În vremuri în care tehnologia ne consumă din ce în ce mai mult timp, iar ritmul vieții cotidiene pare mai alert ca niciodată, a găsi un loc retras în inima pădurii, unde poți „auzi” natura, devine un obiectiv pentru toată lumea. Nu puțini sunt cei care vor un loc izolat, fără semnal la telefon, cât mai departe de orice așezare umană. Pentru aceștia, dar nu numai, pensiunea „Vânătorul”, din localitatea Dămuc, este locul ideal unde se pot deconecta. Deschisă de curând de un întreprinzător local, pensiunea are o dispunere de invidiat la poalele munților Hășmaș. A fost un vis mai vechi al proprietarului, Simion Beniamin Oniga, care acum a devenit realitate. Inspirația a venit de la un prieten de la Câmpia Turzii care deține o locație retrasă, în inima pădurii. Concretizarea ideii a fost ceva mai dificilă pentru că planurile proprietarului, și ale soției – Mădălina Alexandra, nu s-au „pliat” pe condițiile obținerii unei finanțări nerambursabile, astfel că totul a fost realizat cu ajutorul familiei, a rudelor și a prietenilor.
„Am un prieten foarte bun, la Câmpia Turzii care are o pensiune-restaurant într-un loc foarte retras. Nu are vecini, în zonă nu sunt locuitori, și de la el mi-am dat seama că locurile acestea mai retrase sunt din ce în ce mai căutate, mai ales acum, după pandemie. El reușește să adune în week-end, în afara Clujului, 1.000 de oameni într-o câmpie, lângă pădure. Cândva în perioada 2014-2015 ne-a venit ideea să facem și noi o pensiune pe modelul celei a prietenului de la Câmpia Turzii, mai ales că o parte din teren îl avem deja de la părinți, iar o parte l-am cumpărat special pentru acest scop”, a spus Simion Beniamin Oniga.
Ca orice început, nici acesta nu a fost ușor, iar atunci când și-a dat seama că nu se încadrează în condițiile unei finanțări nerambursabile, pentru că se dorea ca locația să aibă mai multe camere, s-au căutat alte soluții pentru obținerea banilor necesari ridicării pensiunii.
„Toată familia și-a unit forțele pentru realizarea acestei pensiuni. Și vorbesc aici de părinții mei, socrii – părinții soției mele, surioara, cumnații, dar și prietenii. Aici am avut o locuință la care am făcut o extindere. În 2017 am început cu fundația, apoi am lucrat etapizat, iar în următorul an am ridicat-o și am acoperit-o, după care am pus tâmplăria, și tot așa, din etapă în etapă până am ajuns în acest punct în care putem primi oaspeți. Dar încă mai avem de lucru, pentru că avem și alte proiecte. Și pentru că bunicul, tatăl dar și eu suntem vânători, de aici a venit și numele locației”, spune proprietarul pensiunii.
Frigider și seif în fiecare cameră
Pensiunea include 7 camere duble și un restaurant care poate găzdui până la 150 de persoane. Trebuie spus faptul că, având în vedere cadrul natural în care este situată, clădirea este construită aproape în totalitate din lemn obținut din pădurea familiei, iar acest lucru se vede de cum pășești în restaurant. Bușteni de dimensiuni impresionate, dintr-o singură bucată, fără secțiune, susțin tavanul, din lemn, pereții sunt construiți tot din lemn, la fel ca și restul camerelor. Gresie este doar în restaurant și băile camerelor, în rest este doar lemn, mobilierul din camere, paturi și dulapuri, scările interioare sau partea de decorațiuni, toate emană căldură și dau locului un farmec greu de egalat. Mai trebuie spus că ajutorul oferit de rude și prieteni s-a grevat pe dorința de a face ceva deosebit, iar cu excepția instalațiilor electrice, termice și sanitare, totul este realizat de familia Oniga. Fiecare cameră a pensiunii dispune de balcon propriu, baie cu cabină de duș, mini-frigider dotat cu apă și sucuri, dar și seif propriu. Chiar dacă este în inima naturii și nu este semnal la telefon, cei care vor să petreacă clipe de relaxare acolo trebuie să știe că în nici un caz nu sunt rupți de lume și există Wi-Fi gratuit pentru oricine nu se poate abține de a se rupe total de internet.
Turiștii își pot alege peștele din păstrăvăria familiei
Planurile nu s-au încheiat cu terminarea pensiunii, iar în cel mai scurt timp proprietarii intenționează să facă o crescătorie de cerbi, ceva inedit în zonă.
„De foarte puțin timp am achiziționat un teren în suprafață de un hectar și jumătate unde intenționăm să facem, în limitele legii, o crescătorie de cerbi. Nu știu exact cu câți cerbi ne încadrăm în suprafața pe care o avem, dar ne vom interesa, și sperăm noi ca acesta să fie un punct de atracție pentru turiști. La început sigur vor fi 3, 4 sau poate chiar 5 cerbi. Cel mai probabil vor fi o atracție pentru copii și familiile care vin din orașe”, spune Simion Beniamin Oniga.
Provocarea începutului pe acest drum a fost urmată de determinarea familiei, iar acum cei care intenționează să ajungă în zonă trebuie să știe faptul că aici găsesc mâncare tradițională preparată în bucătăria proprie, produse sănătoase, și vorbim aici de preparate din carne, afumătură, dar și brânzeturi. Un plus pentru pensiune este faptul că în imediata apropiere familia Oniga a investit într-o păstrăvărie unde turiștii pot să-și aleagă peștele pe care-l doresc. Tot acolo se pregătește și păstrăv afumat, hârzob în cetină de brad, produs pe care turiștii îl pot servi la masă. Oricine poate cumpăra hârzob, dar numai pe bază de comandă, deoarece prepararea presupune timp. Vizavi de pensiune sunt stupi, 100 de familii de albine, astfel că proprietarii pun la dispoziția celor interesați miere polifloră. Produsul bio este în meniul pensiunii, dar poate fi achiziționat și pentru familie sau prieteni.
Saună și ciubăr cu hidromasaj
„Urmează să achiziționăm și vom avea chiar în acest sezon o saună și un ciubăr cu hidromasaj. Cei care vin în această zonă pot face drumeții pe trasee montane și pot fi însoțiți, dacă doresc. Sunt în apropiere niște locuri istorice din cele două conflagrații mondiale care pot fi vizitate, dar avem foarte aproape și Cheile Bicazului, masivul Ceahlău, Lacul Roșu, Cheile Bicăjelului. Atracții turistice în zonă sunt fără doar și poate”, punctează Mădălina Alexandra Oniga.
Ideea afacerii are la bază un loc retras, în natură, cu produse bio făcute în propria gospodărie, de la diverse lichioruri din fructe de pădure, până la păstrăv proaspăt sau afumat. Pentru că omul gospodar își face vara sanie și iarna car, familia Oniga s-a gândit de acum la perioada sărbătorilor de iarnă și oferă, celor care le vor trece pragul la cumpăna dintre ani, masă cu produse tradiționale, dar va fi construită și o pârtie pentru copii. Turiștii se vor bucura de datini și obiceiuri de iarnă specifice locului, cu urși, capre, haiduci, precum și cete de urători și colindători, plus un spectacol de excepție de revelion. Iar în prima zi a noului an gazdele pregătesc purceluș la rotisor.
„Mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit să ajungem aici pentru că nu am fi răzbit fără ajutorul lor. În primul rând mulțumim lui Dumnezeu. M-a ajutat soția, m-au sprijinit părinții și socrii, nașii, mulțumesc prietenului de la Câmpia Turzii de la care m-am inspirat – Cristi Căpușan, unchiul Manolică Frăsinariu, Gabi Zahariuc, de la Suceava, Alin Tatu, de la Sibiu, Costelino Acatrinei și Marcel Budacă”, spune Simion Beniamin Oniga.
Pensiunea „Vânătorul”, din localitatea Dămuc se află pe strada Bățu, nr. 513, iar doritorii pot face rezervări și pot obține informații la telefon 0740/432.811, 0754/756.243, pe WhatsApp, sau telefon fix 0233/256.282.
Gabi SOFRONIA