În deschiderea manifestărilor dedicate Zilei Marinei Române de la Bicaz, joi, 15 august, primarul Nicolae Sălăgean, a vorbit despre onoarea și responsabilitatea Oficiului de Căpitănie Bicaz, condus de căpitan portuar Alexe Nechifor, și a făcut oficiile de gazdă aducând mulțumiri și felicitându-i pe reprezentanții marinei de ziua lor:
„Tuturor marinarilor, în primul și în primul rând, le urăm din suflet sănătate, ani mulți, buni, sănătoși, frumoși și binecuvântați și “Vânt bun din pupa!”, pentru dumnealor și familiile dumnealor toate bune și, indiferent de vremurile pe care le vom parcurge, știm că vor fi la dispoziția noastră a tuturor! Astăzi este pentru noi, românii creștini ortodocși o dublă sărbătoare, sărbătorim marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului – Maria, Maica Domnului fiind ocrotitoarea Marinei Române. Sigur că această decizie nu a fost luată în perioada comunistă, ci cu mult înainte și este un aspect la care noi trebuie să ținem mult și să-l respectăm! Tuturor celor care poartă numele de Maria, Marian, Marius și toate derivatele, vă urez să aveți parte de ani mulți și buni, frumoși, sănătoși și binecuvântați, să vă bucurați de tot ce este frumos și bine pe acest pământ, alături de frumoasele dumneavoastră familii, de toți cei dragi sufletului dumneavoastră! Și nu uitați, aici, la Bicaz, oricând sunteți așteptați cu brațele deschise! Haideți la noi, la Bicaz, o coajă de pită și-o coadă de păstrăv aici se găsește oricând! La mulți ani tuturor! La mulți ani tuturor marinarilor României! Doamne ajută!”
Manifestarea a fost organizată, ca în fiecare an, de Primăria Orașului Bicaz și Consiliul Local Bicaz în colaborare cu Oficiul de Căpitănie Bicaz, cu sprijinul unor sponsori.
Părintele Nicolae Coșofreț, preot paroh la Izvorul Muntelui, a condus și oficiat slujba de binecuvântare, Te Deum – slujba festivă de mulțumire și de laudă adusă Domnului.
Pe versurile Imnului Eroilor și în sunetul sirenelor ambarcațiunilor aflate în zonă a fost aruncată pe apele lacului Izvorul Muntelui din Bicaz coroana adusă ca ofrandă și aducere aminte pentru sacrificiul suprem al marinarilor români de-a lungul timpului.
Oaspeți ai manifestării din acest an, au fost deputatul AUR de Neamț Dumitrina Mitrea, subprefectul Adrian Ciobanu, consilierul județean Silviu Bogdan Ardeleanu și Ioan Cernat, președintele Grupului de Acțiune Locală (GAL) Ceahlău.
„Conducerea Consiliului Județean Neamț nu a putut fi prezentă astăzi aici, la acest frumos eveniment, așa că, în numele colegilor mei de la Consiliul Județean, transmit felicitări primăriei și consiliului local pentru continuarea tradiției prin organizarea acestui eveniment, felicitări de asemenea port nemțean, Portul Bicaz, pentru implicarea în acest eveniment, felicitări Căpităniei Bicaz și La mulți ani Marinei Române! Totodată, dumneavoastră vă urez bine ați venit la Bicaz! Vă doresc să vă bucurați de acest minunat spectacol care urmează și să nu uităm, să nu uitați că fundamentul acestei sărbători este sărbătoarea creștină Adormirea Maicii Domnului căreia îi datorăm toată cinstea cuvenită!”, a spus consilierul județean Silviu Ardeleanu.
„Mă bucur foarte mult de această sărbătoare. Este o continuitate, se ține de foarte mulți ani și sper să se mai țină mult timp de acum înainte. Mă bucur de ea în primul rând pentru că sunt de aici, de pe Valea Muntelui, de la Borca și de fiecare dată am venit la astfel de evenimente. Avem și sărbătoarea Muntelui Ceahlău. Este important să păstrăm aceste evenimente, să ne păstrăm tradiția. Am urmărit cu mare bucurie înotătorii și sfințirea care s-a făcut, toate manifestările, este o zi extraordinară. În același timp suntem bucuroși de această dublă sărbătoare. Este și adormirea Maicii Domnului, ocrotitoarea noastră, a marinarilor și a românilor”, a spus deputatul AUR Dumitrina Mitrea.
Lacul Izvorul Muntelui – legătura de suflet cu marinarii, cu tradițiile
„Astăzi, îi cinstim pe toți cei care au grijă de aceste ape, pe toți cei care, prin munca lor, contribuie la conservarea și valorificarea acestui patrimoniu natural. Aducem un omagiu marinarilor, atât celor de pe mările lumii, cât și celor care navighează pe apele noastre interioare.
Este o zi în care ne putem opri pentru a reflecta asupra importanței apei în viețile noastre, nu doar ca resursă esențială, ci și ca un element care ne leagă de tradiții, de cultură și de istorie. Lacul Bicaz este un simbol al acestor legături, un loc unde natura și omul coabitează într-o armonie pe care trebuie să o protejăm cu toții.
La mulți ani tuturor marinarilor, și la mulți ani tuturor celor care își dedică viața apelor!”, a declarat subprefectul Adrian Ciobanu.
Președintele GAL Ceahlău, Ioan Cernat, a vorbit despre unul dintre proiectele ce au ca temă centrală combaterea segregării, în cadrul căruia copiii de etnie romă și cei români poartă fiecare costumele populare tradiționale cu mândrie și duc mai departe tradițiile și obiceiurile proprii, adunați în același loc. Vorbitorul și-a exprimat dorința ca la noua proiecție de fonduri europene ce va începe în anul 2025, să vadă o mai mare implicare în astfel de proiecte, în colaborare cu GAL, a mediului de afaceri privat, în contextul în care GAL Ceahlău este “cel mai mare din Moldova”, de curând aderând la grup alte două comune, Corbu și Tulgheș, din județul Harghita. Ioan Cernat a vorbit și despre buna colaborare cu primarul Nicolae Sălăgean, cu Primăria Orașului Bicaz, dar și cu celelalte primării ale comunităților cuprinse în grupul de acțiune.
„Evenimentul acesta este o tradiție, trebuie ținut în fiecare an, pentru a nu se pierde, indiferent cine va veni viitor primar! Trebuie menținută unitatea oamenilor și implicarea autorităților trebuie să fie una mult mai mare în dezvoltarea și bunăstarea regiunii”, a precizat Ioan Cernat, președintele GAL Ceahlău.
În portul Bicaz, marinarii au pregătit o serie întreagă de activități și demonstrații marinărești tradiționale care au făcut deliciul numerosului public venit să se bucure de această zi deosebită.
„Am reușit și în acest an, deși doar cu forțe proprii și cu sprijinul unor sponsori cu suflet mare, să organizăm o activitate cu care ne mândrim.
Aspectul pe care l-am urmărit și-l urmărim în continuare este de a duce înainte tradițiile specifice acestui popor, tradițiile care, sigur, le găsim în sufletul, în gândirea oamenilor acestui popor. Eu la aceasta am ținut și țin dintotdeauna!
Am pășit pentru prima oară pe meleaguri bicăjene la 5 august 1965, acum aproape 60 de ani, m-am prezentat aici, prin repartizare guvernamentală, ca un specialist pregătit în domeniul industriei de ciment. Și Bicazul, la vremea aceea, avea nevoie de cadre pregătite în exploatarea fabricii de ciment de aici, de la Bicaz. Atunci am fost primit cum nu mi-aș fi putut închipui vreodată, cu suflet mare, cu oameni minunați.
În momentul în care am luat decizia, după multe, multe, concilieri să candidez totuși la Primăria orașului Bicaz, după 30 de ani de conducere a activității Combinatului de Azbociment Bicaz, o unitate economică de înaltă ținută, am gândit că e bine să fac treaba aceasta, ca să ofer măcar parte din ceea ce am primit, în 1965, când am venit la Bicaz. Din păcate, lucrurile nu s-au întâmplat așa cum am gândit eu, dar, am candidat trei mandate la rând și de fiecare dată am obținut votul concetățenilor mei. Acum las pe cei mai tineri pentru că așa este firesc, îmi duc cu demnitate până la sfârșitul lunii septembrie cel de-al treilea mandat! Nu mi-e rușine să privesc în urmă, cu ceea ce am realizat, am fost și sunt conștient că ar fi trebuit să realizez mult, mult mai multe, dar fără resurse corespunzătoare nu se poate merge înainte.
Le mulțumesc tuturor și celor care de-a lungul celor trei mandate mi-au acordat încrederea și celor care nu mi-au acordat-o, le mulțumesc din suflet, le doresc, din suflet și cu sinceritate, să le fie bine în continuare, cei pe care o să-i susțină să le îndeplinească absolut toate dorințele și să aibă parte de liniște, pace, bucurie, împliniri și toate cele bune pentru dumnealor și familiile dumnealor”, a declarat primarul Nicolae Sălăgean.
Ceremonialul și spectacolul pregătit de Primăria Orașului Bicaz împreună cu Căpitănia locală de Ziua Marinei a adunat și în acest an mii de nemțeni și de turiști din toate colțurile țării la Bicaz, pentru a se bucura împreună de soare, de apă și de gânduri bune și pentru a-și arăta recunoștința față de una dintre cele mai complicate și pline de sacrificii meserii, marinăritul. Seara s-a încheiat cu un mirific foc de artificii.
Angela Croitoru
Denisa Popa