Scandalul început pe 23 iulie la Centrul de Abilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Casa Colibri din Războieni, județul Neamț începe să produce și efecte pe planul măsurilor care se iau împotriva persoanelor considerate responsabile de situația creată. Centrul este parte din Complexul Rezidențial de Servicii Sociale Războieni care funcționează cu personalitate juridică în subordinea CJ Neamț și în structura Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Corpul de Control al ministerului de resort a venit să cerceteze, s-au făcut anchete interne, ideea este că s-a ajuns la momentul în care se poate spune de ce s-a ajuns în această situație.
Am cerut lămuriri ce privire la toate situația deja cunoscută și am primit răspunsuri care pot lămuri lucrurile. Lucrurile trebuie privite din două puncte de vedere. În primul rând este vorba despre situația constatată de Comisia de Monitorizare, care cade clar în culpa conducerii centrului și a unor compartimente din DGASPC. Apoi, incapacitatea managerială de a finaliza restructurarea centrelor rezidențiale pentru persoane adulte, care cade în culpa directorului general adjunct pentru persoane adulte, Mara Panduru.
Comisii de cercetare disciplinară prealabilă
Pentru a înțelege exact cum stau lucrurile, răspunsul primit de la Cristina Păvăluță trebuie citit cu mare atenție și cu calendarul în față. Premise pentru restructurare existau, exista și un HCJ din 2022, dar până în 2024 un s-a făcut nimic palpabil pentru restructurare. Planul întocmit în 2021, aprobat, un a fost trimis la organul ierarhic superior, ANAD, ceea ce un a permis licențierea. Abia în 2024 centru Bozieni a fost licențiat și două servicii de la Războieni.
Perioada în care nu s-a făcut nimic pentru licențiere corespunde, în linii generale, cu aceea în care Cristina Păvăluță a fost îndepărtată de la conducerea DGASPC, fiind înlocuită cu Mara Paduru, actualul adjunct pentru persoane adulte. Poate fi o întâmplare, poate fi chiar cheia întregii situații. Cert este că acum Cristina Păvăluță a dispus comisie de cercetare pentru directorul Centrului Războieni și pentru personalul a două compartimente menționate în răspuns. Asta pentru că aici este de competența sa să facă acest lucru, chiar se potae spune că este obligată să facă asta prin fișa postului.
Mai departe, s-a transmis o notă de informare către Consiliul Județean Neamț și o sesizare pentru comisia disciplinară prealabilă din cadrul CJ Neamț pentru directorul general adjunct pentru persoane adulte. Adică pentru Mara Panduru și pentru asta trebuie aprobare de la conducerea Consiliului Județean.
Va face conducerea Consiliului Județean acest pas sau va prefera să ascundă din nou gunoiul sub coș?
Publicăm întrebările adresate de noi conducerii DGASPC Neamț și răspunsurile primite.
Așteptăm o reacție de la conducerea CJ Neamț, atunci când le va permite agenda, nu-i grăbim, că sunt greu de urnit când vine vorba de decizii cu impact public. Îi înțelegem, este vară și cald. Și cu comunicarea este mai greu când nu ai argumente sau nu vrei să ai, că ridicatul preșului cauzează probleme olfactive grave.
Valentin Bălănescu
Către Mesagerul de Neamț,
Ca urmare a solicitării dumneavoastră din data de 08.08.2024, vă transmitem următoarele informații:
Întrebare: Care sunt constatările conducerii DGASPC Neamț în urma apariției în spațiul public a informațiilor de la centrul de la Războieni privitor la: cadrul legal în care centrul își desfășoară activitate (ne referim aici în special la licențiere) și responsabilitățile în acest sens, modul în care au fost gestionate resursele centrului și dacă în urma anchetei – Corp de Control al ministrului, alte organisme ale statului- au fost luate deja măsuri împotriva celor vinovați, dacă s-a constatat că există.
Răspuns: În 2019, DGASPC Neamț a demarat procesul de restructurare al centrelor rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități, în vederea respectării standardelor în domeniu (capacitate de maximum 50 de beneficiar/serviciu social și asigurarea unei suprafețe de minimum 6-8 mp, în funcție de tipul de dizabilitate). A fost întocmit un plan de restructurare pentru următorii 3 ani, plan care a fost avizat de conducerea Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități.
În 2021 planul de restructurare a fost actualizat, iar în decembrie 2021 acest plan actualizat a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean nr.224/2021.
Acest plan nu a fost transmis spre avizare către ANPD, aviz necesar pentru continuarea procesului de restructurare, fapt constatat și de instituțiile de control în iulie 2024.
În 2022, DGASPC Neamț și serviciile din subordine au fost reorganizate, iar în noiembrie 2022, prin HCJ nr.273, s-a aprobat restructurarea centrelor rezidențiale pentru adulți, moment în care ar fi trebuit demarat procesul de licențiere a tuturor serviciilor sociale nou-înființate. Pentru 22 dintre serviciile sociale nou înființate au fost obținute licențe de funcționare.
Pentru serviciile sociale din cadrul Centrelor Războieni și Bozieni nu au fost întreprinse demersurile necesare obținerii licențelor de funcționare, fapt constatat și de organele de control.
În 2024 s-au trimis documentațiile necesare în vederea obținerii licențelor de funcționare pentru serviciile care nu dețineau un astfel de document și s-au obținut licențe de funcționare pentru Centrul Bozieni și două dintre serviciile din cadrul Centrului Războieni.
Responsabilitatea pentru obținerea licențelor de funcționare și respectarea standardelor în vigoare revine, potrivit Regulamentului de Organizare și Funcționare al DGASPC Neamț și în conformitate cu fișele de post, directorului Centrului Războieni, directorului general adjunct pentru persoane adulte cu dizabilități, Compartimentului Managementul Calității Serviciilor Sociale și Compartimentului Management de caz persoane adulte cu dizabilități și persoane vârstnice.
Ca urmare a controalelor începute din data de 23.07.2024 precum și a neregulilor constatate, s-a dispus demararea unor comisii de cercetare disciplinară prealabilă pentru directorul Centrului Războieni și pentru personalul celor două compartimente mai sus-menționate din cadrul DGASPC Neamț. De asemenea, s-a transmis o notă de informare către Consiliul Județean Neamț și o sesizare pentru comisia disciplinară prealabilă din cadrul CJ Neamț pentru directorul general adjunct pentru persoane adulte.
Întrebare: În ce măsură există posibilitatea REALĂ de rezolvare a situației privind numărul mai mare de beneficiari de la Războieni, Bozieni, Roman, în condițiile în care s-a cerut relocarea lor urgentă.
Răspuns: Așa cum am precizat anterior Centrul Bozieni a obținut licență de funcționare, precum și două dintre serviciile sociale de la Războieni. În continuare se fac demersuri pentru obținerea licențelor de funcționare și pentru restul serviciilor nelicențiate de la Războieni, astfel încât să evităm relocarea beneficiarilor.
Întrebare: Care este stadiul investițiilor în acest sens? În măsura în care există documente care pot lămuri această situație, vă rugăm să ni le puneți la dispoziție.
Răspuns: În vederea respectării standardelor de calitate a serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, DGASPC Neamț are în implementare 2 proiecte cu finanțare națională prin intermediul cărora se construiesc 7 locuințe maxim protejate, cu o capacitate totală de 56 de locuri, și 2 centre de zi, după cum urmează:
PIN Pipirig – 3 locuințe maxim protejate (fiecare cu o capacitate de câte 8 locuri) și 1 centru de zi;
PIN Tașca – 4 locuințe maxim protejate (fiecare cu o capacitate de câte 8 locuri) și 1 centru de zi.
Termenul de finalizare al acestor proiecte este noiembrie 2024.”
Cristina Păvăluță, director general DGASPC Neamț
Mai multe despre scandalul de la Casa Colibri puteți afla aici, aici, aici și aici.