Cea de-a patra seară a festivalului “Vacanțe Muzicale” a fost una cu adevărat specială, nu numai datorită spectacolelor susținute de artiști remarcabili, ci și printr-o prezență regală – Principele Nicolae al României și Principesa Alina-Maria, dar și prin promptitudinea cu care a acționat Carmen Nastasă -directorul Centrului pentru Cultură și Artă “Carmen Saeculare” în momentul în care furtuna a pus în pericol siguranța celor prezenți. Seara a debutat în sala mare a Consiliului Județean Neamț cu un concert – portret de artist nemțean – Emmy Constantin Dumitru, care este recunoscut în primul rând pentru pionieratul în interpretarea unor piese clasice de valoare transcrise pentru acordeon. Emmy are 26 de ani este absolvent al Liceului de Artă “Victor Brauner” și al Academiei Regale de Muzică din Londra. Provine dintr-o familie de artiști acordeoniști și violoniști autodidacți, a studiat muzica încă de la vârsta de 5 ani, a început cu pianul, dar în clasa a V-a a început să studieze acordeonul în paralel cu pianul. A avut privilegiul și bucuria de a studia și a colabora cu nume mari ale muzicii clasice precum Ksenija Sidorova, Mario Stefano Pietrodarchi, Renzo Ruggieri, Romano Viazzani, Franko Bozac și Alfred Melichar.
Concertul cameral de aseară, 10 iulie, a fost moderat de directorul artistic al festivalului conf. univ. dr. Mihaela Spiridon, într-un dialog cu artistul. Alături de Emmy, în concert, au fost și Bianca-Adelina Podosu – vioara I, Cosmin Sipoș -vioara a II-a, Ioana Mardare -violă, George Bosnea -violoncel și Marco-Gabriel Bălău – contrabas, toți absolvenți de la Brauner. Publicul a avut încântarea de a audia, în premieră națională, Aliaksandr Yasinski -“MIP-Mir-Peace”, dar și piese cu greutate din repertoriul muzicii clasice internaționale scrise de Ceaikovski, Sergey Voytenko, Franck Angelis, Eric Satie, Bela Bartok. Există un adevărat duel între muzicieni, unii fiind susținători ai transcrierilor pieselor clasice, în special pentru pian, pentru acordeon, iar alții sunt împotrivă. Emmy a fost apostrofat înaintea unui concert de către un pianist: “N-o să poți cânta niciodată Ceaikovski la acordeon așa cum este cântat la pian”, iar replica lui a fost: “Tocmai asta e, n-o să-l cânt la fel ca la pian!”.
Spectacolul de jazz susținut de Sorin Zlat Quintet a fost precedat de o prezentare a Asociației MIFNE România din Piatra-Neamț, care a înființat cel de-al doilea centru din țară pentru diagnosticarea precoce a autismului timpuriu, înainte de împlinirea vârstei de doi ani.
Principele Nicolae al României aflat la festival ca spectator și președinte onorific al MIFNE, a vorbit despre bucuria de a fi prezent la Piatra-Neamț și despre admirația pe care le are pentru Sânziana Burcea și activitatea ei, apreciind calitatea festivalului Vacanțe Muzicale. Principesa Alina-Maria și Sânziana Burcea au vorbit despre MIFNE România și problemele pe care le întâmpină părinții copiilor cu autism, iar Carmen Nastasă -organizatorul festivalului- despre bucuria de a avea invitați pe altețele lor regale și despre emoțiile legate de festival.
Furtuna care s-a pornit aproape concomitent cu începerea concertului de jazz românesc al Quintetului Sorin Zlat, a determinat-o pe Carmen Nastasă să decidă oprirea evenimentului, la cea de-a treia piesă din concert.
Vântul puternic amenința să smulgă ecranul din stânga scenei, chiar în imediata apropiere, în primul rând de scaune din fața scenei, aflându-se principele și principesa. Aceștia au fost conduși de urgență într-o zonă de siguranță, prezentatorii anunțând oprirea festivalului pentru siguranța spectatorilor. O seară de festival furtunoasă în adevăratul sens al cuvântului.
Angela Croitoru
VIDEO: Bogdan Călian