avem astăzi două batalioane înfrățite, avem două batalioane ale celor două armate, care poartă numele unor conducători importanți ai istoriei noastre și ne mândrim cu acest lucru și să sperăm că ceea ce facem noi astăzi va avea o continuitate în viitor, în fiecare an sau atunci când împreună vom hotărî să celebrăm acest parcurs comun româno-polon”, a declarat comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, colonel Claudiu-Mădălin Tamaș.
Evenimentul de astăzi a fost unul de o înaltă ținută militară și va rămâne un moment unic în amintirea celor prezenți, dar și un model de bună cooperare pentru generațiile viitoare.
Angela Croitoru