S-a născut la 19 decembrie 1955 în comuna Băleni, judeţul Galaţi.
La absolvirea facultăţii de matematică din Bucureşti în 1979 primeşte repartiţie guvernamentală la Liceul „Petru Rareş” din Piatra Neamţ. Nu cunoştea oraşul, nu cunoştea liceul. Se prezintă directorului, profesor Neculai Vasiliu (director al liceului între 1iunie 1978-17 iulie 1982). Aflând că este pentru prima dată în Piatra, directorul s-a ocupat imediat să îi găsească casă şi masa. Marea surpriză pentru tânărul absolvent a fost să afle că va locui la internatul liceului de fete „Calistrat Hogaş” şi masa o va lua la cantina aceluiaşi liceu.
Primul contact cu Rareşul a fost o a doua mare surpriză – directorul l-a condus în sala unde se dădeau corijentele la matematică şi, spre marea sa uimire, tânărul profesor a văzut uşurinţa cu care elevii CORIJENŢI rezolvau problemele din bilete!
Aşa a început o carieră didactică de 40 de ani ca profesor de matematică titular la Liceul „Petru Rareş”.
A putut constata de-a lungul anilor că în cadrul catedrei de matematică şi prin extensie în cadrul întregului colectiv de profesori, nota dominantă o dădea prietenia, generozitatea, dorinţa de a ajuta.
Acestea erau caracteristicile esenţiale ale unor profesori de mare valoare profesională şi umană şi care aveau rezultate remarcabile cu elevii pregătiţi de ei la concursuri naţionale şi olimpiade internaţionale.
Profesorul Costică Grigoriu s-a putut astfel dezvolta şi remarca ca un membru de bază al catedrei de matematică. Stilul de lucru format l-a ajutat să obţină succesele meritate în pregătirea elevilor, succese marcate prin procentajul maxim de reuşite la examenele de admitere la institutele de învăţământ superior sau premiile obţinute de elevii săi la olimpiadele naţionale.
A învăţat să îşi formeze clasele încă din gimnaziu unde avea harul să creeze o atmosferă atât de lucrativă şi plăcută cu elevii, fără a slabi exigenţa, încât îşi aduce aminte şi acum directoarea care-l asista la ore cât de încântaţi erau „caticii” de clasa. a V-a sau clasa a VI-a când reuşita lecţiei era atât de evidentă, încât se citea şi pe feţele lor şi în zâmbetul profesorului „Aşa că v-a plăcut cum lucram noi cu domnul profesor? Aţi văzut că are încredere în noi şi ne lasă să descoperim singuri matematica?”.
Antrenamentele pentru succesele olimpice de mai târziu începeau de la gimnaziu. Aceste antrenamente graduale, cât şi talentul şi asiduitatea muncii profesorului Grigoriu, explică succesele elevilor pregătiţi de domnia sa” – Profesori ai C.N.P.R. de Irina Hîrțe și Gheorghe Dumitreasa.
Astăzi a sosit momentul pe care distinsul profesor de matematică Costică Grigoriu de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț îl așteaptă de 45 de ani, momentul în care să se odihnească, la pensie, după o viață de muncă. A muncit mult în toți acești ani, a realizat foarte multe, a fericit elevi, părinți, colegi cu pasiunea sa pentru matematică. Rezultatele activității sale remarcabile se adaugă perfect valorii școlii de matematică de la „Petru Rareș”. Da, a venit momentul frumos și senin al unei noi perioade din viața sa, pe care i-o dorim cât mai lungă și mai fericită. Toți colegii săi sunt astăzi prezenți în cancelaria colegiului, pentru a-i ura domnului profesor ani binecuvântați de pensie. Plini de călătorii, momente de reflecție, discuții cu cei dragi, cu foștii elevi și, poate, când îi va fi dor, și cu foștii săi colegi de cancelarie care îl așteaptă să revină ori de câte ori va dori în școala celor mai frumoși ani ai săi, cu seriozitatea sa, dar și cu umorul său extraordinar.
Profesionalismul și pasiunea pentru matematică au fost remarcabile de-a lungul întregii sale cariere, dovadă sunt nu numai rezultatele obținute de generații de elevi cărora le-a fost mentor, dar și cuvintele admirative ale acestora, peste ani: „În fiecare lecție pe care ați predat-o, ne-ați arătat că matematica este mult mai mult decât formule și teoreme. Ne-ați învățat să privim dincolo de numere și să vedem frumusețea logicii și a raționamentului. În plus, ne-ați inspirat să fim curioși, să punem întrebări și să căutăm răspunsuri; ne-ați învățat să ne dăm seama de greșeli și să le corectăm și că nu există reușite fără muncă. Ați fost un model de răbdare, înțelepciune și devotament, încă de la început, când „săgețelele” au primit valoarea de vector, până la sfârșit, când calculul ariei subgraficului unei funcții a devenit posibil. Mai mult, ne-ați învățat că educația nu se limitează la a ști să rezolvăm exerciții și a obține note deosebite, ci include și valori precum respectul, onestitatea, empatia.” (student al Facultății de matematică, Elena Berea, promoția 2023).
Activitatea la catedră, serioasă, discretă și de un înalt nivel academic – o adevărată călătorie de la ecuații la inimile elevilor – este celebrată astăzi, cu aplauze și admirație, de toată comunitatea profesorilor și elevilor Colegiului Național „Petru Rareș”. La mulți ani frumoși cu „week-enduri de șapte zile”, domnule profesor!
Colegii din Rareș