Au trecut aproape două luni de la finalul campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare și municipiul Piatra-Neamț continuă să fie înțesat de panouri cu afișe electorale, atâtea câte au mai rămas după ce unii și-au exprimat dezacordul rupând o parte dintre ele.
Am încercat să aflăm cine are responsabilitatea de a le strânge, care ar fi termenul legal și dacă există sancțiuni în acest sens.
„Din lumea celor care nu cuvântă”- AEP Neamț
Prima instituție către care ne-am îndreptat, în mod firesc, a fost Autoritatea Electorală Permanentă – cea care veghează la respectarea legislației electorale – mai exact la directorul Direcției Județene Neamț, Eduard Anton. Acesta ne-a informat că nu este “abilitat” să ne răspundă la niciun fel de întrebări și ne-a trimis la centru, la AEP București. Am încercat să aflăm în baza cărei prevederi legale sau interne nu poate un director al unei instituții județene a statului să vorbească cu presa.
După un răgaz… pentru a se informa, directorul Anton ne-a răspuns că este vorba despre niște norme interne, despre un regulament propriu și ideea este că ei nu pot, dar putem întreba la centru, care ne vor răspunde … în termenul legal.
În concluzie, avem încă o Direcția Județeană mută, nu are voie să vorbească cu presa.
Poliția locală păzește, Publiserv execută, primăria plătește!
Am solicitat opinia Poliției Locale Piatra-Neamț, purtătorul de cuvânt Irina Ștefănescu informându-ne că singura chestiune de care se ocupă polițiștii locali este “integritatea afișelor pe parcursul campaniei electorale”. De panouri s-a ocupat societatea Publiserv care le are… pe stoc.
Cele mai interesante informații au venit din această zonă, de la directorul Marius Ghineț: „Nu există niciun termen stipulat de legislația electorală privitor la strângerea afișelor! Privind afișajul, Primăria Piatra-Neamț a făcut o solicitare către noi, pentru că noi deținem panourile respective. Noi am făcut o ofertă pentru tot anul, pentru că sunt mai multe runde de alegeri, fiecare cu campanie electorală și afișaj. Oferta noastră era undeva la 500.000 – 600.000 de lei pentru tot anul, bani în care era prinsă și strângerea afișelor după finalizarea fiecărei campanii. Primăria ne-a răspuns că nu dispune decât de 100.000 de lei. Nimeni nu muncește fără bani! Așa că, de acești bani, noi am curățat și vopsit panourile și le-am montat. Mai departe este treaba primăriei. Probabil, cu puțin timp înainte de a începe următoarea campanie electorală, vor începe să se agite și vor ajunge din nou la noi. Din ceea ce știu eu, poate greșesc, există fonduri care se trimit de la bugetul central pentru toate aceste lucruri legate de organizarea alegerilor”.
Așadar, dacă așa stau lucrurile, atunci e liber la publicitate gratis pe panourile electorale! Oricine are ceva de vândut, închiriat sau are ceva de spus se poate folosi, bine mersi, de aceste panouri! Nimeni nu răspunde pentru ele. Nimeni nu le curăță și e păcat să stea nefolosite sau doar cu personaje politice.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini: Bogdan Călian
Un comentariu
Aha! Deci de 100.000 lei au curățat, vopsit și montat panourile? Dar ce restul 400.000-500.000 lei ce ar fi trebuit sa facă? Să strângă afișele?