La doar 20 de ani, Matei-Gabriel Niunin este unul din cei mai tineri militari din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț unde și-a început activitatea recent. Ceea ce îl scoate în evidență este faptul că a terminat cursurile Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni în aprilie 2024, ca șef de promoție. În aceste condiții, a putut alege unde va începe cariera militară și a venit acasă, fiind originar din Piatra Neamț. Am încercat să aflăm care au fost resorturile care l-au ghidat către o carieră militară în condițiile în care nu are modele de acest fel în familie, dar nici printre apropiați. „La momentul actual consider că sunt un om disciplinat care reușește să respecte și niște ordine, dar și să ofere idei în cazul în care cred că ordinul poate nu este cel mai eficient care putea fi dat”, spune tânărul jandarm.
Premiant pe tot parcursul școlii și șef de promoție la liceu
Matei-Gabriel Niunin nu și-a dorit dintotdeauna o carieră militară și s-a bucurat din plin de bucuriile copilăriei și provocările adolescenței. Părinții au divorțat pe când era mic, așa că mai mult a fost crescut de bunicii materni. Chiar dacă în cele mai multe cazuri de acest fel bunicii sunt mai permisivi și mai îngăduitori, nu la fel a fost și pentru Matei-Gabriel.
„Am avut o copilărie frumoasă dar în nici un caz nu aș putea spune că bunicii mei mă lăsau să fac ce vreau eu, așa cum probabil își doresc toți copiii. Dimpotrivă, bunica m-a crescut militărește și ambii au vrut de la mine doar două lucruri: să învăț și să fiu un om cu bun simț. Și la acest moment cred că pot să spun că am reușit să îndeplinesc cerințele lor. De mic, bunicii nu m-au scăpat din vedere și m-au crescut ca pe copilul lor, poate chiar mai bine. Bunica m-a ținut sub control pentru a-mi asigura o educație de calitate”, spune Matei-Gabriel.
A urmat cursurile Școlii Gimnaziale nr. 5 din Piatra Neamț și a fost premiant, pe prima treaptă a podiumului în fiecare an. La terminarea clasei a IV-a, a dat examen pentru a urma gimnaziul la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, dar nu a trecut testarea. Momentul nu l-a considerat un eșec, ci a gândit că așa a fost să fie. Totuși, viața de liceu a petrecut-o la Colegiul Național de Informatică unde a performat și le-a adus bunicilor, dar și părinților, cea mai mare bucurie posibilă, fiind șef de promoție.
„Bunica m-a educat în stilul acesta: dacă nu-i bine, e rău. Nu că e neutru. E rău. Și cu disciplina impusă acasă, dar și determinarea mea, tot timpul am fost premiant. Nu țin minte exact, dar cred că în clasa a III-a am luat premiul al II-lea și am plâns o săptămână. Doar atunci, în rest a fost premiul I și șef de promoție la liceu, deși se spunea, nu știu neapărat dacă vorbele erau și adevărate, că nu am fost în clasele de top nici ale școlii generale, nici ale liceului”, rememorează tânărul jandarm.
Drumul spre Academia Militară, „răpus” de covid
Pasionat de informatică și de calculatoare, în general, Matei-Gabriel și-a conturat planurile pentru viață pe când era în clasa a X-a. S-a informat din timp referitor la opțiunile care le are pentru viitor și atunci i-a încolțit ideea că potrivită pentru el ar fi cariera militară.
„Cred că era în anul 2020 când m-am gândit să urmez o carieră militară dintr-un motiv foarte simplu. Și m-am informat ce facultăți oferă partea aceasta, de informatică, domeniul calculatoarelor. La Academia de Tehnică Militară Ferdinand I din București am găsit Facultatea de Sisteme Informatice și Securitate Cibernetică. Ideea era că job-ul era sigur și aș fi avut un salariu cel puțin decent. Cu trei generații în urmă avusesem un militar în familie, în sensul în care străbunicul meu a fost jandarm. Dar nu l-am luat ca exemplu, ci pur și simplu eu voiam ceva care să implice și informatică și găsisem job-ul acesta în domeniul militar. Fiind și un om disciplinat, am considerat că este o idee bună să urmez cursurile acelei facultăți”, a declarat tânărul.
Totuși, planurile inițiale nu au avut sorți de izbândă. Asta deoarece pe când Matei-Gabriel urma cursurile clasei a XII-a și se pregătea pentru facultatea pe care o alesese, vorbim aici atât de pregătire teoretică, cât și sportivă, era plină criză sanitare provocată de covid 19. Pentru a-și putea urma visul și a fi sănătos, dar și pentru a-i proteja pe bunici, a făcut primele două doze de vaccin anti-covid. Înainte de a face cea de-a treia doză, cândva în luna noiembrie, a simțit că ceva nu e în regulă, că nu se simte foarte bine, moment în care a făcut un test. Până la venirea rezultatului, timp de trei zile, a socializat, a mers la școală și a stat aproape de cei dragi. Vaccinarea s-a dovedit ineficientă și testarea fost pozitivă, așa că a urmat perioada de carantină, cum prevedeau regulile acelui moment. Dar nu izolarea a fost cel mai rău lucru care i s-a putut întâmpla liceanului la acel moment, ci faptul că a fost atât de tare afectat de virus, încât a avut nevoie de internare medicală.
„Intrasem în contact și cu unii din profesorii mei care erau mai în vârstă, dar și cu bunicii pe care nu-i puteam evita atât timp cât locuiam în aceeași casă, ei fiind vulnerabili din cauza vârstei. Am început să nu mai am vlagă, iar simptomele respiratorii erau din ce în ce mai grave. Era un rău general și nu mai puteam face multe lucruri. A fost ceva foarte urât”, rememorează tânărul.
Atât de slăbit a fost încât și cele mai simple lucruri păreau grele, iar recuperarea, cel puțin din punct de vedere respiratoriu, a durat o perioadă îndelungată. Așa se face că în martie a avut nevoie de internare la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani pentru urmele lăsate de covid.
„În viața asta nu faci militărie”
Starea fizică a adolescentului nu era nicidecum una prea bună și dacă înainte alerga un kilometru în câteva minute, atunci nu mai putea face nici cel mai mic efort. A fost momentul în care și-a dat seama că, cel mai probabil, nu mai poate merge la Academia Militară, deoarece era evident că nu ar fi trecut de proba sportivă și de examenul medical. Verdictul medicului de la Bisericani a fost devastator: „Băiete, tu în viața asta, nu faci militărie”. Așa s-a orientat către o unitate civilă de învățământ superior, Facultatea de Automatică și Calculatoare Iași, unde a intrat din prima și aproape a terminat anul I. Pentru că nu renunțase la cariera militară, făcea sport când nu era la cursuri. Și puțin câte puțin, s-a recuperat. Iar în aprilie au apărut înscrierile la școala militară de la Fălticeni unde a și intrat, deși a avut emoții la evaluarea medicală. Nu a mai terminat primul an de facultate pentru că pe 3 iulie 2023, ziua când începea școala militară, a avut ultimul examen la facultate, examen pe care, evident, l-a ratat.
Primul din 148
În promoția pietreanului au intrat în școala militară 153 de tineri, dar au terminat 148, Matei-Gabriel fiind, și de aceasta dată, șef de promoție.
„Motivația m-a ajutat foarte mult. Faptul că mă recuperasem fizic mi-a readus motivația. Simțeam că mut munții, în sfârșit, iar acest lucru a însemnat foarte mult. Cu siguranță m-a ajutat și vârsta pentru că eram aproape cel mai tânăr din acea serie, dar eu cred că motivația a primat”, spune tânărul jandarm.
A ales Piatra Neamț, deși ar fi vrut să meargă la Iași, să termine facultate, dar specializarea nu permitea cursuri la frecvență redusă. Planurile de viitor includ finalizarea anului I la facultatea de la Iași, apoi transferul la Facultatea de Matematică-Informatică de la Brașov, unitate care permite învățământul la distanță. Finalizarea studiilor universitare pe filiera care și-a dorit-o inițial este un obiectiv pe care vrea să-l atingă. Următorul este susținerea examenelor pentru trecerea în corpul ofițerilor și eventual să ajungă, în cadrul jandarmeriei, specialist pe informatică, așa cum și-a dorit înainte de a trece prin cea mai mare cumpănă a vieții lui de până acum, lupta cu covid. Marea pasiune a lui Matei-Gabriel rămâne informatica. Și chiar dacă la 20 de ani nu ai frici, cea mai mare temere a lui de până acum a fost faptul că la un moment dat a crezut că nu-și va putea atinge idealurile. Totuși lucrurile s-au așezat în așa fel încât la acest moment este mulțumit de punctul unde a ajuns. Dar cariera lui de profesionist în domeniu este abia la primii pași.
Gabi SOFRONIA
Un comentariu
Doresc sa urmaresc evolutia lui Matei Niunin ,bine ar fi sa fie ajutat de colectiv sa-si indeplineasca visurile.E greu sub ordine si disciplina de armata dar ar fi pacat cu dorinta si elanul lui ,cu mintea curata si cu vointa lui sa nu se poata.Mintea il ajuta sa-si continuie studiile.