Instituțiile financiare nebancare (IFN) au devenit foarte populare, mai ales pentru românii care au nevoie de bani repede și fără prea multă birocrație. O simplă căutare pe Google a acronimului IFN oferă, înainte de o explicație despre ce sunt aceste companii, patru link-uri sponsorizate cu anunțuri care promovează „credit cu aprobare rapidă”, „credit în doar 5 minute”, „credit cu 0% dobândă în primele 30 de zile”. În Registrul Băncii Naționale figurează 168 de astfel de companii.
Cum au ajuns aceste firme în fața Curții Constituționale?
Cei care apelează la IFN-uri sunt persoane care au nevoie de bani pe termen scurt, de obicei pentru cheltuieli curente și care se așteaptă să poată returna acești bani în foarte scurt timp. Faptul că aceste companii au mult mai puține condiții pentru a acorda credite și promit „o% în primele zile”, tentează multe persoane care au venituri mai mici sau care nu pot obține împrumuturi de la bănci.
Probleme mari apar însă atunci când persoana care se împrumută nu plătește în acea „perioadă de grație de 0% dobândă”. O poveste publicată recent de site-ul snoop.ro (sursă aici). Este cazul unei familii din județul Vaslui care a împrumutat 4.700 de lei de la un IFN. „ Soțul s-a bucurat că i-au aprobat creditul și nu s-a mai uitat la contract. I l-au trimis pe mail, el nici măcar nu l-a deschis. A crezut că o să plătească în câteva luni și că o să dea 5.000 sau 6.000 de lei înapoi”. Familia ajuns să datoreze 34.000, de peste 7 ori mai mult decât suma împrumutată. Aceste firme nu operează doar în România. În Statele Unite au numele de Pay Day Lenders (deoarece acordă împrumuturi care de obicei se restituie la următorul salariu – Pay Day) și diverse forme de IFN funcționează și se dezvoltă masiv pe teritoriul Uniunii Europene, mai ales în condiții de criză economic.
Ce spune CCR și o mică victorie pentru datornici
O lege care a trecut în Parlamentul României limita suma pe care IFN-urile le puteau cere de la cei care le foloseau serviciile, pentru a nu se mai ajunge la situații de tipul celei descrise mai sus. Legea a fost contestată la Curtea Constituțională de un grup de 54 de deputați aparținând grupului USR și deputați neafiliați. CCR a decis, cu unanimitate de voturi că actul normativ este în integralitate constituțional și legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Unul dintre inițiatorii legii, deputat Daniel Zamfir a explicat și consecințele pentru IFN-uri și datornici: „În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând aici și orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită. În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită.
În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând aici și orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită. Dacă nivelul DAE este mai ridicat decât plafoanele stabilite la art. 4-6, acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească. În cazul creditelor de consum acordate de IFN in valoare maxima de 15.000 de lei, valoarea totala plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului”, a postat acesta pe pagina sa de Facebook.
Trebuie menționat că deși această lege va fi o lovitură pentru IFN-uri și reprezintă o gură de oxigen pentru datornici, în continuare cei care apelează la aceste firme ar trebui să aibă mare grijă și să se documenteze corespunzător. Pentru în continuare pot ajunge să datoreze dublul față de suma împrumutată!
Vlad Bălănescu
Un comentariu
O lovitura ar fi sa fie interzise si orice imprumut de bani in afara notarului si a bancilor sa fie considerat infractiune, banii confiscati si sa urmeze si sanctiuni penale.