Iustina Agafiței, elevă a clasei de gimnaziu din cadrul Colegiului Național “Ștefan cel Mare” Târgu-Neamț, a reușit performanța de a obține cea mai mare medie la examenul de Evaluare Națională din Neamț, cu doar 5 sutimi sub nota maximă. Iustina a luat nota 10 la matematică și 9,90 la limba și literatura română. Performanța este cu atât mai importantă cu cât vine de la un copil care a crescut și învățat în Italia și s-a întors în țară abia în 2022, petrecând doar doi ani la ”Ștefan cel Mare”, având doar probleme cu ”recuperarea problemelor de morfologie”.
Este un rezultat muncit, pentru care Iustina a renunțat la mare parte din timpul liber, concentrându-se intens pe pregătirea la cele două materii pentru a obține o medie cât mai bună care-i va permite să meargă acolo unde își dorește, la un liceu bun la specializarea științe ale naturii. La colegiul în care a învățat ultima medie anul trecut la această specializare a fost 8,76, mai mare cu 80 de sutimi decât cea de la filologie. Despre modul în care a reușit această performanță, Iustina spune: “Îmi organizam programul astfel încât, după ce terminam lecțiile pentru școală, să am timp să dedic câteva ore pentru studiul suplimentar”.
Limbile străine, lectura și matematica – pasiuni de gimnaziu
Iustina Agafiței a fost întotdeauna un copil muncitor, dedicat studiului. Vorbesc pentru ea rezultate obținute în ultimii ani. Pasiunea pentru matematică a avut-o încă din clasele primare când a participat, constant, an de an, la Concursul național “LuminaMath”, iar anul acesta, mai ales că matematica era disciplină de examen, a mers atât la etapa online, cât și la proba scrisă a competiției.
În clasa a VII-a a obținut mențiune la etapa județeană a olimpiadei de limba franceză și tot mențiune, de această dată la etapa națională, a olimpiadei de limba italiană. Rezultatul de la italiană vine și ca urmare a faptului că și-a petrecut mare parte din copilărie în țara lui Dante, Tiziano și Verdi, revenind împreună cu familia în România în 2022.
Este încrezătoare în forțele proprii pentru că știe cât a studiat, este disciplinată și a învățat, în primul rând, să își organizeze foarte strict timpul, în așa fel încât să se poată bucura și de momente de relaxare, pe care și le oferă ca pe un fel de premiu, după orele de muncă.
Încăpățânarea și sutimile de la… morfologie
Chiar dacă a petrecut doar doi ani în gimnaziul de la Târgu-Neamț, s-a atașat de profesorii de aici, în special de profesoara de matematică, Elisabeta Gabor și de profesoarele de limba și literatura română, Mihaela Olariu și Andreea Avasâlcăi, cărora este convinsă că le datorează mare parte din rezultatul obținut la examenul de Evaluare Națională. A lucrat zilnic, pentru a-și consolida informația primită la școală, suplimentar câte 3-4 ore pe zi. Și acest lucru a ajutat-o din plin să obțină note atât de bune oferindu-i șansa de a alege acum orice colegiu de elită, “Petru Rareș”, “Calistrat Hogaș” sau colegiul actual, “Ștefan cel Mare”, care are specializarea științele naturii, pentru care va opta mai departe, și-o va dori ca elevă. Consideră că subiectele primite la limba și literatura română și la matematică la examen au fost de nivel mediu, din punctul ei de vedere ar fi putut face față la unele subiecte mai grele de atât.
“Acele sutimi care m-au despărțit de nota 10, le-am pierdut la partea de gramatică la exercițiul 8. Venind în România în clasa a VII-a, nu am reușit să recuperez în totalitate noțiunile de morfologie”, explică Iustina. Se autocaracterizează cu un ochi critic, ca fiind o persoană ambițioasă, calitate pentru care este apreciată de familiei, profesori și prieteni, dar este conștientă și de faptul că încăpățânarea poate să-i strice planurile uneori.
Sport, lectură și plimbări în natură
În familia Agafiței, Iustina este mezina, ceea ce a plasat-o cumva într-o zonă de protecție, chiar și din partea fratelui cu șapte ani mai mare decât ea, care își va lua licența în informatică în această vară. Este bucuria părinților, se bucură de sprijinul și aprecierea familiei și, cu modestia copilului educat, dă Cezarului ce este al Cezarului:
“Cu siguranță nu aș fi putut obține acest rezultat fără susținerea familiei și a profesorilor. Țin să le mulțumesc doamnelor profesoare în primul rând, care m-au susținut foarte mult în pregătirea mea extrașcolară și m-au motivat pentru a da ce-i mai bun din mine, în special doamnei profesoare de matematică Elisabeta Gabor. Totodată mulțumesc și familiei mele care mi-a oferit mereu suportul necesar!”.
De mică s-a refugiat în cărți, citind ori de câte ori avea ocazia, însă și sportul și mai ales mișcarea în aer liber se numără printre bucuriile pe care și le oferă cât de des poate. Faptul că și-a petrecut copilăria în Italia a fost, până la urmă, pentru Iustina, o aventură pozitivă. A învățat limba lui Umberto Eco cu o mai mare ușurință, a luat contact cu o cultură fascinantă, cu o lume recunoscută pentru artă, moștenirea arheologică, culturală și literară uriașă și cu locuri de o frumusețe rară. Toate acestea i-au clădit personalitatea, i-au deschis noi orizonturi și au întregit-o transformând-o în adolescenta însetată de cunoaștere care este astăzi.
“Suntem mândri!”
Firesc, reușita Iustinei i-a adus aprecierea nu numai din partea familiei și a prietenilor, ea va rămâne în istoria recentă a Colegiului Național “Ștefan cel Mare” drept eleva care a reușit performanța de a obține cea mai mare medie din județ la Evaluarea Națională.
“Suntem mândri de reușita elevei noastre Iustina Agafiței, care a adus în palmaresul nostru cea mai mare notă la Evaluarea Națională din județ. În egală măsură, ne mândrim cu fiecare dintre absolvenții noștri de gimnaziu care au reușit să-și atingă nivelul de performanță, indiferent de nota pe care au obținut-o. Fiecare notă reprezintă un efort comun al elevilor, al profesorilor și al părinților”, ne-a declarat profesor Raluca Margine, directorul Colegiului Național “Ștefan cel Mare” Târgu Neamț.
Anul școlar 2024-2025 va veni pentru Iustina cu noi provocări, cu noi colegi și noi profesori, cu un alt fel de a se descoperi pe sine în fața lumii și mai ales, cu noi informații și discipline. Suntem convinși că vom mai auzi despre ea în anii care vin printre olimpicii cu rezultate deosebite, iar dacă viața o va îndrepta către o catedră de matematică sau de științe ale naturii, are toarte șansele să devină un profesor dedicat care știe cum să le insufle elevilor săi dedicarea pentru studiu.
Clasa în care a învățat Iustina avea 38 de elevi. Dintre aceștia 7 au performat cu note sub 5, 21 au avut note între 5 și 7, doar 7 au ajuns cu note între 8 și nouă, 2 cu note până la 9,5 și Iustina care s-a apropiat de 10. Este clar că vorbim aici mai mult de o performanță personală, clasa apărând ca una cu rezultate mediocre. Cu atât mai mult merită apreciat rezultatul obținut de această fată care arată că ”repatrierea” celor plecați este posibilă și la acest nivel.
Angela CROITORU