Rocsana Josanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Neamț, a prezentat, în ședința Colegiului Prefectural de astăzi, 12 august, unele aspecte ale activității instituției pe care o conduce, cu accent pe unele teme specifice. Unul dintre cel mai importante subiecte abordate a fost “numărul mare al lucrărilor de restructurare, consolidare și reparații realizate la monumente istorice importante din județul Neamț”.
Într-o perioadă puțin mai mare de 1 an, toamna anului 2022- finalul anului 2023 au fost recepționate de către consilierii DJC Neamț un număr de 16 monumente istorice importante, adevărate repere ale istoriei locale și naționale.
Lista începe cu „Monumentul eroilor de la Valea Albă”, de lângă Războieni, în memoria ostașilor căzuți acolo la data de 26 iulie 1476, în bătălia eroică între o mică armată moldovenească sub comanda lui Ștefan cel Mare și armata invadatoare a Imperiului Otoman, condusă de însuși sultanul Mahomed al II-lea. Trei mari mănăstiri aflate în circuitele turistice din țară au fost restaurate și recepționate în perioada amintită: Sihăstria, Secu și Tazlău. La listă se adaugă Casa Memorială “Ion Creangă” Humulești și “Brânzăria lui David Creangă” (bunicul scriitorului) strămutată în Pipirig, Hanul Șerbești din comuna Ștefan cel Mare, Conacul Genereal Iloiescu Roman ce găzduiește Grădinița nr. 2, Poșta Centrală din Piatra-Neamț, Parcul cu lacuri și Conacul Pașcanu din comuna Costișa, Bisericile “Precista veche” Piatra-Neamț, “Schimbarea la față” și “Sfântul Ioan Botezătorul” din ansamblul Mănăstirii Văratec și biserica de lemn “Buna Vestire” sat Poloboc, comuna Rediu.
Un alt subiect sensibil readus în atenție de Rocsana Josanu a fost cel al patrimoniului mobil, al descoperirilor întâmplătoare realizate de detectoriștii de metale, unele dintre ele fiind tezaure importante ce au fost predate muzeelor. În anul 2022, la DJC Neamț au fost predate 1026 astfel de descoperiri, unele din ele de valoare excepțională cum ar fi tezaurul de obiecte de podoabă de la Icușești și tezaurul de monede de argint și bronz descoperit la Valea Ursului. Anul trecut numărul acestor bunuri arheologice predate către direcția nemțeană a crescut la 2137. Dintre acestea, 403 au intrat în patrimoniul Muzeului Județean Vaslui, după refuzul muzeului nemțean de a le primi și 1637 au fost predate la Complexul Muzeal Național Neamț. În prima jumătate a acestui an, au fost predate 710 bunuri arheologice descoperite întâmplător.
Pe larg despre toate acestea și celelalte activități desfășurate vorbește directorul culturii nemțene, Rocsana Josanu, la Colegiul Prefectural.
Rocsana Josanu a ținut să mulțumească colegelor “fără de care nu aș fi putut realiza nimic în toți acești ani, doamnele Mădălina Mariuțac, Viorica Nistor și Alina Grigoriță”.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian