Privind strict la cifre, o primă concluzie este evidentă. Rezultatele obținute anul acesta de candidații care au susținut examenul de Bacalaureat sunt cele mai bune din ultimii ani. Promovabilitatea a fost de 78,2% la nivel național, cea mai mare din 2014 încoace și una dintre cele mai mari de la introducerea supravegherii video în sălile de examen. Dacă ar fi să privim strict acest indicator, atunci „România Educată” ar trebui să fie clasificată ca un succes. În 2014, promovabilitatea la BAC la nivel național era de 60,6%, de atunci crescând relativ constant. Întrebarea pe care această cifră nu o poate răspunde este și cu cât a crescut nivelul de pregătire și cunoștințe a candidaților. Din mediul celor care cunosc mecanismul de concepere a subiectelor a venit o informație care, în mod normal, ar fi trebuit urmată de demisia ministrului Deca. Aceasta ar fi făcut presiuni la nivelul comisiilor pentru subiecte mult mai ușoare, tocmai pentru a facilita note cât mai bune. Dacă este adevărat și toate semnele sunt că așa este, zicala că ”peștele de la cap se-mpute” este mai actuală ca oricând. În loc să gândească un examen diferențiat, să ia măsuri la nivelul programei școlare, la nivelul soluțiilor pentru ca elevii să fie siguri că diploma de Bacalaureat le va folosi cu adevărat la ceva, onor ministerul are un singur obiectiv, să ascundă sub preș adevărata stare a învățământului românesc și nivelul real de pregătire al absolvenților. Situația în Neamț reflectă, cel puțin în parte, situația la nivel național. Promovabilitatea a crescut și rezultatele în general arată mult mai bine. Numărul mediilor între 9,50 și 10 a crescut substanțial. În 2024, puțin peste 10% din candidații participanți au obținut medii de cel puțin 9,50 față de doar 4,2% în 2023. Asta în condițiile în care numărul candidaților a rămas aproape constant în cei doi ani (3.085 de candidați în 2024 și 3.086 de candidați în 2023). Ceea ce se observă foarte clar este scăderea constantă a procentului candidaților picați în Neamț: 30% în 2021, 25% în 2022, 21,94% în 2023 și doar 20,29% în 2024:
Colegii Naționale, totul bine, pentru că au cu ce
– La cele 6 colegii naționale din Neamț au susținut examenul de Bacalaureat 1.217 candidați, aproape 40% din totalul celor care au participat la „examenul maturității” anul acesta.
– La fel ca și în anii precedenți o concluzie pare evidentă dacă cineva studiază cifrele: cine termină cursurile unui colegiu național este aproape garantat să ia Bacalaureatul. Anul acesta, Colegiul Național ”Petru Rareș” este singurul cu promovabilitate de chiar 100%, dar și celelalte 5 se pot lăuda cu promovabilitate de peste 95%. Mai exact, din cei 1.217 candidați, 1.195 au luat medii de cel puțin 6, deci promovabilitate de puțin peste 98%.
– În privința mediilor pentru fiecare instituție din această categorie, se poate observa o oarecare diferență. Colegiile Naționale ”Petru Rareș” și ”Roman Vodă” au medii de peste 9, urmate de ”Calistrat Hogaș” (8,84) și Informatică (8,71). Pe ultimele locuri sunt Colegiile Naționale ”Ștefan cel Mare” (8,55) și ”Gheorghe Asachi” (8,41)
– O altă situație, nesurprinzătoare de altfel, este că marea majoritate a notelor de 9,50 și peste provin de la Colegiile Naționale – este vorba despre 281 de candidați care au reușit această performanță. Cu alte cuvinte, 90% din totalul acestor medii în Neamț au provenit de la colegiile naționale.
– 52% din totul absolvenților colegiilor naționale din Neamț au reușit să obțină medii de cel puțin 9 la examenul de Bacalaureat:
Bineînțeles că există explicații simple de dedus pentru aceste rezultate. Colegiile Naționale beneficiază de avantaje clare față de celelalte școli din județ. De obicei, colegiile fac chiar o dublă selecție: una în clasa a V-a și încă una în clasa a IX-a, concurența pentru locurile disponibile fiind foarte mare. Colegiile Naționale atrag și cadre didactice cu experiență și au condiții de desfășurare a orelor superioare altor instituții școlare.
Colegiile Tehnice spun o poveste diferită
Situația la Colegiile Tehnice și Tehnologice stă diferit, fapt care nu ar trebui să surprindă pe nimeni. 677 de candidați în Neamț au fost absolvenți ai celor 7 Colegii Tehnice și Tehnologice din județ:
409 dintre aceștia au reușit să promoveze, 60,41%. Pe de o parte, trebuie punctat că și aici s-au văzut progrese. Promovabilitatea la aceste școli a crescut în medie în ultimii ani. În 2022, doar puțin peste 51% de absolvenți de colegii tehnice promovau BAC-ul. Pe de cealaltă parte, nu poate fi ignorat faptul că rezultatele obținute sunt mult sub media județului. Dar, și în acest caz, cifrele spun doar o parte a poveștii. A compara direct rezultatele unui colegiu național cu cele ale unui colegiu tehnic nu este corect. Colegiile naționale pregătesc elevii pentru facultate, cu specializări de matematică-informatică, științe ale naturii, filologie, științe sociale. Menirea colegiilor tehnice și principalul obiectiv al majorității elevilor care sunt înscriși la ele este să învețe o meserie. Asta nu înseamnă că nu sunt cazuri de absolvenți care merg la facultate și se bucură de succes, dar, în general, colegiile tehnice au o abordare mult mai practică. De aceea și specializările lor sună foarte diferit de cele ale colegiilor naționale și a liceelor teoretice în general: tehnician ecologic și protecția calității mediului, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician de telecomunicații, tehnician mecanic, tehnician în turism, etc. Atâta timp cât, în ciuda obiectivelor diferite și a modului diferit de pregătire al elevilor, examenul de Bacalaureat se desfășoară similar și pentru profilurile teoretice și pentru cele practice, discrepanța în rezultate nu se va schimba. Dar asta nu înseamnă că nu putem scoate în evidență și niște elemente pozitive. Ce sare în evidență imediat este rezultatul obținut la Colegiul Tehnologic ”Spiru Haret” Piatra Neamț, unde promovabilitatea este de 97% și media pe școală, de 8,40, se apropie de ceea ce vedem la colegiile naționale. Este adevărat că și numărul de absolvenți este mai mic, doar 43, dar acest lucru nu ia nimic din meritul candidaților și al cadrelor didactice care i-au pregătit. O situație bună vedem și Colegiul Tehnic ”Petru Poni” din Roman, unde promovabilitatea este de peste 80% și o medie pe școală de 7,90. Deși 23 din cei 120 de candidați prezenți la toate probele nu au reușit să promoveze, se pare că aici se creează premisele de reușită pentru absolvenți:
Situații mai puțin pozitive se regăsesc la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” din Târgu Neamț și la Colegiul Tehnic de Transporturi și Colegiul Tehnic Forestier din Piatra Neamț. Toate cele 3 instituții au promovabilitate sub 41%. Dar și aici, pentru o analiză corectă ar trebui să vedem cu ce medii s-a intrat după Evaluare.
Situația în municipii și orașe
Situația în mediul urban din Neamț reflectă ceea ce s-a întâmplat la nivelul întregului județ. În Piatra Neamț a fost promovabilitatea cea mai mare, peste 82%, 1.073 de candidați din cei 1.298 prezenți la toate probele fiind declarați admiși. Situația este foarte apropiată de cea de la Roman, unde promovabilitatea a depășit, de asemenea 80%:
Situația la Târgu Neamț este interesantă. Doar trei instituții școlare din localitate cu candidați la BAC (nu luăm în calcul Vânători Neamț) și rezultatele variază foarte mult. Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” a avut o promovabilitate de 97% și o medie pe școală de 8,55. Liceul ”Vasile Conta” trebuie, de asemenea, evidențiat, deoarece a avut un rezultat foarte bun, fapt care a devenit o obișnuință în ultimii ani, atât la BAC cât și la Evaluarea Națională. O promovabilitate de aproape 90% și o medie pe școală de 7,92. Doar 8 absolvenți de la ”Vasile Conta” au picat BAC-ul și 4 era din promoții anterioare. Se mai poate remarca și faptul că rezultatele celor care nu au reușit să promoveze a fost la limită, picând o singură probă. La polul celălalt a fost Colegiul Tehnic ”Ion Creangă”, cu promovabilitate de doar 40%, doar 77 de candidați din cei 191 fiind declarați admiși. Bicaz și Roznov au fiecare câte un singur liceu teoretic și rezultatele obținute au fost decente. La Bicaz 83 de candidați din 123 prezenți la toate probele au fost declarați admiși în timp ce la Liceul ”Gh. Ruset-Roznovanu” 49 de candidați din 62 au promovat examenul. De fapt, situația de la Roznov poate fi cel mai bine comparată nu cu ce s-a întâmplat la alte școli din mediul urban, ci cu unul dintre cele mai mari licee din mediul rural din Neamț, care a obținut un rezultat foarte bun. Este vorba despre Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” din Săbăoani, care a avut 61 de candidați înscriși. Promovabilitatea a fost de 78,69% și cele mai multe medii au fost între 8 și 8.99 (24).
Liceele de profil-de la o extremă la alta
Liceele cu specializare din Neamț au avut rezultate care au variat de la foarte bune la oarecum îngrijorătoare. Începând cu partea pozitivă, trebuie punctat că liceele cu profil religios continuă să aibă rezultate bune la Bacalaureat:
134 de absolvenți din cele 5 licee de profil au susținut Bacalaureatul anul acesta (prezență 100% ar trebui menționat) și 112 dintre ei au promovat. Este o promovabilitate de 83,58%, peste media județului. Tot un rezultat bun trebuie menționat la Liceul Economic ”Alexandru Ioan Cuza” din Piatra Neamț. Promovabilitate de 81%, peste media județeană și o medie la nivel de școală de 7,73, arată o evoluție pozitivă la această instituție. Absolvenții de la Liceul de Arte ”Victor Brauner” au reușit rezultate destul de bune, promovabilitate puțin sub media județeană, dar care trece de 73%, cu marea majoritate a mediilor fiind între 7 și 9. Problemele cele mai mari au apărut la liceele cu program sportiv din Piatra Neamț și Roman. Aici 168 de absolvenți au susținut BAC-ul și doar 81 au promovat, mai puțin de jumătate. O situația similară cu ceea ce s-a întâmplat și în anii precedenți. Chiar și în cazul celor promovați, cele mai multe medii sunt între 6 și 7, putând fi considerate oarecum la limită. Bineînțeles că și aici se poate aduce același argument ca în cazul colegiilor tehnice, despre nevoia de diferențiere la probele susținute. Dar, cu toate acestea, promovabilitatea de sub 50% într-un an în care rezultatele la nivel de județ și la nivel național au depășit ce s-a văzut în anii trecuți, ar trebui să ridice unele semne de întrebare.
Ce spun directorii de liceee
– Colegiul Național “Petru Rareș” – director Grigoruță Oniciuc: “Colegiul Național «Petru Rareș» cu media 9,23 la nivel de unitate se situează pe locul 10 la nivel național, și asta dacă luăm în calcul colegiile care au 9 sau 34 de elevi, ori noi vorbim de la 150 de elevi în sus. Este un rezultat care confirmă valorile învățământului practicat la «Petru Rareș», a profesorilor și a elevilor care au înțeles să trateze cu maximă seriozitate examenul de maturitate. Iar prin disciplinele alese, care coincid cu cele de la admiterea în învățământul superior, pentru că au confirmat la examenul de Bacalaureat și-au asigurat un loc confortabil la facultățile pe care și le doresc”.
– Colegiul Național “Calistrat Hogaș” – director Brândușa Andrei: ”În anul școlar 2023/2024, examenul a fost susținut de 195 de absolvenți, 193 dintre aceștia având statutul de «Reușit», diploma de Bacalaureat dându-le dreptul de acces în învăţământul superior. Elevii promoției 2020/2024 de la CNCH au toate atributele prioritare ale absolventului de liceu, importante pentru societățile în schimbare, solicitate de actorii sociali și de piața muncii. Îi felicităm pentru notele și mediile foarte bune obținute pe parcursul anilor de liceu, precum și pentru competențele concretizate în rezultate onorante la examenul național de Bacalaureat!”.
– Liceul Teologic Romano-Catolic “Francisc de Assisi” Roman – director Bogdan Emilian Balașcă: “Pentru rezultatele frumoase de la Bacalaureat, cu promovabilitate de peste 97% și cu multe note peste 9, îi mulțumim lui Dumnezeu. Dincolo de aceasta, asemenea rezultate sunt meritul elevilor care au luat în serios pregătirea pentru acest examen, cât și al profesorilor care au dăruit timp, pasiune, responsabilitate și implicare gratuită. Cred că modul în care au dăruit profesorii și frumusețea cu care elevii au crescut în acești ani, cu rezultate frumoase la Bac, exprimă cu adevărat valorile și sensul școlii noastre”.
– Colegiul Tehnologic ”Spiru Haret” Piatra Neamț – director prof. Mititelu Cristodor-Radu: „Ca și în anii școlari precedenți, promovabilitatea la Colegiul Tehnologic «Spiru Haret» este foarte bună, lucru care încununează efortul elevilor și în egală măsură activitatea unui colectiv didactic dedicat. Nu mă refer doar la cadrele didactice care predau discipline la care s-a susținut examen, ci la întreg colectivul CTSH. Colegii au găsit pârghiile necesare să capaciteze și să mențină în formă liceeni, care, în afara rezultatelor obținute la diferite concursuri școlare, au obținut rezultate foarte bune și la examenul maturității (un sfert din elevii au media peste 9, trei sferturi peste 8). Pentru marea majoritate a absolvenților noștri urmează emoțiile admiterii la facultate, prilej să le urăm mult succes mai departe!”
– Liceul Carol I Bicaz – singurul liceu din zonă – director Valeria Balint: ”Din punctul meu de vedere, aceste rezultate au fost mai bune față de cât ne așteptam. Am avut și o clasă foarte slabă și nu ne-am așteptat să aibă rezultate astfel de bune și acea clasă slabă, dar s-au ridicat. Probleme au fost la matematică, întotdeauna matematica este mai grea, dar la celelalte chiar s-au descurcat foarte bine. La clasa cea mai slabă, de exemplu, doar 3 copii nu au luat peste 5 la biologie. Totuși, este o promovabilitate mai mică față de anul trecut. Anul trecut am avut 92% și anul acesta avem 71,17%, mă refer doar la seria curentă. Pe noi asta ne interesează mai mult, întotdeauna fac o analiză. Clasa aceasta slabă la care fac referire, e o clasă formată și din elevi care au continuat după ce au terminat școala profesională. Și chiar și copiii de la profesionala au luat bacalaureatul. Copiii aceștia au intrat la profesională cu media 3-4 și e destul de greu să recuperezi atât de mult la liceu, să ajungi la Bacalaureat să iei 6. Dar acest lucru a fost posibil pentru că avem o echipă foarte bună de profesori și chiar sunt mândră că îi pot coordona acum.”
Vlad BĂLĂNESCU
Angela CROITORU