Ales pe lista Partidului Național Liberal în funcția de primar al comunei Poiana Teiului cu o diferență de voturi importantă și surprinzătoare, foarte tânărul Alexandru-Teodor Chirilă vorbește despre perspective și mai ales despre responsabilitatea pe care o simte față de fiecare cetățean al comunei.
– Felicitări că ați ieșit primar.
Mulțumim!
– Presupun că sunteți bucuros de rezultat.
Da, în momentul acesta. Am avut o săptămână după rezultat în care era și oboseală multă acumulată și nu a fost o stare așa de… Dar acum ca rezultat mă bucur.
– Ce v-a motivat ca să candidați la funcția de primar?
N-a fost ușor. N-aveam nici legătură cu politica, în 2012 puțin am avut legătură cu politica, după aceea deloc. Am ajuns la concluzia că se poate mai mult în comună, adică a rămas un pic în urma celorlalte comune vecine și eu zic că merită mai mult. Mai multă atenție, mai multe investiții, altă imagine. Și a fost și o discuție cu familia și m-am hotărât în scurt, adică hotărârea a fost luată acum un an pentru a intra în politică, mai puțin de un an, în septembrie anul trecut și pentru candidatură prin decembrie, deci un timp destul de scurt, nu am o carieră politică în spate. Dar ce m-a determinat este asta, părerea mea este că a rămas în urmă comuna față de vecini și față de comunele din Neamț în general.
– Care sunt obiectivele pe care le aveți și ce proiecte aveți în vedere?
Sunt și obiective de anvergură și obiective mai mici. Adică urgențele ar ține de obiectivele mici în momentul acesta. Sunt probleme cu apa destul de mari în comună, mai ales în zona Dreptu și aici la Poiana Largului. Aici s-au mai rezolvat, în Dreptu continuă, în Săvinești, chiar și la Topoliceni mai mici, deci în contextul secetei actuale apa este o problemă spinoasă care trebuie rezolvată. La fel, canalizarea, care e o problemă grea, mare, e destul de greu de realizat în comună, dar în 2024 ca să ajungă o comună europeană e obligatoriu să avem și canalizare. Iarăși, ca obiective de dezvoltare economică a comunei, care, părerea mea, ține în principal de dezvoltarea turismului, nu văd alte laturi majore de dezvoltare economică în afară de turism. Suntem ajutați și de poziția pe care o are comuna, la intersecția drumurilor importante, a DN-urilor, și pe viitor va trece și autostrada pe aici, fiind și în coada lacului Bicaz, iarăși un obiectiv turistic important, lângă stațiunea Durău. Trebuie ajutate investițiile în turism, plecând de la autorizații de construcție, la consultanță pentru obținerea autorizațiilor, pentru consultanță economică și turism, adică să știe omul de la început ce vrea și ce posibilități are de dezvoltare în turism. După aceea sunt drumurile, este un număr destul de mare de drumuri secundare în comună, ulițe și drumuri, sunt vreo 28 dacă îmi amintesc bine. Știu că este un proiect prin ”Anghel Saligny”, deocamdată știu că nu s-a prezentat nimeni la licitație dar este o urgență, la fel, pentru asfaltarea acestui pachet de drumuri, mai ales că sunt fonduri pentru lucrul acesta. Iarăși o problemă importantă de care ne-am lovit în campania electorală, adică în discuțiile cu oamenii, ține de cadastrarea zonei. Un obiectiv foarte important și pentru primărie și pentru oameni. Primăria știe exact pe ce se bazează ca și suprafețe, ca și clădiri și, la fel, s-ar reduce numărul de litigii, inclusiv pentru subvențiile APIA, ar fi mult mai simplu. La fel, pentru 2024 e un obiectiv obligatoriu de realizat. Celelalte comune deja au început demersurile, sperăm și aici să le începem. Și obiectivul de suflet, care a fost și principalul obiectiv în campania electorală, este încercarea de a recupera terenul de la Hidroelectrica, aproximativ 8 hectare care sunt în paragină deocamdată, de lângă hidrocentrală, care a fost folosit pentru construcția hidrocentralei. Acum s-a adus la starea inițială dar stă, în condițiile în care primăria nu are teren pentru orice investiție, parc fotovoltaic, sală de sport, orice, nu există teren. Deci eu consider că ar fi un obiectiv important readucerea acestui teren în patrimoniul comunei. Cam asta ține de obiective.
– Eu sper să le îndepliniți pe toate. Mai am o curiozitate specifică despre drumul către Mănăstirea Petru Vodă.
Iarăși o discuție importantă în campanie, pe care n-aș vrea s-o uităm. Am promis reabilitarea și definitivarea drumului, pentru că o parte este asfaltat, trebuie ajuns efectiv până la mănăstire. Acolo mai este o problemă, considerăm și noi și personalul mănăstirii că este importantă proiectarea sistemului de canalizare în paralel cu drumul, cu asfaltarea drumului. Pentru că trebuie amenajată și albia pârâului și atunci ar fi ușor și necesar realizarea sistemului de canalizare. Faci gabioane, după aceea asfaltezi, adică să ieși, nu vii după aceea să spargi drumul ca să faci canalizarea. Și la fluxul de enoriași care ajung la mănăstire, mai ales în sărbători sau de ziua Părintelui Iustin, canalizarea este o problemă gravă, adică sunt 3-4 mii de oameni care au nevoie de aceasta. Deci, părerea mea e că se poate realiza și este o promisiune pe care am făcut-o, pe care mi-o asum, și nici nu vreau să mă gândesc că n-o să facem treaba asta. Cu ajutor și de mai sus, pentru că e o investiție importantă, inclusiv de la Consiliul Județean sperăm să avem sprijinul pentru realizarea acestei investiții.
– Dacă tot ați pomenit de Consiliul Județean, ce relație credeți că veți avea cu el?
Sperăm că o relație bună. Acum, din punct de vedere politic, majoritatea în Consiliul Județean este asigurată de alt partid decât partidul pentru care am candidat eu, dar asta nu ne-ar împiedica la nivel local să avem o bună colaborare pe partea de investiții, cum discutam chiar acum despre drumul de la Hașca, adică e un drum de interes județean, consider eu. Vin oameni din toată țara la mănăstire, n-ar trebui să existe fricțiuni politice la un interes atât de mare inclusiv pentru județ. Eu sper la o colaborare bună, suntem oameni din județ până la urmă, suntem de aici.
– Cum veți gestiona bugetul local?
Aștept să preiau funcția în toamnă. Nu știu foarte multe despre structura bugetului pentru că efectiv în momentul acesta sunt cetățean al comunei și atât, sunt primar ales, dar voi prelua funcția în toamnă. Părerea mea este că trebuie, la fel, pus accentul pe investiții, adică cea mai mare parte a bugetului să se axeze pe investiții. Echipa n-o avem foarte bine creionată, nici cu personalul primăriei deocamdată nu am avut discuții pentru că eu sunt la nivelul de cetățean al comunei, nu am nicio atribuție și nicio funcție. După preluarea funcției vom analiza, vor începe efectiv discuțiile pentru bugetul de anul viitor, în decembrie trebuie creionat și atunci vom pune în aplicare ideile care se pot finanța din fondurile existente.
– Ce măsuri veți lua ca să sprijiniți școlile și educația din comunitate?
Dacă ne referim la școli sunt probleme. Chiar și acum, în ultima ședință de consiliu local s-a discutat că școala de la Galu, școala ”Iustin Pârvu”, are nevoie de anvelopare, are nevoie de reparații, are nevoie de partea de acces. Când plouă este efectiv noroi acolo. Trebuie rezolvat cu accesul, trebuie rezolvată parcarea sau găsită o soluție pentru parcare, este într-o locație foarte periculoasă pe drumul național, într-un vârf de pantă. Părinții își duc copiii dimineața și la amiază, se aglomerează, nu există locuri de parcare, e efectiv periculos. Privind celelalte școli trebuie să avem discuții, o parte dintre ele sunt la nivel de conservare, ele țin tot de Ministerul Educației. Nu mai au cursuri, nu mai au copii, acolo trebuie să vedem dacă le putem folosi în alte scopuri sau în alte condiții dacă există proceduri legale. La fel, o sală de sport, foarte necesară la școala de la Galu, ”Iustin Pârvu”. La nivel mic, adică nu o sală foarte mare, dar o sală de sport.
– Deși mi-ați povestit până acum, v-aș întreba cum credeți că va arăta comuna Poiana Teiului la finalul mandatului dv?
Eu sper să arate diferit, sper să arate la fel cum am început interviul, cu partea care m-a mobilizat să candidez pentru funcția de primar. Sper să arate măcar la nivelul comunelor vecine, dacă nu mult peste. Adică efectiv o comună europeană pentru perioada în care trăim.
– La nivel personal, cum v-ați caracteriza?
La fel cum m-am caracterizat într-unul din clipurile de campanie, fapt care mi s-a mai spus și în discuțiile cu oamenii și discuțiile politice. Se spune că vorbesc prea puțin. Într-adevăr nu sunt foarte vorbăreț, în schimb dacă îmi impun un proiect fac tot ce e posibil ca să-l duc până la capăt, chiar cu vorbe puține. Deci nu sunt un orator prin definiție, chiar nu am vorbele la mine, dar eu zic că am hotărârea și capacitatea de a duce un proiect, orice proiect, până la capăt.
– Foarte frumos. Dacă mai aveți de spus ceva ce nu v-am întrebat și credeți că e important să spuneți?
Sunt conștient că așteptările sunt foarte mari, adică diferența de voturi, la care nu m-am așteptat, îmi impun mie să fac maxim pentru oameni. Oamenii așteaptă ceva, diferența asta de voturi mi-a arătat că sunt așteptări din partea mea și în primul rând vreau să mulțumesc cetățenilor pentru vot, dar sper și încerc din tot sufletul să nu-i dezamăgesc, să nu le dezamăgesc așteptările, să fac ceea ce trebuie pentru ei. Îmi asum să încerc din toată inima să fac ceea ce trebuie.
– Vă mulțumesc foarte mult și să fie o perioadă prosperă și frumoasă.
Sperăm, pentru toată lumea. Mulțumim mult!
A consemnat Alexandru ANDRIEȘ