În comuna Cordun evoluția față de ceea ce era în urmă cu 8-10 ani este palpabilă deja, localitatea a devenit un adevărat magnet pentru investitori cu greutate din țară care și-au construit aici fabrici de producție, oferind astfel și locuri de muncă pentru localnici. Oamenii au început să prospere, au dispărut hârtoapele de altădată de pe drumuri, comuna își schimbă fața la modul cel mai real cu putință și toate acestea se întâmplă cam de când actualul primar Adrian Ciobanu – care îndeplinește și funcțiile de președinte al Organizației PNL Cordun și vicepreședinte al Asociației Comunelor din România (AcoR) Neamț – a preluat cârma primăriei.
Hramul catolic “Adormirea Maicii Domnului” la Pildești – tradiția continuă!
Joi și vineri, 15-16 august, în cadrul evenimentelor organizate de Primăria Cordun – Zilele comunei, a avut loc Hramul Bisericii catolice “Adormirea Maicii Domnului” din satul Pildești, manifestare cu o tradiție de câteva sute de ani. Satul Pildești, Cordun a avut cândva statutul de comună și este o localitate cu o populație ce numără acum peste 4.300 de locuitori, marea majoritate romano-catolici, cu doar câțiva creștin-ortodocși. În sat, în fiecare an, este organizat Hramul Bisericii Catolice “Adormirea Maicii Domnului”, hram al vechiului așezământ situat în centrul civic.
“Este un eveniment cu o tradiție de câteva sute de ani, la care participă în permanență cel puțin 5.000 de persoane, încă din prima zi, pe 15 august. Mă bucur că a fost și anul acesta un eveniment important, un eveniment frumos. Oamenii au participat în cursul zilei la Sfânta Liturghie de la biserică, iar după-amiază le-am oferit un spectacol cu Frații Vitalie și Vasile Advahov, din Republica Moldova, cu îndrăgita cântăreață Margareta Clipa, cu Fetele de la Botoșani. Spectacolul a continuat, seara, cu formația Ambient. Este o bucurie să vezi cum cei plecați peste hotare revin să-și viziteze rudele în aceste zile și se creează o atmosferă deosebit de efervescentă”, a declarat primarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu, care a câștigat cel de-al treilea mandat la alegerile din 9 iunie.
La hramul bisericii din Pildești a fost organizat și anul acesta bâlciul la care participă mai toată suflarea satului, dar și locuitori din așezările învecinate sau mai îndepărtate. Întreaga localitate prinde viață și culoare, iar atmosfera de sărbătoare îi cuprinde pe toți localnicii, mândri de obârșiile lor, de istoria locurilor și încrezători în viitor.
Ziua comunei Cordun – veselie, distracție și voie bună
Duminică, 18 august, pe imașul comunal, a fost instalată o scenă generoasă, profesionistă pe care în cursul zilei au urcat rând pe rând, talente locale și artiști consacrați care i-au îndemnat pe fiii satului, adunați în straie de sărbătoare, să-și exprime bucuria de a aparține uneia dintre cele mai frumoase și mai dezvoltate comune, ale cărei drumuri comunale sunt asfaltate cu acuratețea celor naționale.
Printre primii interpreți care au animat atmosfera, ploieșteanca Andreea Haisan a reușit să convingă publicul să încingă o horă mare în mijlocul căreia dansa și cânta chiar interpreta. Melodiile acesteia au bucurat publicul, pe care cântăreața a reușit să-l modeleze și să-l aibă alături pe parcursul întregului său concert.
Talentata și îndrăgita cântăreață de muzică populară Viorica Macovei a găsit la Cordun un public cald, iubitor de folclor, care a întâmpinat-o cu bucurie. Partea de folclor și dans popular a fost întregită de Ion Paladi, iar concertele au continuat până târziu în noapte cu muzica ușoară, pop, susținută de Adda Band, Simona Nae și Andreea Bănică, care au transformat seara într-una de-a dreptul incendiară.
Nu puteau lipsi focurile de artificii care au lăsat o amprentă de culoare și lumină în amintirile oamenilor adunați la ceas de sărbătoare.
“Nu apar pe scenă la Ziua comunei Cordun, la noi nu ținem discursuri. Oamenii mă cunosc deja, știu ce am făcut, ce fac. Este o sărbătoare a lor, a oamenilor din comună. Mă bucur că suntem, astăzi, la a șasea ediție, dat fiind faptul că doi ani în perioada pandemiei nu am reușit să desfășurăm acest eveniment important pentru comunitatea din Cordun.
Îmi doresc, așa cum am spus în momentul în care am înființat această sărbătoare, pentru comunitatea din satul Cordun, să fie un eveniment de bucurie, un eveniment de armonie și, de ce nu?, să fie un eveniment în care prietenii, rudele, cei plecați să se reîntâlnească și să se bucure. Pe lângă muncă, sufletul nostru și comunitatea au nevoie și de un pic de distracție și de momente de voie bună. Și cred că acest eveniment este o sărbătoare pentru comunitatea din Cordun și aduce voie bună pentru mulți dintre locuitorii din acest sat și, de ce nu?, și din comunitățile învecinate”, ne-a spus primarul Adrian Ciobanu, aflat în mulțime.
Angela Croitoru