În contextul în care se discută despre urșii care coboară în zona localităților și unii dintre ei provoacă pagube sau chiar victime omenești, Agenția Pentru Protecția Mediului Neamț (APM) a răspuns unei cereri a Mesagerul de Neamț în legătură cu situația la nivel județean.
Prezentăm răspunsul integral dar, reținem că gestionarii fondurilor cinegetice au făcut un inventar și că în județ avem 619 exemplare de urs brun. Potrivit unui ordin din 2023, patru exemplare ar fi aprobate pentru extragere.
„Vă informăm că în județul Neamț există 12 gestionari de faună de interes cinegetic care dețin în administrare 32 fonduri cinegetice cu specia urs brun (Ursus arctos). În primăvara anului 2024 au fost evaluate de către gestionari 619 de exemplare de urs brun.
Prin Ordinul nr. 2183/22.08.2023 pentru aprobarea nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, pe județul Neamț s-au aprobat la nivelul de prevenție 4 exemplare de urs brun pe fondurile cinegetice Dămuc, Telec, Schit și Borca. Exemplarul alocat pe FC Telec, gestionat de către AJVPS Neamț nu s-a realizat.
Noul ordin privind nivelul de prevenție și intervenție nu a fost publicat în Monitorul Oficial.”
Ce fac autoritățile
După tragedia din munții Bucegi când o tânără de 19 ani a fost atacată și ucisă de un urs, a existat o presiune din ce în ce mai mare pentru a se schimba politica privind regimul de vânătoare a acestor animale.
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat marți, 23 iulie 2024, legea care crește cota de recoltare a urșilor bruni de la 220 la 486 de exemplare pe an la nivel național. Aceasta va fi valabilă atât pentru anul 2024, cât și pentru 2025. Legea, votată de Camera Deputaților pe 11 iulie 2024, modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic din 2006, precum și o Ordonanță de urgență din 2021 cu privire la metode de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor.
Conform noii legi, la nivel național 426 de urși pot fi recoltați în scop de prevenție și alți 55 de urși pot fi recoltați în scop de intervenție.
Alexandru Andrieș