– Sunteți printre cei mai tineri primari aleși, dar nu este un început în administrație, aveți experiența celor 4 ani în care ați desfășurat activitatea de consilier al primarului. Care sunt principalele atuuri care au contribuit la alegerea dv. ca primar? Ce v-a motivat să candidați la funcția de primar?
Prima responsabilitate a unui lider, mai ales în domenii cu puternic impact emoțional la nivelul comunităților şi al administraţiei publice, este exemplul personal și direcția pe care o dă grupului pe care-l reprezintă; liderul e tot una cu grupul respectiv, astfel încât fiecare este imaginea celuilalt. Consider că în ceea ce privește alegerile locale, oamenii locului aleg cu sufletul omul înainte de toate. Despre atuurile mele în calitate de primar cred că vom putea discuta după cei 4 ani, ani în care vreau să dovedesc că alegerea făcută a fost înspre binele comunității noastre. Motivația mea este dată în primul rând de dragostea nemărginită pentru locul natal și pentru oamenii extraordinari de aici. Încă de pe vremea studenției, la primul contact cu dreptul administrativ, am simțit că aș fi un om potrivit pentru o astfel de vocație, fiind implicată indirect încă de pe atunci în administrația locală de la Borca, tatăl meu fiind la vremea aceea primar. Ulterior, reîntoarsă în zona, domnul Ruscanu mi-a oferit șansa de a mă angaja la primărie, moment din care am știut că legătura cu această comunitate este indestructibilă. Tot domnul primar actual a fost cel care m-a impulsionat în momentul în care mi-a propus, după o vreme în care am lucrat împreună, să fac acest pas oferindu-mi încrederea și sprijinul fără de care astăzi nu eram aici, iar pe această cale îi mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru mine.
– Care considerați că sunt principalele probleme cu care se confruntă comuna Borca?
Din păcate problemele cu care se confruntă comunitatea noastră nu sunt puține, motiv pentru care nu este simplu să le prioritizăm și, deși spun asta, garantez că de ani de zile se muncește conștiincios în încercarea de a aduce comuna noastră la un nivel înalt de dezvoltare și deși am făcut mulți pași în acest sens problemele nu au încetat să apară ori multe nu și-au găsit încă rezolvarea. Toate acestea necesită timp, resurse, răbdare și mult profesionalism. În vederea remedierii problemelor comunității noastre ne vom canaliza atenția și resursele în tot ce înseamnă infrastructura, torenți, apă și canal, educație, sănătate, turism și lista poate continua.
– Care este viziunea dv. pentru dezvoltarea localității pe care o veți reprezenta? Care sunt proiectele asupra cărora vă veți concentra în mandatul dv. de primar?
Programele care vizează dezvoltarea unei unități administrativ-teritoriale trebuie să aibă ca prim scop mai binele individului și al grupului, al comunității; orice altă abordare este lipsită de sens. Programele de importanță strategică trebuie să aibă în vedere numărul de locuitori, structura populației, evoluția acesteia, starea de sănătate, nivelul de educație și de calificare profesională, gradul și structura de ocupare. Programele de importanță majoră trebuie să aibă girul populației; voi fi primarul tuturor locuitorilor comunei Borca, indiferent de apartenența, simpatia politică sau opțiunea electorală. Voi milita pentru armonie socială, astfel încât zâmbetul oamenilor de pe stradă să fie unul dintre indiciile clare ale creșterii calității vieții în comunitate. Îmi doresc să continui toate proiectele în curs a căror necesitate o cunosc îndeaproape. Pot aminti aici:
- Construire creșă în comuna Borca.
- Hub bibliotecar.
- Modernizare drumuri sătești și pod peste râul Bistrița în satul Soci.
- Achiziție microbuz școlar electric.
- Restaurare monument istoric din centrul comunei Borca (fosta poștă).
- Modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Borca. Prin acest proiect se vor moderniza străzile din comuna noastră rămase neasfaltate.
- Amenajare sală de clasă la etajul grădiniței Borca și amenajare parcare, achiziționarea unei centrale termice la școala Soci, regularizarea torenților, rezolvarea problemei cu apă la nivelul comunei.
Mai amintesc și:
- Amenajarea locurilor de agrement dedicate fiecărei comunităţi săteşti în parte.
- Reabilitarea clădirilor școlii, inclusiv a celor de patrimoniu, având în vedere conformarea la normele în domeniu, eficientizarea energetică, accesibilizarea spațiilor pentru persoanele cu dizabilități.
- Continuarea lucrărilor pentru alei pietonale în zonele care permit.
- Optimizarea rețelei de apă curentă, inclusiv prin captarea unor noi surse de apă acolo unde este necesar.
- Actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al comunei Borca cu introducerea unor zone în vederea dezvoltării și creşterii potenţialului turistic al comunei.
- Amenajarea de spații de joacă pentru copii/locuri de agrement în fiecare comunitate sătească.
- Promovarea turismului în zonă și a unor simboluri locale precum „Drumul Vitoriei Lipan”, „Muntele Stânișoara”, „Muntele Budacu”, „Izvorul Borcuț” (centru de informare, trasee turistice/intermontane, amenajarea atracţiilor turistice din zonă) ș.a.
– Cum intenționați să atrageți investiții și să stimulați economia locală?
Dezvoltarea economică trebuie implementată prin realizarea conceptului ”O comună mai puternică” Viața economică a comunei trebuie revigorată și dezvoltată în toate domeniile sale: agricultură, comerț, mica industrie. Pentru a se realiza aceste deziderate Consiliul Local trebuie să investească pentru revigorarea vieții economice a comunei, aceasta fiind o maximă prioritate. Infrastructura trebuie îmbunătățită continuu, iar investițiile trebuie făcute după criterii economice, astfel încât să producă efecte considerabile. Comuna Borca dispune de un potențial turistic fantastic pe care ne dorim să-l promovăm și să-l scoatem din anonimat.
– Ce manifestări culturale sau sportive intenționați să organizați?
Îmi doresc sa fiu în continuare alături de ansamblurile folclorice din zonă și de toți copiii care practică un sport pe raza companii noastre. Promovarea obiceiurilor și tradițiilor, organizarea anuală a “Balului Gospodarilor”, iar atunci când bugetul ne va permite, de ce nu, organizarea “Zilelor comunei”.
– Cum veți determina tinerii să nu părăsească comuna?
Acest subiect necesită o amplă abordare. Am tot auzit, ce-i drept, doar o dată la 4 ani, discutându-se despre acest fenomen însă nimeni până astăzi nu a reușit, dacă nu înlăturarea, măcar diminuarea emigrării tinerilor. Consider că, în primul rând, este necesar a le oferi încredere acestor tineri venind în întâmpinarea lor și creându-le în țara lor, de ce nu, nivelul de confort pe care îl simte un român plecat în străinătate și când spun asta implic aici toate arterele de dezvoltare care să se răsfrângă în beneficiul lor. La momentul actual la Borca se oferă gratuit, în limita disponibilității, teren pentru locuința tinerilor însă nu este suficient. Este o măsură care vine într-adevăr în întâmpinarea lor, așa cum spuneam mai sus, însă insuficientă pentru a-i păstra pe aceștia în țară. Mai avem mult de lucrat la acest punct și singuri nu vom reuși vreodată, aici trebuiesc implicate toate puterile statului.
– Ce măsuri veți lua pentru a ajuta persoanele vârstnice și mai ales pe cele singure?
În ceea ce privește situația persoanelor vulnerabile, vârstnice, singure Primăria Borca prin intermediul compartimentului de asistență socială și a asistentului medical comunitar a intervenit și a fost acolo ori de câte ori s-a solicitat asta. Pe viitor ne dorim și este absolut necesar construirea unui centru de servicii sociale pe raza comunei noastre. Sunt de părere că valoarea unei comunități stă în câți oameni în situații de risc a salvat. Astăzi, nu mai putem vorbi doar despre km de asfalt… este necesar a ne îndrepta către oamenii aflați în nevoi și să le întindem o mână de ajutor. Să nu lăsăm superficialitatea și repezeala să ne “mănânce” sufletul și spun asta, deși ne aflăm în mijlocul unei discuții ce are ca subiect principal administrația publică. Însă vreau să mă încăpățânez să cred că aici nu discutam doar despre proiecte și drumuri asfaltate, vreau înainte de toate să vorbim despre OAMENI, pentru că vreau să fiu primarul alături de oameni.
– Ce măsuri veți lua pentru a sprijini educația și școlile din comunitate?
Educația la Borca este o prioritate! Împreună cu conducerea școlii sunt sigură că vom lua cele mai bune hotărâri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ pentru că îmi doresc sa investim în educație așa încât fiecare copil să primească șansa unui viitor promițător. Copiii sunt speranța noastră!
– Cum v-ați caracteriza în câteva cuvinte?
Știu despre mine că iubesc oamenii și de când mă știu mi-a plăcut să fiu în mijlocul lor oferind ajutor acolo unde este nevoie. Mă pasionează munca pe care o consider cheia succesului și baza progresului și cred că asta ține de energia tinereții mele pe care o voi folosi în a da avânt comunității pe care o reprezint.
– Ce mesaj aveți pentru locuitorii din comuna Borca?
Locuitorilor comunei noastre doresc să le mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul și încrederea acordată în alegerile ce tocmai au trecut și salut respectuos și pe cei care nu mi-au acordat încrederea, asigurându-i pe toți ca voi fi un primar al tuturor indiferent de simpatiile politice, un primar dedicat și ghidat de dorința de a face din comuna Borca un loc mai bun pentru toți locuitorii săi. Să avem la fiecare pas înțelepciune, nădejde, credință și înțelegere, iar valorile noastre să ne unească și să facem Borca o comunitate care evoluează și înflorește.
A consemnat Alexandru ANDRIEȘ