Direcția Națională Anticorupție a venit cu clarificări pentru cel de-al doilea dosar cu acuze de comitere a unor fapte de luare de mită de către lucrători din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, cauză care a intrat pe rolul Tribunalului Neamț la finele lunii trecute.
Conform datelor oficiale faptele ar fi avut loc în același context pentru care cei incriminați au fost condamnați pentru fraudarea concursului de angajare pentru cei care au fost angajați pe perioadă determinată în timpul crizei sanitare provocată de covid 19 (amănunte aici și aici). Atunci a fost vorba de măsluirea examenului pentru posturile de șoferi și asistenți medicali, acum cauza vizând fapte similare pentru trei posturi de personal auxiliar, îngrijitoare pentru curățenie.
Au fost deferiți justiției Maria Luminița Rozoschi, asistent șef interimar al stației de la Piatra Neamț, Elena Preda, asistent șef la Târgu Neamț și liderul de sindicat Gladior Andronache. DNA nominalizează doar funcția lui Rozoschi, pe care o acuză de luare de mită, ceilalți doi fiind trecuți ca „persoane fizice”, fiind puși sub acuzare pentru complicitate la luare de mită.
„În perioada 02-18 mai 2022, Serviciul de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care a ocupat fără concurs posturi de execuție, pe perioadă determinată, în perioada stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1168/2022. În aceste împrejurări, inculpata Rozoschi Maria Luminița, desemnată președinte al unei comisii de examen pentru ocuparea a trei posturi de personal sanitar auxiliar (îngrijitoare curățenie), direct sau prin intermediul celorlalți inculpați, ar fi pretins și primit de la două persoane suma totală de 4.000 euro (2.000 euro/candidat) pentru ca soțiile acestora să fie declarate admise”, conform DNA.
Aceeași sursă mai arată că cei doi care au remis banii cu titlu de mită către Rozoschi au fost puși sub acuzare pentru dare de mită. În prezența apărătorilor aleși, ambii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, au acceptat încadrarea juridică și au fost de acord cu felul și pedepsele aplicate, respectiv 1 an și 6 luni cu suspendarea executării pedepselor. Rămâne de văzut ce vor stabili judecătorii în privința angajaților de la Ambulanță, de menționat fiind faptul că, pentru fapte similare, ei au deja la activ pedepse cu suspendare (amănunte aici).
(G.S.)