Astăzi, 24 iunie, la Primăria Municipiului Piatra-Neamț, a avut loc semnarea simbolică a draftului înfrățirii dintre municipalitățile Piatra-Neamț și Istiaia-Aidipsos din Prefectura Evia din Grecia.
Oaspeții greci au fost întâmpinați cu pâine și sare, potrivit tradiției ospitalității din țara noastră. În sala de ședințe a Consiliului Local Piatra-Neamț au fost prezenți la eveniment primarul Andrei Carabelea, primarul Ioannis Kontzias – al municipiului Istiaia- Aidipsos, deputatul Gabriel Dragoș Zisopol, președintele Uniunii Elene din România, consilierul Dimitros Mavroutsikos, Smaranda Iamandi – președintele Comunității Elene din Piatra-Neamț, membri ai comunității elene și consilierii locali Adrian Alui Gheorghe, Mihai Trofin și Constantin Teodorescu.
Primarul Andrei Carabelea a făcut oficiile de gazdă, sublinind bucuria momentului: „Este un moment de sărbătoare pentru municipiul Piatra-Neamț pentru că este ziua în care, în cadrul evenimentelor prilejuite de Zilele Orașului, ne-am gândit să oferim un moment de bucurie, o înfrățire, o nouă punte între comunități”.
Andrei Carabelea a mulțumit în primul rând președintelui Uniunii Elena, Dragoș Gabriel Zisopol pentru inițiativa acestei înfrățiri, primarului Ioannis Kontzias și tuturor celor care au contribuit la punerea în operă a acestei oportunități de a apropia cele două municipalități și de a colabora pe linie economică, turistică, culturală. Totodată, primarul Carabelea a subliniat faptul că această înfrățire are loc datorită apropierii dintre cele două comunități, extrem de apropiate prin trecutul istoric pe care-l au, prin relațiile bilaterale și de prietenie.
A urmat prezentarea video a orașului grecesc Istiaia-Aidipsos, situat în Prefectura Evia din Grecia în care au putut fi admirate peisajele de o frumusețe ce îți taie răsuflarea, ospitalitatea și oportunitățile turistice ale acestei municipalități.
În cuvântul său, primarul Ioannis Kontzias a făcut o prezentare din punct de vedere administrativ a orașului pe care-l conduce, una dintre cele 40 de municipalități ale țării, cu 44 de orașe și 26 de comune. A vorbit despre relațiile vechi de prietenie dintre România și Grecia, a mulțumit pentru implicarea de care a dat dovadă țara prietenă în urmă cu trei ani când Grecia a fost devastată de incendii și și-a exprimat încrederea în faptul că vor exista colaborări pe linie comercială, turistică și bune practici. “Cunoscând poporul român, cultura, tradițiile și obiceiurile sale pot spune că suntem foarte asemănători, avem același mod de a gândi, singura noastră diferență este limba”, a punctat primarul Ioannis Kontzias.
Primarul grec a oferit municipalității Piatra-Neamț în dar o icoană a Sfântului Ioan Rusu, o mănăstire ce poartă hramul acestui sfânt fiind chiar pe Insula Evia și o plachetă de bronz simbol a Revoluției din 1821, al eliberării popoarelor balcanice de sub Imperiul Otoman.
Dragoș Gabriel Zisopol a vorbit despre bucuria de a fi cel care a inițiat o nouă înfrățire între un oraș din România și un altul din Grecia, despre multitudinea de lucruri care leagă cele două state și cele două orașe, arătând că tinerii din țara noastră și din Piatra-Neamț participă la festivaluri din Grecia, merg în tabere oferite de o altă municipalitate din Grecia și a ținut să-l contrazică pe primarul Kontzias, arătând că limba nu mai constituie o diferență, prin prisma rezultatelor deosebite pe care elevi din Neamț le-au obținut la Olimpiada Internațională de Limbă Neogreacă, pe care o prezidează. Deputatul Zisopol a vorbit despre demersurile pe care le va face în continuare pentru a aduce cât mai mulți greci să-și petreacă concediul în Moldova și la Piatra-Neamț.
Scriitorul Adrian Alui Gheorghe, consilier local de Piatra-Neamț, a menționat că se află la această întâlnire mai mult afectivă pentru el, în calitate de promotor al regiunii Evia unde își petrece concediul și faptul că s-a întors din Grecia de la un eveniment cultural dedicat poeziei, în urmă cu două săptămâni.
Înainte de semnarea draftului înfrățirii a fost proiectat filmulețul de prezentare al municipiului Piatra-Neamț cu accent pe frumusețea locuri și oportunitățile de petrecere a timpului liber.
Evenimentul s-a încheiat cu semnarea documentului premergător înfrățirii oficiale, cu înmânarea unui cadou simbolic ce includea harta municipiului Piatra-Neamț primarului oaspete de către primarul Andrei Carabelea și cu ciocnirea unui pahar de șampanie.
Delegația greacă a participat mai târziu la ridicarea steagului Greciei în Piața Orașelor Înfrățite și la dezvelirea unei plachete care să marcheze această zi.
Urmează ca cele două municipalități să oficializeze această înfrățire prin emiterea unor hotărâri de consiliu local.
Angela Croitoru