Primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, a adus acuze grave, pe modelul Apa Serv la coridoarele de mobilitate, în cadrul emisiunii Cafeaua de dimineață, difuzată de site-ul Mesagerul de Neamț pe 25 iulie 2024, acuzând Direcția Județeană pentru Cultură Neamț că a blocat timp de cel puțin trei luni două proiecte importante, inclusiv cel pentru înlocuirea porțiunii de drum rămase cu piatră cubică de pe Cozla.
Drum spre Cozla – 25 iulie
Primăria ar fi fost inițial informată de Direcția Județeană pentru Cultură că aceasta își declină competența în a oferi un aviz pentru proiect. În prezent, soluția agreată prevede înlocuirea pietrei cubice existente cu piatră cubică nouă, iar piatra veche va fi relocată în Grădina publică Nicu Albu.
Foto: Grădina Nicu Albu – 25 iulie
Reporterii Mesagerul de Neamț au încercat să obțină o reacție oficială din partea Direcției Județene pentru Cultură cu privire la declarațiile primarului și să afle de ce nu s-a optat pentru o uniformizare completă a drumului de pe Cozla, fie cu piatră cubică, fie cu asfalt. Directorul instituției, Rocsana Rosanu, se află în concediu, iar înlocuitoarea sa, Mădălina Mariuțac, a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect. Pe modelul altor instituții județene, în cazul acesta dacă șefa este în concediu, nu se transferă și prerogativa de a cuvânta în fața presei.
Ce a spus domnul primar, Andrei Carabelea, în emisiune :
După două încercări eșuate de a discuta cu persoana delegată să conducă Direcția în lipsa directorului plecat în concediu și un telefon dat chiar doamnei director Rocsanu Josanu, am primit, nu direct, ci la secțiunea comentarii, un drept la replică la afirmațiile primarului, pe care-l publicăm integral.
Drept la replica fata de criticile adresate Directiei pentru Cultira Neamt de primarul Carabelea in emisiunea “Cafeaua de dimineata” din data de 25 iulie 2024.
„Dezinformare, nemultumire de om frustrat care vrea sa justifice eesecurile din perioada de mandat criticand alte institutii care-si fac treaba. Cat priveste afirmatiile tendentioase la adresa Directiei pentru Cultura (de la minutul 13), ele provin din faptul ca am dorit conservarea ultimului tronson istoric din vechiul drum pietonal ce duce pe Cozla. Am supus proiectul analizei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Suceava, care a sustinut punctul nostru de vedere. Asta nu inseamna, d-le primar, ca ne-am declinat competenta, ci doar ne-am sfatuit cu specialistii. Oricum, singur ati recunoscut ca ati primit acordul de a inlocui vechea piatra cubica cu una nou, pentru siguranta traficului.
Nu mai are rost sa vorbim despre modul in care intelege dl primar sa respecte legislatia in domeniul autorizarii lucrarilor in constructii: a inceput lucrarile de mutare a pietrei cubice inainte de a obtine toate avizele necesare si, implicit, fara autorizatie de construire, fapta ce ar trebui pedepsita, potrivit legii. Dar ca sa nu planga din nou, il iertam.
Din pacate, o asemenea atitudine de copil de 3 ani suparat si nervos pentru ca nu i se da jucaria pe care o vrea nu va face deloc cinste, domnule primar Carabelea.”
Rocsana Josanu -director executiv DJC Neamt
Precizare absolut necesară: Dacă instituția răspundea la solicitările redacției de a lămuri situația, nu era necesar nici un drept la replică. dar nu a fost să fie și nu ne rămâne decât să consemnăm că, în lipsa șefului, și Direcția pentru Cultură intră în categoria celor care nu cuvântă. Lucru care nu s-a mai întâmplat până acum.
Întrebare la care nu am primit răspuns: este mai mult decât normală chestiunea cu conservarea ultimului tronson istoric din vechiul drum pietonal care duce pe Cozla. dar de ce a fost lăsată primăria ( cu sau fără aviz, cu sau fără specialiștii de la Suceava, să asfalteze partea de la zona de panoramă până în poiana care duce spre terasa Gospodinelor? Că așa pare normal, ori conservi tot, ori deloc, că doar e același drum, nu e nici o intersecție la mijloc, doar o curbă. Așteptăm un răspuns la fel de convingător precum dreptul la replică.
(V.B.)
Foto/Video Bogdan Călian