O seară superbă de vară a adunat pietrenii vineri, 12 iulie, în fața scenei Festivalului „Vacanțe Muzicale” pentru a intra în atmosfera Bucureștiului de altădată, al anilor ’40, cu ieșirile la promenadă, mese somptuoase la restaurante de lux și mai ales muzicalurile teatrului de revistă “Alhambra”, cu inconfundabila Maria Tănase.
A fost seara muzicii românești, “Poveste din Bucureștiul de odinioară”, cu “Taraful de oraș” și actrița Miruna Ionescu a cărei voce a omagiat spiritul Mariei Tănase preț de aproape două ore în fața unui public cald, implicat, care i-a ovaționat în picioare la scenă deschisă.
În debutul concertului, Miruna Ionescu a interpretat în premieră pe scena festivalului una dintre melodiile compuse de Ion Vasilescu pentru Maria Tănase, “Bade-al neichii, București”, de la celebrarea a 50 de ani de existență a capitalei, în 1959, și care nu a mai fost cântată, din păcate, de atunci.
Aerul aparte al capitalei de altădată, cu luminile orașului, cuplurile ce se plimbau braț la braț, cu protipendada ce umplea până la refuz restaurantele din centrul orașului și muzicalurile care lansau hituri cântate până în zilele noastre, a fost adus pe scenă prin piesele: “Suflet candriu de papuciu”, “Prima poezie”, “Așa începe dragostea”, “Coșarul” maestrului Colea Răutu, “Minciuna”.
Transportați în Bucureștiul interbelic pe aripile muzicii lăutărești de altădată, publicul a participat cu bucurie la această poveste fabuloasă, aplaudând frenetic mai ales la piesele “Mi-am pus busuioc în păr”, “Of, inimioară” și “Ciuleandra”. Concertul a fost presărat cu piese instrumentale iubite de public precum “Hora mărțișorului”, “Frumosul rozmarin”, “Por un cabeza”, “Amapola” sau “Bucuria dragostei” interpretate cu suflet de violonistul Valentin Albeșteanu, urmașul celebrului Ion Albeșteanu.
O seară de pus la păstrare în sufletul celor care au participat la ea, care s-a încheiat cu un purpuriu din cele mai frumoase piese ale Mariei Tănase și cu tradiționala plachetă și coșul de flori din partea publicului oferite de Carmen Nastasă -directorul festivalului.
Informații de background
“Taraful de Oraș” întruchipează povestea tarafurilor din restaurantele de lux ale Bucureștiului Interbelic. Constituit în anul 2015, “Taraful de Oraș” este parte a seriei de concerte “Poveste din Bucureștiul de Odinioară”, asigurând acompaniamentul muzical și a spectacolului “A fost odată în București”, spectacol aflat în stagiunea Teatrului de Revistă Constantin Tănase – București.
“Taraful de Oraș” este o formulă ce provine din neuitatul Taraf “Ion Albeșteanu”, un taraf de tip tradițional, preluat de violonistul Valentin Albeșteanu în anul 1997 și adaptat odată cu trecerea anilor genului muzical de caffe-concert.
Din componența actuală a Tarafului de Oraș fac parte: Valentin Cucu (pian), Nicolae Petrea (contrabas) şi Daniel Mustățea (acordeon). Născut în Bucureşti la data de 18 august 1975, Valentin Albeșteanu este fiul cunoscutului violonist, dirijor și solist vocal Ion Albeșteanu și al solistei de muzică populară Tita Ștefan.
Miruna Ionescu a debut pe scenă la vârsta de 6 ani, fiind primul copil care a interpretat o doină în cadrul emisiunii de televiziune ”Tezaur Folcloric”, fapt pentru care a fost considerată copilul fenomen al muzicii populare românești.
La vârsta de 13 ani a debutat și pe scena Radiodifuziunii Române, alături de Orchestra de Muzică Populară, sub bagheta dirijorului Paraschiv Oprea. Anii copilăriei și adolescenței i-au adus numeroase premii și trofee, dar și prezențe în emisiunile de radio și de televiziune, în concerte și spectacole, alături de mari artiști, interpreți de muzică populară și ușoară, actori de teatru și film.
În 2015, Miruna Ionescu întrerupe colaborarea cu teatrele din București, pentru a se dedica exclusiv televiziunii și proiectului său de suflet, „Poveste din Bucureștiul de Odinioară”, alături de violonistul Valentin Albeșteanu.
Angela Croitoru
VIDEO: Bogdan Călian