După ce am încercat, inițial fără rezultat, să aflăm detalii despre controalele care au loc la comercianții de pepeni, pentru verificarea concentrației de pesticide (amănunte aici ), am avut surpriza plăcută de a fi contactați de directorul Autorității Naționale Fitosanitare. Romeo Șoldea a explicat în amănunt cum se derulează verificările la nivel național, dar și punctual pentru județul Neamț.
„Pentru județul Neamț, situația este identică cu celelalte județe din țară. Pentru aceste două sortimente de fructe, pepene galben și roșu, prelevăm probe, o dată prin programul național de monitorizare, în cadrul căruia noi am stabilit un număr de 84 de probe, asta însemnând câte două pe județ. O probă de pepene roșu și una de pepene galben. S-a suplimentat numărul de probe cu încă 102, și ajungem la un total de 186, iar pentru județul Neamț numărul de probe a fost dublat, de la 2 la 4. Prin programul național de monitorizare prelevăm și analizăm de la producători, depozite și supermarketuri, iar în cadrul acțiunii de control tematic prelevăm stric din piețe. Așadar, la nivelul județului Neamț o probă de pepene roșu va fi prelevată de la producător, depozit sau supermarket, iar cealaltă probă din piața din reședința de județ, de regulă cea mai mare. La fel și la pepenele galben”, a punctat Romeo Șoldea, directorul Autorității Naționale Fitosanitare.
Procedura prevede că, fiecare județ stabilește momentul în care prelevează probele, acțiunea având loc în perioada 8 iulie – 31 august. „De la Neamț, aștept probele de pepeni în perioada 8 iulie – 31 august. Din momentul în care acestea intră în laborator, obținem rezultatul în 3-5 zile, iar în cazul unei probe neconforme, se reintroduce la analiză și atunci mai sunt 2 zile. Maximul pentru obținerea rezultatului este 3-7 zile”, a punctat directorul Șoldea.
În cazul unei probe neconforme, se stabilește pe teren dacă din lotul respectiv mai există fructe la vânzare, caz în care se opresc de la comercializare. Simultan, vânzătorul este amendat pentru comercializarea de produse cu limita maximă de pesticide depășită. Sancțiunea pecuniară este cuprinsă între 500 și 2.000 de lei, în funcție de mărimea lotului din care a făcut parte proba neconformă.
Dincolo de detaliile tehnice ale unei astfel de verificări a inspectorilor, de apreciat este atitudinea conducerii Autorității Naționale Fitosanitare care a revenit cu detalii și amănunte despre acțiunea din Neamț.
Să mai reținem, pe final că numărul de probe din Neamț s-a dublat, de la 2 la 4! Nu este o glumă, atât se poate.
(G.S.)
Un comentariu
Pentru pepenii aduși din import când se va face verificări,sau acolo sunt alte interese? Numai ai noștri sunt cei mai rai sau noi suntem cei mai prosti?