„DĂM FOLK” nu este doar o simplă expresie, ci este un adevărat concept despre modul în care copiii și tinerii care iubesc muzica și poezia, ar trebui să-și ocupe timpul în locul jocurilor pe calculator și al rețelelor de socializare.
Această minunată expresie a fost aleasă, după numele unei frumoase emisiuni radio, intitulată „Să dăm folk la case”, acest lucru cu acordul poetului Sorin Poclitaru – moderatorul acestei emisiuni.
Inițial, s-a mers pe inițierea unui concurs de muzică folk între copiii pasionați de poezie cântată și încă de la prima ediție a avut un real succes, la ea participând zeci de copii și tineri din mai multe zone ale țării, cu invitați pe măsura evenimentului.
Având în vedere solicitările tot mai insistente din lumea folkistă, în special ale profesorilor care doreau să-și trimită elevii la acest concurs, s-a decis transformarea într-o tabără de creație și interpretare, la început de 3 zile, iar ulterior perioada s-a mărit la o săptămână, timp în care, participanții la tabără erau obligatoriu înscriși și în concurs și împreună, timp de o săptămână, petreceau zile și nopți de poveste, la poalele Ceahlăului, în umbra Hășmașului Mare, la o aruncătură de băț de Muntele Tarcău, la „țărmul mării dintre munți”, într-un cuvânt… pe Valea Bicazului.Ce poate fi mai frumos decât să asculți de dimineață și…. până-n zori, niște copii și tineri, cântând la chitară cântece vechi și noi, alături de mentorii lor sau de artiștii pe care-i vedeau la televizor sau îi ascultau doar la radio?
„Dăm Folk” a ajuns mai mult decât un simplu festival sau o simplă tabără, devenind deja un spațiu în care tinerii pot să-și dezvolte talentele artistice, iar în fiecare an, participanții vin cu entuziasm din toate colțurile țării pentru a lua parte la această experiență unică.Atmosfera taberei este una de prietenie, colaborare și libertate de expresie în mijlocul naturii.Timp de o săptămână, tinerii artiști își împărtășesc creațiile pe acorduri de chitară și dau viață unor momente magice de neuitat. În fiecare seară, chitarele răsună pe versurile marilor poeți sau ale unor amatori, împletindu-se armonios cu sunetele naturii. De neuitat sunt și drumețiile montane, plimbările cu vaporul pe Lacul Bicaz, ori senzațiile unice pe care le trăiesc în telegondola de la Piatra-Neamț. Drumețiile și excursiile organizate au menirea de a le oferi participanților, nu numai ocazia de a se bucura de aerul curat și peisajele pitorești, ci și de a-și testa limitele, ori de a învăța despre importanța naturii și a protecției acesteia.
Anul acesta, Tabăra și Festivalul Național de Creație și Interpretare-concurs „DĂM FOLK, a ajuns deja la ediția a 9-a și nu întâmplător, chiar în anul în care Asociația Culturală „Eu Cred” Tașca împlinește 10 ani de existență pe tărâmul culturii, Consiliul Județean Neamț va finanța acest proiect minunat, original și unic, printr-o finanțare nerambursabilă în baza Legii 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice pentru activități nonprofit de interes general.
P R O G R A M
LUNI- 22 Iulie 2024
-ora 12,00- Constituirea taberei la Căminul Cultural Bicazu-Ardelean;
-ședință de instruire, luarea la cunoștință a regulamentului de organizare a taberei, împărțirea pe camere, alte probleme organizatorice.
-ora 14,00- Masa de prânz
-program de acomodare
-Ora 19,00 – Masa de seară
-Ora 20,30- spectacol de muzică folk în curtea Căminului Cultural Bicazu-Ardelean susținut de artiști locali și Cristina Marin
MARȚI- 23 Iulie 2024
-Ora 8,00- Micul dejun.
-Ora 10,00- Deplasarea taberei pe traseul Bicaz- Durău-Hangu
*Întîlnire cu Grupul de copii „Mugurașii Hangului”
* Program artistic în parcul central, susținut de membrii taberei, sub genericul „Dăm Folk în Țara Hangului”.În deschidere, recital susținut de Grupul „Mugurașii Hangului”
-Deplasarea taberei pe traseul Hangu- Grințieș
-Masa de prînz în aer liber.
*drumeție pe muntele „Frasin”- sesiune foto, momente de relaxare;
*Concert extraordinar susținut de acordonistul Ionuț Argint (Bacău) și Walter Ghicolescu (Constanța), sub genericul „Dăm Folk la Muzeu”. În deschidere, recital susținut de Grupul „Ecoul Munților” Grințieș și Ansamblul vocal „Ceata lui Vasile cel Mare”.
-deplasarea taberei la locurile de cazare în comuna Bicazu-Ardelean.
-Ora 19,00- Masa de seară.
MIERCURI, 24 Iulie 2024
-Ora 08,00- Micul dejun
-Ora 10,00- Deplasarea taberei la Barajul Bicaz – Izvorul Muntelui
*Plimbare cu vaporul pe Lacul Bicaz
*Vizitarea Centrului de informare Turistică de la Izvorul Muntelui
-Ora 14-00- masa de prînz
-Ora 15,00- ateliere de creație, repetiții, pregătirea concurenților care vor intra în concurs, alte activități de relaxare.
-18,30- Masa de seară
-Ora 19,00- MITING FOLK- Activitate interactivă la care vor participa toți membrii taberei, constând în interpretarea unui set de cântece din cele mai cunoscute din muzica folk, susținuți de artiștii EMERIC IMRE, Trio (Emeric Imre, Jimi el Laco (vioară) și Rarius Roje (clape) și ANDREI PĂUNESCU
-Ora 22,00 – Supliment alimentar, deplasarea taberei la locurile de cazare.
JOI, 25 Iulie 2024
-Ora 08,00- Micul dejun
-Ora 10,00- timp la dispoziție, relaxare, activități de recreere, odihnă
-Ora 14,00- Masa de prînz
-Ora 15,00- Deplasarea taberei pe traseul Bicaz- Pângărați
* Vizitarea Lacului cu lebede de la Pângărați și a Mănăstirii Pângărați
*drumeție pe munte în zona Pângărați-Castel, unde se va desfășura un concert de muzică folk susținut de Grupul „Lyra” (Măcin-Tulcea) și Grupul Folk „Eu Cred” și Adrian Bezna
-Ora 19,30- Masa de seară
VINERI, 26 Iulie 2024
-Ora 08,00- Micul dejun
-Ora 10,00- Deplasarea taberei la Căminul Cultural Tașca
*Concurs de muzică folk (partea 1)
-ora 14,00- Masa de prînz
*Concurs de muzică folk (partea 2)
-Ora 18,00 – Concert extraordinar de muzică folk susținut de Adrian Vascu, Dorin Andone și Cătălin Stepa
-Ora 21,00- Masa de seară
SÎMBĂTĂ, 27 Iulie 2024
-Ora 08,00- Micul dejun
-Ora 10,00-14,00- Excursie pe traseul Cheile Bicazului- Lacu Roșu
-Ora 14,00- Masa de prînz
-Ora 15,00- Lansări de carte la Căminul Cultural Bicazu-Ardelean
-Ora 18,00 CEREMONIA DE INTONARE A IMNULUI DE STAT (prilejuită de Ziua Imnului – 29 Iulie), SPECTACOL DE GALĂ și PREMIEREA
*Ionuț Coșerariu
*Corina și George Nica
*Trupa TVA (Adrian Vascu, Dorin Andone, Teo Boar, Vlady Cnejevici)
DUMINICĂ, 28 Iulie 2024
–Ora 09,00- micul dejun
Timp la dispoziție
Ora 12,00- închiderea oficială a taberei.
Astfel, în baza acestui proiect sprijinit de Consiliul Județean Neamț și implementat de Asociația Culturală „Eu Cred” Tașca, care se dorește a fi o tradiţie, județul Neamț va fi capitala folkului românesc pentru copii și tineri, programul evenimentelor care se vor derula timp de o săptămână fiind unul de excepţie. Vă aşteptăm!
Marius Mihai COŞERARIU