Georgiana Emilia Tanasă, o talentată interpretă de muzică populară, în vârstă de 23 de ani, s-a născut în Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, unde și-a petrecut copilăria într-o atmosferă familială și protectoare. La vârsta de 6 ani, s-a mutat cu familia în Costișa, județul Neamț, unde a început un nou capitol al vieții sale, marcat de prieteni noi și năzbâtii copilărești.
„Am copilărit la Moldova Nouă, un oraș micuț din județul Caraș-Severin și fiind atât de mic, am simțit cumva că suntem toți ca o mare familie. M-am simțit mereu protejată de toți oamenii din oraș. Toată lumea știa de năzbâtiile mele și de prietenii pe care îi învăț să facă și ei la rândul lor prostii”.
La 9 ani și-a început cariera muzicală
Trei ani mai târziu, la 9 ani, Georgiana a descoperit pasiunea pentru muzica populară, îndrumată de preotul din sat, care a remarcat talentul ei și a format un cor de copii la biserică. Aceasta a fost doar începutul unui drum lung și plin de succes în muzica populară.
„Eu pur și simplu cântam, îmi plăcea să cânt, dar nu știam că am într-adevăr voce. Preotul din sat a format un cor de copii la biserică, m-a descoperit și de acolo a pornit totul. Dumnealui și-a dat seama că am voce și că merită să fac ceva cu asta și mai ales voce pe muzică populară, nu pe muzică ușoară. Ceea ce pe mine m-a dezamăgit, pentru că la momentul respectiv nu eram atât de atrasă de muzică populară”.
Pentru că a iubit muzica, a urmat Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț, unde a avut parte de îndrumare și sfaturi care au ajutat-o de-a lungul carierei.
„Persoanele care mi-au fost alături și m-au sprijinit de-a lungul timpului sunt profesorii pe care i-am avut, începând chiar de la grădiniță cu doamna educatoare, continuând cu preotul din sat care mi-a găsit această vocație, doamna Maria Șalaru, prima mea profesoară de canto, doamna conf. univ. dr. Delia Stoian Irimie, doamna Mancaș Mihaela și domnul Miron Daniel, profesori de canto în cadrul Liceului de Arte Victor Brauner, domnul profesor Ionel Ciobanu și nu în ultimul rând, domnul diriginte, domnul Adrian G. Romila. Cu toți au avut ceva de adăugat la bagajul meu de cunoștințe”.
Georgiana a participat la numeroase concursuri de muzică populară, obținând premii importante la concursuri și olimpiade.
„În perioada liceului, 2016-2019, am participat la multe festivaluri și concursuri. Cele mai importante participări sunt: la Festivalul Concurs interjudețean Vrancea, plai de dor, Focșani – Premiul I, Festivalul Național de muzică și meșteșuguri populare Leru-i ler – Diplomă de excelență, Festivalul de interpretare vocală a cântecului popular Bobocel de la Bacău – Premiul I, Festivalul- concurs Cântecele neamului, Suceava – Premiul special, Festivalul concurs Național Florile Ceahlăului, Piatra Neamț – Premiul III, Festivalul Concurs Național Mariana Drăghicescu, Timișoara – Premiul II, Diploma de excelență la Festivalul Internațional Emanuel Elenescu, Piatra Neamț, Festivalul Concurs de Folclor Dor de cânt românesc, Cumpăna – Premiul I, Concursul Internațional Emanuel Elenescu, Piatra Neamț – Premiul I (finalist), Participarea la concursul televizat – Vedeta populară (TVR 1), Festivalul concurs de muzică populară Flori în Țara Bârsei, Brașov- Premiul I, Diplomă de excelență – cu ocazia Zilelor Municipiului Piatra-Neamț, Concursul național Primăvara Artelor, Bacău – Trofeul Festivalului, Concurs Național Diplomă de excelență – pentru rezultate remarcabile obținute la competițiile naționale ale performanței școlare (Sărbătoarea Școlii Nemțene), Concurs de interpretare a cântecului tradițional Cântece de viță veche, Focșani – Trofeul festivalului, Olimpiada Națională de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale (clasele IX-XII), Craiova – Premiul II, Premiul de excelență – Laureată a Olimpiadei Naționale de interpretare vocală instrumentală și studii teoretice muzicale, Olimpiada Națională de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale (clasele IX-XII), București – Premiul II, Diplomă de excelență – în cadrul Sărbătorii Școlii Nemțene, pentru rezultatele obținute la etapa națională a competițiilor școlare”.
Ea a întâmpinat și dezamăgiri în acest drum, dar toate acestea au contribuit la dezvoltarea ei ca artist. Ea consideră că experiența dobândită este mai valoroasă decât premiile în sine.
A prins drag de istorie încă din timpul liceului
Pe lângă muzică, Georgiana a dezvoltat o pasiune pentru istorie în timpul liceului, când se pregătea pentru examenul de bacalaureat sub îndrumarea profesorului Gârțu Nicolae. Această pasiune a condus-o la Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai și ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima.
„Pasiunea mea pentru istorie începe destul de târziu față de cea de muzică și în ultimii doi ani de liceu, atunci când profesorul din gimnaziu, domnul Gârțu Nicolae, m-a ajutat să învăț pentru examenul de bacalaureat. Astfel că, mai în glumă, mai în serios, am zis, doamne, aș putea să ajung la facultatea de istorie deja. Atât de multe știu, atât de multe mi se părea că știu, de fapt. Și iată că am ajuns la Cluj, unde am dat la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, dar am dat și la Academia de Muzică Gheorghe Dima, pentru că nu puteam să-mi las prima pasiune să moară. În anul 3 de facultate, pot să zic că mi-am găsit locul în acea facultate de istorie pentru că nu m-am gândit că o să fie atât de grea și o să am atât de mult de parcurs, am ales să fac arheologie, un domeniu care îmi place extrem de mult și nu e atât de popular la noi în țară. În prezent termin masterul de arheologie și studii clasice tot la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și îmi doresc, de ce nu, să continui și cu un doctorat în acest domeniu, însă rămâne de văzut”.
Familia o ajută atât pe plan profesional, cât și personal
Georgiana își menține echilibrul între viața profesională și personală cu ajutorul partenerului ei, care este și el cântăreț.
„Ne înțelegem din toate punctele de vedere, și profesional, și personal. Acest lucru mă ajută foarte mult”.
Părinții ei au jucat, de asemenea, un rol esențial în succesul său, oferindu-i sprijinul necesar de-a lungul carierei.
„Fără ei nu aș fi reușit nimic din ce am făcut până acum și din ce sunt astăzi”.
Tânăra artistă apreciază calitatea în muzică și este pasionată de doine, considerând că acestea pun cel mai bine în valoare vocea unui artist.
„Îmi place foarte mult să cânt doine. Știu că la evenimente nu se cântă doine, dar mie mi-ar plăcea să cânt, pentru că îmi plac foarte mult și pentru că doar atunci când cânți o doină îți pui în valoare vocea. Și bineînțeles și textul melodiilor, care din păcate în ziua de astăzi nu mai e atât de calitativ”.
Printre alte pasiuni ale sale se numără plimbările în natură, alergatul, sportul, și cititul.
„Eșecul nu există”
Georgiana consideră că eșecul nu există, ci doar experiențe care contribuie la creșterea personală și profesională.
„Fiind într-o perioadă stresantă din viața mea, am realizat că de fapt eșecul nu există și că la fel este subiectiv și este acolo doar dacă vrei tu să-l vezi ca eșec. În rest sunt doar experiențe și doar trepte către a ajunge acolo unde îți dorești tu. Deci pentru mine nu există și nu ar trebui să existe pentru că asta sperie foarte mult oamenii, frica aceasta de eșec. Ar trebui să te bucuri că ai avut acea experiență, că a fost mai puțin plăcută, că a fost mai bună, din orice situație ai avut de învățat câte ceva”.
Tânăra artistă, Georgiana Emilia Tănasă, și-a găsit drumul în viață printr-o combinație de talent, muncă și susținere din partea celor dragi. Planurile de viitor: revenirea pe scena concursurilor și festivalurilor de muzică populară și continuarea studiilor în arheologie.
Denisa POPA