Chiar dacă per total la examenul de evaluare națională din această vară niciun candidat din Neamț nu a obținut media 10, potrivit rezultatelor înainte de contestații, au fost 5 candidați de 10 la limba și literatura română și 8 de notă maximă la matematică. Balanța rămâne destul de echilibrată, fără să încline prea mult spre pregătirea reală sau umană în general în această generație de absolvenți de gimnaziu, după cum se poate vedea din analiza rezultatelor obținute la evaluare, realizată de președintele comisiei județene de evaluare Neamț, inspector general școlar adjunct Dana Lăcrămioara Păiuș.
Alți 589 de candidați au luat note cuprinse între 9 și 9,99 la limba română, în timp ce la extrema cealaltă se află 1.028 de candidați notați sub 4,99. Rata de prezență la această probă a fost de 98, 89%, cu 44 de absenți. 2.900 de candidați au obținut note de trecere, mai mari sau egale cu 5 (cinci) la această probă. La matematică, au fost prezenți 3.927 de candidați, 45 au lipsit și 2.539 de candidați au luat notă de trecere.
În privința mediilor obținute, 31,43% nu au avut medie de trecere, adică 1.241 dintre absolvenți au medii sub 5,00, în timp ce 392 sunt la extrema cealaltă cu note între 9 și 9,99. De remarcat că cei mai mulți dintre elevii ce au luat medii de trecere, 614 au obținut medii cuprinse între 8 și 8,99.
Niciun absolvent nu a fost prins încercând să fraudeze examenul în Neamț, deci nu au fost eliminați. 54 de candidați au susținut probele de examen în condiții speciale, fiind vorba despre copii cu CES sau diferite dizabilități. O fetiță din Neamț a fost nevoită să susțină cele două probe scrise din spitalul din Cluj-Napoca în care era internată pentru o problemă destul de gravă de sănătate.
Angela Croitoru