Au trecut aproape 9 ani de când Compania Municipală de Investiții Urban SA, cea care administrează piețele orașului) a intrat în procedură de insolvență iar la ultimul termen de judecată care a avut loc pe 29 mai s-a stabilit ca următoarea înfățișare să aibă loc abia la toamnă, pe 18 septembrie, după vacanța judecătorească. Important de spus este faptul că magistratul care instrumenta cauza a ieșit la pensie, astfel că este necesară o nouă repartizare aleatorie pentru stabilirea următorului complet de judecată care va instrumenta dosarul.
Dincolo de schimbarea judecătorului de menționat este faptul că Adunarea Creditorilor a decis schimbarea formei juridice a formei, din SA în SRL. „Ia act de hotărârea Adunării Creditorilor nr. 85/21.05.2024, publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 9906/27.05.2024, privind aprobarea modificării formei juridice a societăţii aflate în reorganizare – C.M.I. URBAN S.A. – din societate pe acţiuni în societate cu răspundere limitată”, conform Tribunalului Neamț. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 7 zile de la publicarea hotărârii în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Motivul ar fi că o societate pe acțiuni ar trebui să aibă 2 acționari minim și orice persoană ar fi putut în perioada aceasta să ceară dizolvarea societății. Tot în lege ar exista o derogare de la această situație, dar aceasta este situația în acest moment.
Având în vedere distanța mare între termenele de judecată, în scurt timp se va face un deceniu de când Urban a intrat în insolvență, principalul creditor fiind Primăria Piatra Neamț. Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Neamț în decembrie 2015, ulterior fiind dispusă deschiderea insolvenței, administrator judiciar/lichidator fiind numit CII Bistriceanu Dumitru.
Până acum au avut loc 36 de termen și tot atâtea înfățișări, multe din acestea fiind amânări din diverse motive, inclusiv pentru soluționarea unor litigii pe care Urban le avea cu alte societăți comerciale (amănunte aici ). Să mai menționăm că lunar administratorul judiciar încasează o sumă deloc de neglijat, de 12.000 de lei, pentru modul în care se ocupă de bunul mers al lucrurilor.
De unde a pornit ideea insolvenței, puteți citi aici, cei curioși pot afla o întreagă epopee, cu tot ceea ce înseamnă interese ascunse sau la vedere, afaceri și o politică falimentară la nivelul unei societăți a municipalității, o pot face citind aici.
(G. S.)