Asociaţia Pro Grinţieş propune un proiect ce are drept scop promovarea turismului festivalier nemţean şi a tradiţiilor ancestrale din munţii Neamţului prin desfăşurarea unui festival inedit cu specific pastoral prin valorizarea tradiţiilor din munţii Bistriţei: etnografie, folclor, gastronomie și prin concursuri adresate copiilor și gospodarilor.
Într-o perioadă a globalizării, a europenizării, a deschiderii spre valorile Europei occidentale, o atenţie tot mai redusă este acordată identităţii locale. Istoria şi geografia locală, tradiţiile, legendele şi poveştile, etnografia sunt, de multe ori, neglijate sau chiar uitate. Fiecare regiune are, din acest punct de vedere, o notă de autohtonitate, dată de trecutul ei, dar şi de prezent, iar locuitorii ei sunt rezultatul civilizaţiei în care s-au născut şi au trăit. Multe dintre monumentele istoriei și naturii nu sunt bine cunoscute publicului larg, nu sunt îndeajuns de judicios valorificate, nici istoric, nici în ceea ce priveşte turismul antropico-istoric, nici în ceea ce înseamnă turismul cultural, de educaţie, ecumenic, festivalier, geografic. În zona montană, sărbătorile câmpeneşti de tip nedeie, cele cu tradiţie au dispărut şi la Grinţieş şi la Farcaşa, Poiana Teiului, Hangu, Buhalniţa. Sărbătorile câmpeneşti sunt de tipul ad-hoc, cu pronunţat iz electoral şi fără tendinţa de permanentizare sau de promovare a specificului local. Este nevoie de festivaluri care să se concentreze asupra caracteristicilor tradiţionale ale zonei. Această regiune cu un potenţial turistic deosebit suferă din punct de vedere al accesibilităţii pentru cei interesaţi de turismul cultural şi în special de cel festivalier. De asemenea, în zonă nu se organizează festivaluri concepute în aşa fel încât care să atragă un public specific turismului cultural, ci zile de comună, de tipul nedee sau câmpeneşti. Aceste manifestări culturale sunt concentrate în special pe artişti consacraţi, oferind puţine şanse de afirmare micilor artişti ai zonei şi nu numai.
Asociația Pro Grințieș va desfăşura un festival cu specific pastoral, în care oierii și alți crescători de animale propun publicului produsele lor: exemplare deosebite de oi, câini, cai și produse gastronomice din munţii Neamţului, dar şi din zonele de şes (putând participa la întreceri, dar şi hors concurs), iar meșterii locali vor expune obiectele măiestriei lor, după caz cu mici demonstraţii. Copiii şi tinerii din localităţile amintite mai sus, din trei judeţe, se vor întrece prin cântece (populare şi folk), poezii şi costume populare. Festivalul nu este la prima ediţie, dar cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, prin reprezentanţii Asociaţiei şi prin voluntari, prin colaboratori se va susţine o manifestare judicios concepută şi implementată, realizându-se o punte peste munţi, recreând rolul polarizator al munţilor Carpaţi în evoluţia istorică a românilor şi importanţa păstoritului ca îndeletnicire ancestrală.
Festivalul Oierilor Grințieș beneficiază de sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Neamţ prin intermediul proiectelor neramburasbile din domeniul cultură, asociaţia noastră participând la consursul de proiecte, alăturând o contribuţie proprie şi are alături pe unii dintre crescătorii de animale din Grinţieş, Ceahlău sau Tulgheş, în frunte cu Costel Bondrea şi „Fraţii Muntelui”, rapsozi şi meşteri populari, artişti folk etc. Promovarea media se va realiza în special prin revistele „Ecoul Munţilor” şi „Mesagerul de Neamţ”, dar nu numai. Vă aşteptăm la sfârşit de septembrie, după „răscolul oilor” la Grinţieş!
Daniel DIEACONU